Salvia rosie (Salvia miltiorrhiza) este o planta medicinala originara din China si alte parti ale Asiei. Aceasta planta a fost utilizata in medicina traditionala chineza timp de secole pentru tratarea unor afectiuni precum bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale si afectiunile hepatice. Totodata, studiile recente au confirmat beneficiile acestei plante si au demonstrat ca poate fi utilizata in tratamentul mai multor afectiuni.
In manualele de Medicina Traditionala Chineza, salvia rosie a fost descrisa ca un medicament comun pentru promovarea circulatiei sangelui. De asemenea, a fost utilizata pentru tratarea bolilor de inima, inclusiv a afectiunilor precum ateroscleroza, tromboza si hipertensiunea arteriala. Totodata, cercetatorii au descris-o ca o potentiala „lumina rosie” pentru a preveni dezvoltarea bolilor de inima.
Cele mai utile parti ale plantei sunt radacinile. Radacinile plantei contin mai multi compusi care au valoare farmaceutica. Si, ca majoritatea medicamentelor pe baza de plante, nu au nicio toxicitate observabila.
Potrivit cercetarilor, salvia rosie are 201 de compusi vegetali care au o gama larga de valori medicinale, printre care: cantitati bune de vitamina E, precum si compusi fenolici, tanshinone si diterpene, dar si o serie de alte uleiuri volatile si antioxidanti.
De-a lungul istoriei, radacina de salvie rosie a fost folosita in multe moduri diferite si poate fi inca utilizata sub forma de ceai, tinctura, extract fluid sau capsule, in functie de metoda preferata.
Salvia rosie – Beneficii dovedite de studii
1.Protejeaza sanatatea inimii
Unul dintre cele mai importante beneficii ale Salviei rosii este protectia impotriva bolilor cardiovasculare. Aceasta planta poate reduce tensiunea arteriala, poate imbunatati fluxul sanguin si poate reduce nivelul de colesterol din sange, ceea ce poate reduce riscul de boli de inima.
Un rezumat al literaturii publicate in Current Pharmaceutical Design a analizat 39 de studii clinice care au implicat utilizarea salviei rosii in monoterapie sau impreuna cu alte plante medicinale pentru tratamentul pacientilor cu boli cardiovasculare. Astfel, cercetatorii au descoperit ca peste 200 de compusi individuali au fost izolati din planta si au prezentat diverse activitati farmacologice pentru tratamentul bolilor de inima.
De asemenea, studiile sugerează ca planta este capabila sa promoveze circulatia sangelui si fluxul sanguin coronarian, sa reducă riscul de atac de cord si sa imbunatateasca simptomele de accident vascular cerebral si angina pectorala.
2.Imbunatateste functia cerebrala
Studiile au aratat ca Salvia rosie poate imbunatati functia cerebrala si poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Aceasta planta poate imbunatati circulatia sangelui in creier si poate proteja celulele nervoase impotriva stresului oxidativ.
Cercetarile publicate in Cell Medicine arata ca tratamentul acut cu extracte din plante care contin salvie rosie si cacao au efecte neuroprotectoare in modelele de accident vascular cerebral. De exemplu, atunci cand animalele cu accident vascular cerebral au primit extracte de salvie rosie si cacao, acestea au prezentat o reducere semnificativa a mortii celulelor ischemice si o performanta mai buna in sarcinile motorii si neurologice de rutina.
3.Protejeaza sanatatea ficatului
Salvia rosie poate proteja sanatatea ficatului si poate reduce riscul de afectiuni hepatice. Aceasta planta poate ajuta la reducerea inflamatiei in ficat si poate proteja celulele hepatice impotriva stresului oxidativ.
4.Reduce inflamatia
Salvia rosie poate reduce inflamatia din corp, ceea ce poate ajuta la prevenirea mai multor afectiuni. Aceasta planta poate reduce nivelul de citokine inflamatorii in sange si poate imbunatati raspunsul inflamator la boli precum artrita.
5.Imbunatateste simptomele menopauzei
Studiile au aratat ca Salvia rosie poate ajuta la reducerea simptomelor menopauzei, precum bufeurile si sudorile nocturne. Aceasta planta poate reduce nivelul de hormoni estrogeni in sange si poate reduce riscul de osteoporoza.
6.Poate ameliora osteoporoza
Studiile care au implicat salvie rosie arata ca a vizat cu succes osteoporoza. Se crede ca planta ofera compusi puternici care vizeaza cai specifice in resorbtia si formarea osoasa.
7.Poate imbunatati retinopatia diabetica
Mai multe cercetari au aratat ca o pastila de picurare cu salvie rosie poate fi sigura si eficienta pentru tratarea sau amanarea retinopatiei diabetice – si poate imbunatati vederea sau intârzia pierderea vederii la pacientii diabetici.
Suplimente si dozare
Salvia rosie este disponibila in mai multe forme, inclusiv extracte, capsule, tablete si ceaiuri. Radacinile plantei au un gust amar si pot fi cumparate in stare uscata pentru a-ti face propriul ceai.
Pentru a face ceai de salvie rosie, adauga o lingura de radacini in apa clocotita si las la infuzat 10 minute.
Ca tinctura sau extract fluid, doza nu trebuie sa depaseasca 60 de picaturi sau, respectiv, 30 de picaturi, amestecate in suc sau apa, de trei ori pe zi.
Totusi, cel mai bie este sa citesti recomandarile de dozare pe eticheta produsului.
Riscuri si efecte secundare
Atunci cand este administrata oral si in cantitati normale, salvia rosie ne ofera multe beneficii. Insa, un consum prea mare poate provoca diverse reactii adverse, inclusiv: complicatii ale sarcinii, ameteli si dureri de cap, anxietate, greata si varsaturi, gura uscata, slabiciune generala si oboseala.
Totodata, este indicat sa nu o folosesti mai mult de trei saptamani fara a face o pauza de o saptamana.
Contraindicatii:
Femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa foloseasca salvie rosie, deoarece nu exista suficiente dovezi care sa sustina siguranta ei. Totodata, planta nu este recomandata nici celor care se confrunta cu tulburari de sangerare, tensiune arteriala scazuta sau care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala.
Vezi si: Sirop de tuse din salvie. Reteta si beneficii
Vezi si: Deodorant antiperspirant cu salvie si lamaie. Reteta
Vezi si: 7 retete cosmetice pe baza de salvie
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: