Rozmarinul este un subarbust peren, placut mirositor, de origine mediteraneana. Numele sau stiintific este Rosmarinus officinalis si apartine familiei Lamiaceae, cu alte ierburi aromatice, cum ar fi cimbru , oregano , lavanda si busuioc. Frunzele sale fine se aseamana cu un ac, au o culoare argintie si flori roz, violet, albe sau albastre. Totodata, cercetarile recente au aratat ca, indiferent daca este consumat ca ulei esential, ceai sau condiment, rozmarinu ajuta la promovarea sanatatii digestive, claritatea mentala, sanatatea parului si a pielii, relaxare si multe altele.
Potrivit cercetatorilor, rozmarinul proaspat este bogat in vitamine (A, C, B6, tiamina si acid folic), minerale (magneziu, calciu si fier), dar si antioxidanti sub forma de compusi fenolici precum diterpene, carnosol si acid rosmarinic. Totodata, uleiurile esentiale din frunzele de rozmarin contin ingrediente puternice, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, α-terpineol si α-pinen.
In scop terapeutic, se recolteaza frunzele (in perioada infloririi sau chiar dupa inflorire) si se pun la uscat.
Rozmarin – Efecte terapeutice
- ajuta la functionarea ficatului
- are efect antispasmodic bun datorita flavonoidelor
- regleaza circulatia sangelui pana la nivelul capilarelor
- este tonic cerebral, ajutand la revenirea memoriei
- stimulent al sistemului nervos datorita uleiului esential
- florile plantei au proprietatea de a creste secretia biliara, determina contractia ei si ajuta la evacuarea bilei, datorita acizilor fenolici, in special acidului rosmarinic care-i da actiunea coleretica si colagoga
- ajuta la o mai buna functionare a creierului
- este un bun stimulent nervos
- ajuta la fortificarea memoriei si intareste vederea
- are efect tonic asupra organismului, optimizeaza digestia, favorizeaza transpiratia, ajuta la eliminarea toxinelor
- este utilizat si in hipotensiune
- are proprietati emenagoge
- regleaza volumul menstruatiei
- extern, are efect antireumatismal, fiind util in afectiunile reumatice, paralizii, dureri musculare si de asemenea ajuta foarte mult la tratamente cosmetice
contribuind la obtinerea frumusetii - are actiune antioxidanta si astringenta, ajutand la distrugerea infectiilor
- tonifica organismul si induce o stare de energie si revigorare
- ajuta la dispensie, crampe gastrice, colici abdominale, balonari, constipatie, afectiuni gastrointestinale, etc.
Iata cele mai importante beneficii ale rozmrinului
-Ajuta la mentinerea sanatatii intestinale
Un studiu a aratat ca la subiectii de testare cu colita, tratamentul cu extract de rozmarin a fost eficient pentru reducerea leziunilor tesutului colonului si colita. Acest lucru ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si la combaterea bolilor intestinale precum sindromul colonului iritabil si colita.
Totodata, rozmarinul poate fi folosit pentru a trata deranjamentele stomacale, tulburarile digestive, constipatia si indigestia. Stimuleaza si secretia biliara si distruge si microorganismele patogene din intestine.
- Afectiuni hepatice, congestia ficatului, insuficienta biliara, colici biliare si hepatice. Intern, se pot consuma 3 cani de infuzie pe zi, care contribuie la stimularea secretiilor biliare si la refacerea activitatii sangvine. Datorita substantelor active este foarte eficient si se poate folosi perioade lungi de timp fara efecte adverse. Extern, la dureri se pot aplica cataplasme calde pe locul dureros atat timp cat este nevoie pana la trecerea durerii.
- Intoxicatii alimentare. Consumarea infuziei cate 3 cani de infuzie pe zi contribuie la disparitia intoxicatiei.
- Ciroza hepatica. Un studiu pe animale din 2015 publicat in Jurnalul Sauditi de Stiinte Biologice a aratat ca extractele din frunze de rozmarin si masline au ajutat la reducerea cirozei hepatice, datorita activitatilor lor potentiale antioxidante.
- Constipatie, balonari. Indiferent sub ce forma se administreaza, rozmarinul ajuta in toate cazurile la stimularea peristalmului intestinal si la stimularea digestiei, lucru care face sa dispara constipatia. Rozmarinul poate fi folosit pentru a trata deranjamentele stomacale, tulburarile digestive, constipatia, colici si indigestia. Stimuleaza si secretia biliara si distruge si microorganismele patogene din intestine.
- Digestie lenta: Infuzie sau tinctura ajuta foarte mult la stimularea secretiilor stomacale si la activarea peristalmului intestinal.
-Beneficii pentru par si piele
Poate ajuta la cresterea parului. Uleiul de rozmarin poate ajuta la promovarea cresterii parului, la prevenirea cheliei, incetinirea albirii si la tratarea matretii. Totodata, un studiu comparativ publicat in 2015 arata ca uleiul de rozmarin este eficient in tratarea alopeciei prin stimularea cresterii parului. La sase luni, a fost observata o crestere semnificativa a numarului de par pentru grupul tratat cu ulei de rozmarin. De asemenea, favorizeaza vindecarea prin cresterea microcirculatiei scalpului si scade caderea parului dupa samponare.
- Matreata: Se spala parul cu infuzie zilnic, fara sapun sau cu sapun de sulf de la farmacie.
- Alopecie: Se pune o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi pe cap saptamanal stimuland cresterea parului, deoarece reface circulatia sangelui la nivelul scalpului.
Poate ajuta la ingrijirea pielii. Antioxidantii din uleiurile esentiale de rozmarin ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii. Are un efect potential anti-imbatranire si ajuta la vindecarea petelor, poate creste stralucirea naturala si poate preveni deteriorarea pielii impotriva razelor UV, arata un studiu de cercetare.
- Riduri: (se folosesc cataplasme)- se amesteca cu apa calduta 2 linguri de rozmarin maruntit si inveliti apoi pasta aceasta in tifon. Se aplica pe piele tifonul si se lasa sa actioneze 20 minute. La final, pielea va capata un aspect mai vigorant si stralucitor.
- Eczeme: Aplicarea locala de tinctura sau chiar tinctura diluata in diferite diluatii cu apa fiarta si racita, ajuta atat la dezinfectie cat si la cicatrizare, adica la refacerea pielii.
- Edeme: Se beau cate 3 cani de infuzie pe zi, iar extern se aplica cataplasme. Rozmarinul este si diuretic, prin stimularea productiei si eliminarii urinei, care este eficienta in tratarea edemelor, a umflaturilor si a retentiei de apa ca si la toate afectiunile din zona renala.
- Acnee: Se tamponeaza local de 2-3 ori pe zi cu tinctura de rozmarin. Intern se poate consuma 2-3 cani de infuzie zilnic.
- Cuperoza: Intern, se poate folosi sub orice forma ajutand la stimularea circulatiei. Extern, se poate sa se faca frectii locale tot pentru stimularea circulatiei zilnic.
- Degeraturi: Se fac spalaturi locale cu infuzie de 2 ori pe zi. Ajuta eficient la cicatrizare.
- Rani: O reteta veche de pe timpul romanilor indica pentru tratarea tuturor felurilor de
rani folosirea vinului cu rozmarin atat pentru dezinfectare cat si pentru cicatrizare.
-Proprietati antiinflamatoare
Rozmarinul are potential proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Carnosolul si acizii carnosici sunt doi compusi puternici gasiti in rozmarin. Acesti compusi au fost legati de reducerea inflamatiei muschilor, vaselor de sange si articulatiilor. De aceea, rozmarinul poate fi un bun remediu pentru multe boli, inclusiv guta, artrita si leziunile cauzate de efort fizic sau interventii chirurgicale.
- Inflamatia pleoapelor: Se pune pe ochii inchisi de 2 ori pe zi cataplasma cu planta si se pot face spalaturi cu ceai bine filtrat (dar ochii trebuie sa fie inchisi) sub forma de infuzie. Vezi si: Ceaiul de rozmarin. 10 beneficii mai putin stiute
- Inflamatii dureroase: Aplicarea de cataplasme calde pe inflamatii poate sa reduca inflamatiile si sa calmeze durerea. In functie de afectiune se poate aplica rece sau calda.
- Inflamatia cronica a vezicii biliare: Intern, se pot consuma 3 cani de infuzie pe zi, care contribuie la stimularea secretiilor biliare si la refacerea activitatii sangvine. Extern, ladureri, se pot aplica cataplasme calde pe locul dureros atat timp cat este nevoie pana la trecerea durerii.
-Beneficii pentru creier
- Ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii. Conform cercetarilor prezentate in Progrese terapeutice in psihofarmacologie, aroma de rozmarin poate imbunatati concentrarea, performanta, viteza si acuratetea unei persoane si, intr-o masura mai mica, starea de spirit. Totodata, conform unui studiu de cercetare, rozmarinul previne placile de beta-amiloid si suprima activitatile acetilcolinesterazei (AChE). Aceste actiuni sunt asociate cu simptomele Alzheimer, ataxie si dementa. Asadar, in caz de memorie deficitara se ia tinctura de rozmarin, dimineata si seara cate 1 lingurita la 100 ml apa, pe stomacul gol, apoi timp de 15 minute nu mai mancati nimic. Cura dureaza patru luni.
- Ofera protectie neurologica. Rozmarinul poate fi bun si pentru creierul tau. Acesta contine acid carnosic, o substanta care poate lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi din creier. De exemplu, unele studii pe sobolani au identificat ca planta ar putea fi utila pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral.
- Previne imbatranirea creierului. Unele studii au sugerat ca rozmarinul poate ajuta la prevenirea imbatranirii creierului. Capacitatea sa terapeutica pentru prevenirea bolii Alzheimer se arata promitatoare, dar sunt necesare mai multe studii.
- Oboseala psihica. Avand in vedere faptul ca aceasta planta contribuie la o mai buna oxigenare a creierului si totodata la majoritatea afectiunilor nervoase sau psihice se indica folosirea a 3 cani de infuzie pe zi sau a cate 50 ml de vin de 3 ori pe zi.
- Scleroza cerebrala, senilitate, slabirea memoriei. 3 cani de infuzie pe zi si de asemenea se poate folosi si preparate de Ginko Biloba care ajuta si ele foarte mult. In general ambele plante la care se poate asocia si Sulfina contribuie la restabilirea circulatiei sangelui si fiind irigat corespunzator creierul se va reface si memoria.
-Afectiuni nervoase
Infuzia de rozmarin este una dintre preparatele cu efect destul de rapid in toate afectiunile cu substrat nervos sau psihic. Se poate lua perioade lungi de timp cate 3 cani de infuzie pe zi, eventual si in combinatii cu alte plante. Planta are efecte calmante asupra sistemului nervos si poate fi folosit pentru a trata oboseala, depresia, tulburarile nervoase, memoria slaba si insomnia. Totodata, uleiul sau esential este utilizat in aromo-terapie pentru a evoca sentimente pozitive de protectie, dragoste, optimism, vitalitate si sanatate.
- Poate ameliora stresul. Rozmarinul poate avea un efect calmant asupra celor care sufera de anxietate si depresie. Un studiu efectuat pe animale asupra efectelor antidepresive ale rozmarinului a concluzionat ca planta este eficienta in ameliorarea simptomelor depresiei. Aceste efecte benefice au fost observate chiar si cu administrarea repetata doua saptamani mai tarziu. In plus, poate reduce si nivelul de cortizol (hormonul stresului), ceea ce ajuta la atenuarea tensiunii din organism.
- Un studiu controlat randomizat efectuat pe studenti a sugerat ca rozmarinul poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.
- Insomnie: se recomanda infuzia de rozmarin, cate 3 cani pe zi, eventual
si in combinatii cu alte plante daca este nevoie. Uleiul sau esential este utilizat in aromaterapie pentru a evoca sentimente pozitive de protectie, dragoste, optimism, vitalitate si sanatate. - Instabilitate emotionala. Se ia cate o lingurita de pulbere, pe stomacul gol (se tinesub limba cateva minute, inainte de a o inghitii). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are aceleasi efecte.
- Stari de oboseala cronica foarte accentuata. Se consuma infuzie, cate 3 cani pe zi si, de asemenea, este foarte indicat sa se consume zilnic cate 2 lingurite de polen.
- Surmenaj psihic si fizic. Se foloseste tinctura de rozmarin.
-Afectiuni cardiace
Foarte multe afectiuni ale inimii sunt produse de stres, afectiuni psihice sau chiar ganduri negative. Ei bine, aceasta planta se poate administra in aceasta afectiune contribuind foarte eficient la curatirea arterelor de depuneri, la refacerea circulatiei sangelui si chiar la refacerea muschiului cardiac, lucru stabilit cu certitudine de o serie de cercetari medicale.
- Cardiopatie ischemica: Se poate folosi sub forma de tinctura sau vin.
- Reumatism cardio-articular: Se indica folosirea 3 cani de infuzie pe zi, luate cu 15 minute inainte de mesele principale. Pe langa refacerea circulatiei sangelui, planta elimina din organism si o serie de toxine. Extern, se poate aplica cataplasma calda pentru calmarea durerilor.
- Tahicardie de origine nervoasa: Se recomanda infuzia de rozmarin, cate 3 cani pe zi (se poate lua perioade lungi de timp), eventual si in combinatii cu alte plante daca este nevoie.
- Tulburari de ritm cardiac: Se foloseste tinctura de rozmarin. Peste o cana cu alcool alimentar de 70° se adauga 50 g planta maruntita. Se tine in sticla ermetic inchisa, la temperatura camerei, agitand des, timp de 15 zile dupa care se strecoara si se varsa in sticlute mai mici, depozitate apoi la rece. Se va lua cate 1 lingurita diluata cu 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor.
- Hipertensiune si hipotensiune arteriala. Se administreaza cate 2/3 lingurite de pulbere de rozmarin pe zi. Ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale.
-Cancer
Cercetare publicata in Rapoarte oncologice a constatat ca extractul brut de rozmarin a incetinit raspandirea celulelor leucemiei umane si a carcinomului mamar. Un alt studiu, publicat in Biostiinta, Biotehnologie si Biochimie, a concluzionat ca rozmarinul ar putea fi util ca agent antiinflamator si antitumoral.
In timp ce medicamentele conventionale pot fi folosite pentru a regla nivelul de estrogen din corp, rozmarinul este natural si nu are reactii adverse, ca bufeuri, sangerari vaginale, dureri de cap si greata. Se va administra cate 50 ml de vin de 3 ori pe zi sau infuzie (3 cani pe zi).
-Are proprietati afrodisiace
Rozmarinul are o actiune afrodisiaca atat pentru barbati, cat si pentru femei. Planta reuseste cumva sa incalzeasca atmosfera si toata partea inferioara a omului. Se poate folosi cel mai eficient sub forma de vin, cate 50 ml de 3 ori pe zi, dar si sub forma de ulei volatil (aromaterapie). Toate acestea sunt stimulatoare pentru indragostiti, ajutand in toate problemele sexuale (ex: frigiditate, impotenta).
-Afectiuni respiratorii
- Bronsite. Se poate folosi sub forma de tinctura sau vin.
- Tuse. Se taie 2 cepe care se pun in 250 ml apa impreuna cu o lingurita de rozmarin praf sau maruntit. Se pun la fiert pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma la nevoie indulcit cu miere daca nu aveti contraindicatii la miere.
- Tuse convulsiva. Tinctura de rozmarin in combinatie cu cimbru tinctura in parti egale este unul dintre cele mai eficiente mijloace de terapie a acestei afectiuni.
Vezi si: Mierea de rozmarin. Ce beneficii are acest aliment dulce si sanatos
Iata si alte beneficii interesante ale rozmarinului:
-Poate avea abilitati antibacteriene si antimicrobiene. Rozmarinul este deosebit de puternic impotriva infectiilor bacteriene. Este legat de prevenirea infectiilor cu stafilococ, si poate elimina complet diferite bacterii gram-negative si gram-pozitive.
-Ameteli. Se recomanda tinctura de rozmarin, cate 3 lingurite diluate cu apa, de 3 ori pe zi.
-Anemie. Se adauga pulbere de planta la mancaruri. Ajuta la o mai buna asimilare a fierului in organism si are efect tonic.
-Astenie. Se recomanda tinctura de rozmarin, cate 1 lingurita diluata cu 100 ml
apa, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor.
-Tulburari menstruale. Infuzia de rozmarin, cate 3 cani pe zi, ajuta la functionarea corecta a ovarelor si deci implicit la rezolvarea acestei afectiuni. Se poate lua fara niciun efect advers o perioada de 2 luni, urmata de 10 zile de pauza.
-Amenoree. Se recomanda infuzie, tinctura, pulbere sau vin. Toate acestea pot contribui la refacerea endocrina si prin aceasta la disparitia afectiuni. Se va alege una dintre ele, dupa preferinta.
-Menstre dureroase. Extern, se aplica cataplasma cu planta aplicata cat mai calda. Se tine pana la disparitia durerii si se poate folosi de cate ori este nevoie. Intern, se poate folosi sub orice forma ajutand la functionarea corecta endocrina (in special a ovarelor) lucru care ajuta foarte mult.
-Menstre intarziate. Pentru declansarea menstruatiei intarziate se iau de 3 ori pe zi 10
picaturi de tinctura diluate cu 100 ml apa.
-Celulita. Intern, sub orice forma, iar extern se fac frectii locale cu tinctura.
-Diabet. Se poate lua sub forma de pulbere sau infuzie, ajutand la reducerea glucozei din sange, stimularea activitatii pancreasului si deci implicit la tratamentul diabetului.
-Dureri de cap. Se foloseste tinctura, cate 1 lingurita de tinctura, luata de 3 ori pe zi. Se poate lua in dilutie cu apa (100-200 ml la o lingurita de tinctura). Totodata, cateva picaturi de ulei esential de Rozmarin in apa de baie reduc efectiv anxietatea, tensiunea, durerile de cap si slabiciunea generala.
Vezi si: Ce trebuie sa stii despre uleiul esential de rozmarin
-Migrene. Efectul acestei plante poate fi folosit si in cazul migrenelor celor mai rebele. Se poate folosi aici, pulbere, infuzie, vin sau tinctura la alegere.
-Entorse. Se pun cataplasme locale, aplicate rece.
-Lovituri. Se pun comprese cu planta care ajuta la disparitia durerii si a umflaturii.
-Icter. Intern, se pot consuma 3 cani de infuzie pe zi, care contribuie la stimularea secretiilor biliare si la refacerea activitatii sangvine.
-Inapetenta. Se poate lua praf, infuzie, vin sau tinctura, ajutand la refacerea poftei de mancare chiar si in cazurile cand aceasta este cronica.
-Rinite cronice catarale hipertrofice. Se consuma intern infuzie 3 cani pe zi si extern pe regiunea sinusurilor se pune cataplasma calda.
-Umflarea gleznelor, umflaturi articulare. Extern, se pot aplica cataplasme cu planta si intern se va consuma 3 cani de infuzie sau 3 lingurite de tinctura in 24 ore. Intern, se va consuma 3 cani de infuzie sau 3 lingurite de tinctura in 24 ore. Se poate asocia cu ceai din soc.
-Colesterol marit. Se recomanda infuzia de rozmarin. Se poate asocia si cu consumul zilnic a 100 g de miez de nuca.
-Vertij. Se consuma, la nevoie, 1 lingurita de tinctura diluata cu 100 ml apa contribuind la refacerea activitatii celulei nervoase si la disparitia vertijului care apare in majoritatea cazurilor datorita afectiunilor diverse nervoase.
-Voma. Se pune in gura pulbere de rozmarin, se tine 5 minute, apoi se inghite cu apa. Este unul dintre plantele cu efectelecele mai rapide.
Rozmarin – Metode de preparare
- Pulbere – 1 lingurita de planta se transformata in praf/pulbere cu ajutorul rasnitei de cafea si se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa.
- Infuzie – La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
- Tinctura – La 250 ml alcool alimentar de 70° se adauga 50 g de planta maruntita si se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara. Se va lua cate o lingurita diluata cu putina apa de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese.
- Vin prin macerare – La 1 litru de vin, se adauga 4 linguri de rozmarin si se lasa la macerat 8 zile, agitand des, la temperatura camerei. La final, se strecoara si daca nu exista contraindicatii se poate pune miere dupa gust. Se ia cate 3-4 linguri pe zi, sau la nevoie fiind un intaritor al nervilor si un calmant, ajutand chiar sa treaca durerile de cap si nevralgiile. De asemenea, este un intaritor al inimii.
- Ulei esential – Se cumpara de la farmacii si magazinele naturiste. Se iau maximum 1-2 picaturi diluate. In doze mai mari devine toxic.
- Cataplasma – Se macina planta fin, apoi se pune intr-un vas cu putina apa calda. Se amesteca apoi pentru omogenizare. Se intinde pe o bucata de tifon cu care se va bandaja local lejer. Se poate schimba cu una identica la 24 ore.
Contraindicatii:
Nu se supradozeaza fiind toxica in cantitate de peste 15 g pe zi, producand
gastroenterite si nefrite!
Planta nu se administreaza seara, datorita actiunii stimulante cerebrale si este
interzisa la hipertensivi. Totodata, rozmarinul nu trebuie folosit de femeile insarcinate, care alapteaza sau de catre persoanele suferinde de epilepsie.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: