5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Trandafirul de luna (Rosa damascena) – Efecte si indicatii terapeutice

Trandafirul de luna (Rosa damascena), cunoscut si sub denumirea de trandafir bulgaresc, trandafir de Damasc sau trandafir pentru ulei se cultiva inca din Antichitate, fiind si astazi una dintre cele mai apreciate plante decorative.

Trandafirul de luna infloreste la sfarsitul lui mai si inceputul lunii iunie. Acest arbust, cu un parfum dulce si delicat, este o necesitate in cosmetica. Proprietatile sale catifelante, astringente, de armonizare fac din trandafir un aliat pentru pastrarea tineretii pielii, dar si a sanatatii.

Vezi si: Ceaiul de trandafir. 7 beneficii surprinzatoare ale bauturii aromate

Florile trandafirului de Damasc contin ulei volatil, care se solidifica la 10-23 grade Celsius si
este format din 2 parti: eleoptenul, partea volatila si stearoptenul, partea care se solidifica la temperatura mentionata. Totodata, in compozitia uleiului volatil de trandafir s-au identificat pana in prezent 39 de compusi diferiti, formati din alcooli terpenici alifatici liberi, din care cei mai importanti, care dau calitatea uleiului sunt: 1-citronelolul, geraniol si nerol.

Trandafirul de luna – Efecte terapeutice

Uleiul volatil are actiune astringenta si antimicotica, dar este putin folosit in terapeutica. Petalele au influenta foarte eficienta in dizenterie, in diaree sub forma de ceaiuri. Da rezultate foarte bune la micozele sugarilor.
Radacinile ajuta la diminuarea calculilor renali.

Trandafirul de luna – Indicatii terapeutice

-Diaree: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de petale maruntite si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 3 cani pe zi.

-Crampe menstruale, simptomele menopauzei: Uleiul esential din ulei de Damasc este eficient in procedurile de masaj abdominal pentru atenuarea crampelor si a durerilor menstruale. Totodata, intr-un studiu din 2008, gasit in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, cercetatorii detaliaza efectele pe care uleiurile esentiale, inclusiv cel de trandafir, le pot avea asupra ameliorarii simptomelor menopauzei.

-Gripa, guturai: La o cana cu apa clocotita, se adauga 1-2 lingurite de petale si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. De asemenea, un remediu foarte eficient este si solutia urmatoare – Intr-o sticla incapatoare, se adauga 100 ml alcool de 90 grade, 900 ml otet de 9 grade si 100 g petale. Se inchide sticla bine si se lasa la macerat 5 zile. La final, se strecoara bine. Cu solutia obtinuta se fac frictionari corporale in raceli si gripe.

-Afectiuni respiratorii: Uleiul de trandafir este eficient in tratamentul problemelor cailor respiratorii (astm, tuse, febra si chiar congestie).

-Afte, micoze bucale: La o cana cu apa clocotita, se adauga 50 g petale de trandafir si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Dupa racire, se adauga 200 g miere si se agita bine inainte de intrebuintare. Se pot face badijonari bucale folosind un betisor cu vata inmuiat in aceasta solutie sau se aplica extern, intr-un strat subtire.

-Rani: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de petale maruntite si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi, pentru efectul antibiotic, sau se fac cataplasme, aceasta planta avamd si un bun efect cicatrizant. Foarte eficient este si uleiul de trandafir. Acesta imbunatateste vindecarea ranilor prin accelerarea formarii tesutului cicatricial.

-Probleme ale pielii (piele uscata, sensibila sau iritabila, vergeturi, acnee, furuncule), inflamatii si acumulari de toxine: Se recomanda uleiul de trandafir.

-Stres, anxietate, insomnie: Conform unui studiu din 2009, publicat in Natural Product Communications, uleiul de trandafir poate fi folosit pentru a calma stresul, pentru a normaliza ritmul respirator, pentru a stabiliza tensiunea arteriala, pentru a trata problemele de somn si anxietatea.

Vezi si: Cum prepari o crema hidratanta si nutritiva cu lavanda, trandafir si luminita noptii

Vezi si: Ingrijirea trandafirilor pe timp de vara. Lucrari de toaletare si inmultire

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole