2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

8 plante medicinale utile in ameliorarea durerii

Utilizarea medicinala a plantelor ca analgezice in medicina traditionala este o practica straveche si, chiar daca cercetarile privind remediile pe baza de plante sunt inca in fazele sale incipiente, se crede ca exista peste 100 de plante care ofera controlul durerii si scad inflamatia. Totusi, in acest articol iti vom arata unele care sunt cu adevarat remarcabile.

!!! Daca ai de-a face cu dureri sau probleme cronice, cel mai bine este sa discuti cu un medic inainte de a folosi orice remediu naturist. Totodata, se recomanda intotdeauna prudenta atunci cand folosesti plante medicinale pentru durere, in special daca esti insarcinata, suferi de o boala cronica sau iei deja anumite medicamente pentru ameliorarea durerii.

1.Gheara Diavolului

Gheara diavolului este cunoscuta pentru proprietatile sale analgezice si antiinflamatorii, fiind folositain principal pentru durerile musculare si articulare, precum si pentru inflamatie sau la calmarea durerii in alte parti ale corpului. Totusi, cele mai recente cercetari asupra acestei plante se refera la efectele sale potentiale asupra eliminarii durerii de artrita. De exemplu, s-a demonstrat ca extractul de gheare a diavolului reduce durerea osteoartritica de sold/genunchi cu 25% si imbunatateste mobilitatea in doar cateva saptamani. Totodata, durerea artritica reumatoida poate fi redusa si mobilitatea imbunatatita in aproximativ 2 luni.

Planta poate fi administrata sub forma de extract sau pudra. Extractul este considerat sigur la doza tipica de 750 mg (continand 3% glicozide iridoide), luate de trei ori pe zi.

2.Capsaicina din ardeiul iute

Capsaicina din ardeiul iute amelioreaza durere prin declansarea endorfinei care amelioreaza durerea si ofera actiune analgezica. De exemplu, cremele care contin capsaicina sunt utilizate local pentru durerile artritice si ale nervilor atunci cand este aplicata pe locul dureros de patru ori pe zi. Totodata, capsaicina poate fi administrata si intern pentru a ajuta la disconfortul digestiv cronic sau dispepsia: o doza zilnica de 0,5 pana la 1 grame de cayenne, impartita si luata inainte de mese, reduce durerea, balonarea si greata in doar cateva saptamani.

3.Salcia alba (scoarta)

De mii de ani, salcia este folosita pentru alungarea durerilor de tot felul, avand efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare, sedative, astringente si antireumatismale. De exemplu, inainte de inventarea aspirinei, se folosea scoarta de salcie, care are acelasi principiu activ, salicina, pentru calmarea durerilor.

Salcia ajuta in caz de reumatism si spondilita anchilozanta. Compusii din scoarta de salcie au efect analgezic si antiinflamator pentru articulatii. In perioadele de criza, se bea de 3 ori pe zi cate jumatate de pahar cu decoct de scoarta de salcie. Cura dureaza 3 saptamani si poate fi prelungita pana la 2-3 luni.

Salcia te scapa de guturai, gripa si simptomele asociate (febra si dureri musculare). Decoctul din scoarta de salcie este foarte usor de asimilat si are efecte rapide, producand o sudoratie intensa, insotita apoi de o senzatie placuta de relaxare si de reducerea febrei si a durerii. Se ia din 2 in 2 ore decoct combinat de salcie, cate 2-3 linguri.

In cazul durerilor si sangerarilor menstruale, se bea decoctul combinat de salcie, maximum 2-3 pahare pe zi. Taninurile din salcie vor opri hemoragia, in timp ce salicilatii vor reduce congestia, vor elimina durerile si vor reduce starea de nervozitate.

4.Ghimbir

Extractul de ghimbir are proprietati analgezice si antiinflamatorii, fiind astfel un bun remediu in cazul durerilor articulare si musculare, a crampelor digestive si a durerilor usoare din fibromialgie. Se poate administra zilnic 1 pana la 4 grame de pudra de ghimbir, impartit in doua pana la patru doze. Totodata, se poate prepara si un ceai din 1 lingurita de radacina proaspata tocata si fiarta intr-o cana de apa timp de aproximativ 10 minute.

5.Oregano

Planta este bogata in antioxidanti, fiind eficienta in calmarea durerii si inflamatiei. Asadar, daca te confrunti cu dureri de cap, rani proaspete, artrita sau chiar si dureri cronice, proprietatile stimulatoare ale plantei pot stimula circulatia pentru a accelera vindecarea.

6.Sunatoare

Aceasta planta poate ajuta la reducerea durerii in intregul corp. In plus, uleiul derivat din aceasta planta poate fi folosit ca tratament topic pentru rani.

Ceaiul de sunatoare este indicat seara, inainte de culcare, deoarece are efect calmant si combate starile de agitatie si insomnia. Totodata, acesta amelioreaza durerile de stomac si asigura buna functionare a sistemului digestiv.

Vezi si: CBD OZONAT, inventia romaneasca care lupta cu durerile si bolile greu tratabile

7.Curcuma

Aceasta este poate una dintre cele mai bune plante antiinflamatoare pentru durere. Turmericul este bogat intr-un ingredient activ numit curcumina, o substanta capabila sa inhibe anumite comunicari de la receptorii durerii si declansatorii inflamatori, ceea ce poate reduce presiunea asupra sistemului imunitar, ajutand in acelasi timp la ameliorarea durerii atat cronice, cat si acute.

Turmericul este de obicei sigur de utilizat, dar dozele mari sau utilizarea pe termen lung pot provoca indigestie. De asemenea, cei care se confrunta cu boli ale vezicii biliare ar trebui sa evite utilizarea lui.

Vezi si: Ceaiul de turmeric, remediul care reduce durerea si inflamatia din corp

8.Spilcuta

Planta mai este numita de multi fitoterapeuti si „calmant natural al durerilor de cap”. Aceasta contine pineni, flavonoide si diverse sesquiterpene, inclusiv partenolida, compusi care pot ajuta la reducerea rapida a inflamatiei, ceea ce reduce si durerea in zonele afectate.

Vezi si: 5 remedii menite sa te scape de durerile gastrice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole