Neem (Azadirachta indica) este un arbore vesnic verde, originar din India, cunoscut in Ayurveda ca „farmacia naturii”, deoarece toate partile sale – inclusiv frunzele, florile, semintele, fructele, radacinile si coaja – pot fi folosite. Totusi, cele mai folosite sunt frunzele de neem si scoarta, care contin peste 130 de compusi biologic activi diferiti care confera proprietati antimicrobiene, antioxidante, antiinflamatorii, antiparazitare, de vindecare a ranilor si antidiabetice.
Chiar daca cercetarile stiintifice sunt inca la inceput, acestea arata promitator pentru mai multe aspecte ale sanatatii. Dovezile sugereaza ca poate trata matreata, paduchii, gingivita si placa dentara, precum si vindecarea ranilor.
De regula, neem este vandut sub forma de ulei, extract, pudra si suplimente, precum si adaugat in produsele de ingrijire a parului, pielii si orala.
Vezi si: Tratamente ayurvedice cu ghee
Neem – Beneficii pentru sanatate
-Beneficii pentru par:
- Te scapa de paduchi. Extractul din seminte de neem contine azadiractina, un compus activ care poate lupta impotriva paduchilor. Intr-un studiu care a testat eficacitatea unui sampon pe baza de neem asupra paduchilor de cap la copii, lasarea samponului in par timp de 10 minute a dus la omorarea paduchilor in timp ce era bland cu pielea.
- Elimina matreata. Extractul de neem si nimbidina, un compus gasit in uleiul de neem, au proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, ajutand astfel la eliminarea matretii.
-Beneficii pentru sanatatea orala:
- Mestecatul scoartei ajuta la sanatatea igienei orale, datorita proprietatilor antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante si de stimulare a sistemului imunitar. Chiar daca sunt necesare mai multe cercetari, studiile efectuate pana in prezent indica faptul ca neem poate ameliora durerea si poate ajuta la tratarea gingivitei , parodontozei si cariilor dentare. De asemenea intr-un studiu care a durat 3 saptamani si care a inclus 45 de persoane cu gingivita, apa de gura cu neem s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca apa de gura cu clorhexidina – o apa de gura cu prescriptie grea – in reducerea sangerarii gingiilor si a placii.
-Beneficii pentru piele:
- Te ajuta sa ai o piele mai sanatoasa. Uleiul din seminte de neem este bogat in acizi grasi, cu proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene care promoveaza pielea sanatoasa.
- Studiile au aratat ca proprietatile antibacteriene ale uleiului de neem combate acneea, reduce petele pigmentare si imbunatateste elasticitatea pielii.
- Vindeca mai rapid ranile. Studiile realizate pe animale arata ca extractul din frunze de neem duce la o vindecare mai rapida a ranilor printr-un raspuns inflamator crescut si formarea de noi vase de sange. De exemplu, intr-un studiu de caz efectuat in 2013 si care a durat 34 de zile, s-a observat ca aplicarea locala a 100 mg de ulei de neem, de doua ori pe zi, a vindecat complet ulcerele cronice ale pielii.
Vezi si: Remedii naturale ayurvedice pentru un ten stralucitor toata ziua
-Beneficii pentru ficat si rinichi:
- Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale plantei pot ajuta la combaterea stresului oxidativ, care, la randul sau, poate promova sanatatea ficatului si a rinichilor. De exemplu, un studiu efectuat pe sobolani a aratat ca extractul din frunze de neem a redus leziunile hepatice induse de acetaminofen in doze mari, iar un alt studiu a aratat ca extractul de neem a imbunatatit deteriorarea tesutului renal cauzata de medicamentele pentru chimioterapie. Totusi, sunt necesare si studii la oameni.
-Poate fi un bun remediu pentru diabetici
Mai multe studii efectuate pe animale indica faptul ca extractul din frunze de neem poate fi un bun ingredient pentru noi medicamente pentru diabet. Acest lucru se datoreaza faptului ca extractul de neem ajuta la revigorarea celulelor care produc insulina.
-Remediu antifertilitate
Aceasta planta are efecte antifertilitate, fiind considerata o alternativa la vasectomie (procedura chirurgicala care sterilizeaza persoanele cu testicule prin oprirea eliberarii spermatozoizilor). De exemplu, studiile pe animale arata ca neem poate imobiliza si ucide spermatozoizii fara consecinte pe termen lung.
-Suprima tumorile canceroase
In urma mai multor cercetari, publicate in Cancer Biology & Therapy, arata ca neem ajuta la stimularea imunitatii si la suprimarea tumorilor.
Atentionari!!!
Nu uita ca cercetarile sunt inca la inceput si nu s-a stabilit inca o dozare exacta. Asadar, pentru a minimiza riscurile pentru sanatate, evita auto-medicatia si consulta un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a utiliza orice produs cu neem.
Desi utilizarea locala pare a fi sigura daca este diluata cu alte ingrediente, aplicarea directa pe piele nu este recomandata, deoarece poate duce la iritatii.
Pentru ca neem are capacitatea de a opri dezvoltarea spermei, ar trebui sa eviti neem daca incerci sa ai copii.
Sugarii, copiii si femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite preparatele din neem.
Evita consumul oral. In unele cazuri, sugarii au suferit otravire severa dupa ce li s-a administrat ulei de neem in doze de 0,18–1,06 uncii (5–30 ml). Totodata, un barbat a experimentat simptome neurologice si psihotice dupa ce a consumat 2,1 uncii (60 ml) de ulei de neem.
Vezi si: Utilizari traditionale si tratamente ayurvedice cu scoarta de salcie
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Toate partile arborelui Neem au valoare medicinala, cu proprietati antimicrobiene (antiviral, antifungic, antibacterian), antiinflamator, antihelmintic, imunomodulator, proprietati hepato-nefro-neuro-protectoare si chiar anticancerigene. Acest lucru ne face sa ne gandim ca neem chiar are numeroase beneficii pentru sanatate. Vezi articolul: Neem. Ce beneficii si atentionari are arborele indian, cunoscut ca „farmacia naturii” […]