0.7 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Sunatoarea – Cele mai importante beneficii dovedite stiintific

Sunatoarea este o planta salbatica care apartine genului Hypericum si a fost folosita in scop medicinal in Grecia antica pentru afectiunile de sanatate mintala. In ultimele decenii, sunatoarea a devenit extrem de populara ca un potential remediu naturist pentru multe probleme de sanatate si, spre deosebire de altele, multe dintre beneficiile sale pentru sanatate au la baza si studii stiintifice.

De regula, sunatoarea infloreste in preajma solstitiului de vara, pe 24 iunie, iar gama vasta a beneficiilor sale o face sa fie un factor important in suplimentele pe baza de plante. De aceea, sunatoarea poate fi gasita sub forma de capsule, tinctura, ulei sau cruda.

Planta contine bioflavonoide si o serie de antioxidanti care pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului hormonal, fizic si chimic al organismului nostru.

Chiar daca este incadrata ca planta antidepresiva, exista multi medici herbalisti care considera ca sunatoarea este doar o planta minora pentru depresie. Totusi, o analiza mai amanuntita arata ca aceasta planta straluceste in multe domenii, oferind chiar si ameliorarea puternica a durerii, vindecarea ranilor si sustinerea sanatatii ficatului.

Sunatoarea – Beneficii dovedite stiintific

-Are proprietati antidepresive

De-a lungul timpului, planta a fost folosita pe scara larga la ameliorarea simptomele depresiei. S-a constatat ca planta contine o combinatie rara de substante chimice antidepresive care inhiba sau intarzie recaptarea anumitor neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si norepinefrina.

Intr-un studiu randomizat, cercetatorii au comparat extractul de sunatoare si fluoxetina (un ISRS) la pacientii varstnici cu depresie usoara pana la moderata. Sunatoarea sa dovedit a fi la fel de eficienta ca fluoxetina in gestionarea depresiei si nu a avut efecte adverse asupra performantei cognitive. De asemenea, intr-un alt studiu, cercetatorii au comparat extract de sunatoare si imipramina (un antidepresiv) la 263 de pacienti cu depresie moderata. Ambele tratamente s-au dovedit a fi eficiente in imbunatatirea calitatii vietii la cei cu depresie, in timp ce sunatoarea s-a dovedit a fi mai bine tolerata.

  • Amelioreaza anxietatea. Planta ajuta la reglarea echilibrului hormonal din organism, fiind capabila sa readuca la linie metabolismul si ceasul intern, oferind ajutor pentru insomnie, iritabilitate si oboseala cronica.
  • Reduce schimbarile de dispozitie. In timpul sindromului premenstrual si a menopauzei, exista schimbari de dispozitie. Totusi, sunatoarea ne poate ajuta. S-a demonstrat ca datorita  constituentilor sai chimici, planta reduce schimbarile de dispozitie, anxietatea, severitatea crampelor, dar si a depresiei premenstruale.
  • Amelioreaza simptomele de sevraj (dupa renuntarea la tigari, alcool sau alte substante care creeaza dependenta).

*Sunatoarea nu functioneaza pentru „toate” tipurile de depresie si este nevoie de cateva saptamani de utilizare zilnica inainte de a se observa orice rezultat.

-Sustine sanatatea ficatului

Sunatoarea a fost folosita de mult timp ca planta hepatica, deoarece accelereaza caile metabolice ale enzimei CYP450 in ficat. De fapt, sunatoarea mareste eficacitatea metabolismului hepatic atat de eficient incat unele produse farmaceutice sunt eliminate din ficat inainte de a fi avut sansa de a functiona.

-Are proprietati antivirale

Cercetari recente au scos la iveala faptul ca sunatoarea are proprietati antivirale, care reduc riscul de SIDA, hepatita si alte afectiuni virale grave. Totusi, problema este ca sunt necesare doze foarte mari pentru acest tip de efect antiviral, care ar provoca, de asemenea, o serie de efecte secundare neplacute.

-Restabileste echilibrul hormonal

Substantele active din planta au efecte puternice si asupra reglajului hormonal din organism. De exemplu, hipotiroidismul este una dintre cele mai frecvente tulburari ale tiroidei si s-a demonstrat ca aceasta planta reduce simptomele si ajuta glanda tiroida sa elibereze din nou nivelurile normale de hormoni.

-Are proprietati antiinflamatoare

Sunatoarea are o concentratie bogata de compusi antioxidanti si antiinflamatori, ameliorand astfel  durerile de artrita, guta, disconfort articular si dureri musculare. In plus, planta reduce si inflamatia de la nivelul sistemului cardiovascular, contribuind astfel la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea stresului asupra inimii.

-Are potential anticancer

Cercetarea cancerului a inceput recent sa puna mai multa incredere in rolul pe care l-ar putea juca sunatoarea. De exemplu, cercetarile de laborator efectuate de Susan J. Murch si Praveen K. Saxena, Departamentul de Agricultura a Plantelor, Universitatea Guelph, Guelph, Ontario, Canada au aratat o buna corelatie intre prevenirea si tratamentul leucemiei cu utilizarea consecventa a suplimentelor de sunatoare. Potrivit studiului, linia de germoplasma bogata in melatonina a sunatoarei poate usura studiile fundamentale privind biosinteza melatoninei, metabolismul si noile dezvoltari in produsele naturale pentru tratamentul cancerului.

-Are proprietati de vindecare a pielii

In urma unui studiu, cercetatorii au testat efectele unui unguent de sunatoare ca tratament topic pentru psoriazis. Rezultatele au aratat o scadere semnificativa a inrosirii pielii, a grosimii si a descuamarii.

Totodata, studiile clinice moderne au verificat ca o crema facuta din sunatoare are capacitatea de a proteja pielea de efectele nocive ale unei arsuri solare. In acest studiu, efectul de protectie UV al cremei de sunatoare a fost testat pe 20 de voluntari. S-a descoperit ca aceasta crema reduce semnificativ eritemul indus de UVB, spre deosebire de placebo.

Sugestii de dozare pentru sunatoare

-Ceai sau pulbere din planta uscata recent: 6-9 g/zi
-Tinctura: 1:2, 75%+ alcool, 3-5 ml/zi
-Ulei: se aplica de cate ori este necesar

Atentionari!!!

Chiar daca are multiple beneficii pentru sanatate, exista si o serie de efecte secundare sau complicatii care pot aparea odata cu utilizarea sunatoarei in combinatie cu anumite afectiuni sau medicamente. Asadar, consultati medicul inainte de utilizare.

Vezi si: Sanziene galbene – O planta iubita de popor pentru frumusetea ei, dar si pentru beneficiile ei

Vezi si: Ce trebuie sa stii despre Eclipta alba, planta cunoscuta si sub numele de margareta falsa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole