Beneficii papadie. Papadia (Taraxacum officinale) este planta care reuseste sa inveseleasca natura cu florile ei aurii, risipite pe pajisti, iar mireasma lor dulce-amaruie este un adevarat balsam pentru suflet. Si, pe langa frumusetea ei, papadia mai este si un leac pentru o multime de boli.
Papadia este o planta erbacee, perena, foarte raspandita la noi. Are un rizom scurt care se prelungeste cu o radacina pivotanta carnoasa, frunzele sunt lanceolate si cu un gust amar, iar florile sunt galbene si apar din luna aprilie pana la sfarsitul lui septembrie. Planta contine un suc laptos alb.
Legenda spune ca papadia s-a nascut din praful de aur pe care il lasa soarele cand calatoreste pe
cer si ca este o planta extraterestra, fiindca este capabila sa faca seminte fara sa fie fecundata de
fluturi sau de vant.
Proprietati si beneficii papadie
In scop terapeutic, se foloseste intreaga planta, fiecare particica a ei fiind un veritabil medicament.
Radacina se recolteaza in iulie-august, frunzele primavara, iar intreaga planta tot primavara, inainte sau in timpul formarii bobocilor florali.
-Partile aeriene contin gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, inulina, colina, inulina, glucoza, polioze, flavofene, acid tartric, substante antibiotice, proteine, iod, alcooli terpenici, carotenoide,
amidon, vitaminele A (chiar mai multa decat morcovii), B, C, D, E, substante minerale, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, un principiu amar, zahar, ceara, rasina, cauciuc, ulei volatil.
-Radacina nu contine amidon, dar are in compozitia sa inulina, un fructozan caracteristic
compositelor, care prin hidroliza se scindeaza in n molecule de levuloza. Radacina mai contine: alcooli triterpenici, taraxacina, fitosterine, glucide, substante proteice, rezine, gliceride ale acizilor palmitic, linoleic, oleic, colina, acid cafeic, amida acidului nicotinic, asparagina, vitaminele B, C, principiu amartaraxacina, substante minerale diverse. Din latex s-a izolat un compus triterpenic taraxerol.
Datorita substantelor active din compozitie, papadia are proprietati tonice (tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele). Este indicata in toate afectiunile in care exista dereglari glandulare, diuretica, creste diureza, hipoacidifiant, mareste secretia
glandulara, normalizeaza circulatia sangelui, laxativ, coleretic, este un bun drenor hepatic si chiar al intregului organism. Totodata, papadia are efect depurativ, fiind una dintre cele mai apreciate plante care contribuie intens la procesul de curatare a organismului prin eliminarea toxinelor dar si la stimularea activitatii ficatului si chiar la tratarea diabetului, conform Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.
Beneficii papadie – Cum se administreaza in functie de afectiunea suferita
Infuzie de papadie (planta intreaga)
-Din 1-2 lingurite de planta intreaga cu radacina cu tot, uscata si maruntita, se va pune in
250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute dupa care se strecoara. Indicatii:
- Dureri de rinichi. Potrivit specialistilor, infuzia ajuta in calmarea durerilor cauzate de aparitia pietrelor la rinichi. In cazul in care pietrele nu au dimensiuni mari, ceaiul se va consuma zilnic, pana in momentul in care acestea vor fi eliminate;
- Stimularea poftei de mancare: se pot consuma 3 cesti pe zi;
- Colicile renale pot fi calmate cu ajutorul ceaiului de papadie. De asemenea calculii de mici dimensiuni pot fi eliminati ca urmare a consumului zilnic de infuzie. Prin diureza pe care o produce, papadia face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect la tratarea eczemelor si altor boli de piele;
- Cistite, nefrite, calculi renali – datorita continutului mare de potasiu, papadia are un puternic efect diuretic;
- Exces de colesterol – stimuland vezica biliara, curatind ficatul si rinichii, infuzia de papadie elimina si colesterolul, datorita principiului amar pe care-l contine- lactucopicrina.
- Varice: se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale;
- Tuse: se consuma 3 cani pe zi, inainte de masa si cand se declanseaza criza de tusea;
- Ulcere cronice de gamba – infuzie din 2 lingurite de planta maruntita, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale.
- Uremie: se consuma zilnic 2-3 cani de ceai.
Infuzie cu flori de papadie
In 500 ml apa clocotita se adauga un pumn de flori, apoi se lasa putin la infuzat, dupa care se strecoara si se aplica pe piele.
- Cuperoza (pete rosii pe fata)
- Acnee juvenila
Vezi si: 10 beneficii ale ceaiului de papadie
Decoct de papadie
-La o cana cu apa se adauga 2 lingurite de planta maruntita (cu radacina cu tot). Se fierbe 10 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi un timp indelungat cate 2 cani pe zi. Indicatii:
- Dischinezii biliare: se administreaza cate 2 linguri de decoct la interval de 4 ore.
- Stimularea diurezei: se poate face si un decoct din 3 lingurite de radacini la o cana de apa. In acest caz ceaiul se fierbe timp de 15 minute si se beau 2 cani pe zi.
- Circulatia sangelui
- Intoxicatii: se consuma decoct din radacina pentru efectul de curatire al organismului.
- Oligurie: consumul decoctului din radacina contribuie la ameliorarea afectiunii, mai ales daca se va face o cura de 20 de zile urmata de o pauza de 7 zile, apoi se poate repeta.
Tinctura de papadie
-Intr-un borcan, se adauga 50 g de radacina maruntita si peste se toarna alcool alimentar de 70°. Se lasa la macerat 2 saptamani, la intuneric, agitandu-se zilnic, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 40-60 picaturi de 3 ori pe zi, diluat cu 100 ml apa, chiar perioade lungi de timp fara efecte secundare nedorite.
- Psoriazis, urticarie: extern, aplicata local cu diferite concentratii in functie de toleranta;
- Tulburari digestive: cate 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa/ceai, luata de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor.
Vezi si: Tinctura din papadie si hrean, un bun remediu in numeroase afectiuni
Sirop de papadie
-Intr-un vas, se adauga flori de papadie si se toarna peste ele apa. Se pune pe foc si dupa 3 minute de fierbere se opreste focul si se strecoara. Apoi, in aceasta apa se adauga alte flori si se pun din nou la fiert, procedura repetandu-se de mai multe ori pana cand se termina florile. Cu cat adaugati mai multe flori in apa cu atat siropul va fi mai concentrat. Dupa aceasta etapa, se adauga o parte de zahar la o parte de apa in care s-au fiert papadiile. Se pune la foc mic si se fierbe pana se obtine un lichid mai consistent – siropul. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi, diluat cu apa. Se procedeaza la fel si in cazul siropului din intreaga planta. Indicatii:
- Imunitate scazuta
- Dezechilibre glandulare la pubertate
- Boli de gat
- Anemie
- Astenie
- Dispepsie
!!!Precautii: sucul laptos din tijele de papadie poate provoca intoxicatii manifestate prin greata, voma si tulburari de ritm cardiac. Acest fenomen apare mai ales in cazul consumarii tijelor in cantitati exagerate. In curele de papadie cu tije nu se consuma mai mult de 5-6 tije pe zi.
Beneficii papadie – Salata
-1-2 pumni cu frunze proaspete se spala in mai multe ape, apoi se sareaza. Se scurge zeama amaruie pe care o lasa, apoi se pun in salatiera. Peste frunze se adauga un galbenusuri de ou fiert tare si maruntit, usturoi si marar tocat, zeama de lamaie, piper si alte condimente dupa gust si se amestec bine. Se presara deasupra verdeata tocata marunt.
Frunzele de papadie crude sunt o buna sursa de fier, cupru, potasiu, calciu, fosfor si vitamine (A, B, C, D). Astfel, cura cu papadie poate asigura organismului vitaminele si mineralele necesare pentru atenuarea simptomelor specifice asteniei. Iata si alte indicatii:
- Astenie de primavara
- Slabiciune
- Stari de nervozitate
- Anxietate
- Digestie lenta/dificila
- Cure de slabire
- Obezitate
Beneficii papadie – Tijele plantei
-Tije de papadie culese proaspat (fara flori) se vor spala bine apoi se vor consuma in fiecare zi cate 5-6 tije, dimineata la trezire. Tijele se culeg inaintea infloririi, de preferinta primavara. Se
poate face acest lucru 10-30 zile zilnic. Totodata, din frunzele tinere se poate face si o salata si se vor consuma crude.
- Afectiuni cronice ale aparatului urinar
- Dischinezie biliara
- Boli hepatice
- Ulcer
- Eczeme
- Constipatie
- Balonari
- Obezitate
- Alzheimer: potrivit specialistilor, papadia este o sursa de lecitina avand efecte pozitive pentru
creier in aceasta boala - Guta
- Ateromatoza
- Anorexie
- Diabet: o cura de cateva saptamani cu tije si frunze de papadie corelata cu o alimentatie adecvata, amelioreaza diabetul considerabil
Tije strivite – frecati cu suc de papadie obtinut prin strivirea tijelor. Se face de mai multe ori pe zi.
- Veruci
- Negi
- Pete pigmentare
Vezi si: Masca de fata antibacteriana si revitalizanta cu argila si papadie
Suc de papadie
-Prin zdrobirea frunzelor si a tijelor de papadie se obtine sucul care se pune in lapte, in proportie de 50 g la un pahar. Se bea portionat intr-o zi si este recomandat si in boli de piele. Adaugati putina miere. Pentru a putea fi conservat, sucul extras toamna, trebuie transformat in tinctura alcoolica – 100 g suc de papadie, 18 ml de alcool de 90°, 15 g glicerina si 17 ml apa se amesteca si se pun intr-o sticla de culoare inchisa; se administreaza 1-2 lingurite pe zi, inainte de mese. Indicatii:
- Afectiunile ficatului
- Insuficienta hepatica
- Hepatite A, B, C: se consuma cate o jumatate de pahar de suc de frunze de papadie dimineata
si seara, pe stomacul gol, timp de 2-3 luni. Tratamentul trebuie insotit si de o alimentatie strict vegetariana, evitand prajelile si alimentele cu aditivi sintetici. - Ciroza hepatica
- Crize hepatice dureroase
- Congestia ficatului
- Icter
- Calculi biliari si urinari de dimensiuni mici: se consuma timp de 5-7 zile cate 3 pahare de suc/zi, pe stomacul gol, preferabil la intervale scurte.
- Dischinezie biliara
- Colica biliara
- Litiaza biliara
- Insuficienta renala
- Litiaze renale
- Colecistita
- Retentia apei in organism
- Tulburari de metabolism
- Ulcer gastric
- Hidropizie
- Inapetenta
- Paludism (malarie- adjuvant)
- Pancreatite
- Celulita: se bea portionat intr-o zi
- Dermatoze
- Eczeme de diferite etiologii
- Eruptii alergice
- Furunculoza
- Papilomatoame cutanate
- Pencingine
Vezi si: Spumarita. Ce indicatii terapeutice are planta care melifera
Cataplasme din radacina de papadie
-Se ia o radacina de papadie, se piseaza bine si apoi se caleste in smantana proaspata. Se lasa sa se raceasca, apoi se intinde pe o frunza de brusture si se pune pe locul dureros, legand cu o panza curata. Se tine in functie de toleranta fiecaruia. Se va schimba zilnic. Indicatii:
- Reumatism
- Scrofuloza
- Dureri musculare
- Dureri reumatice
Vezi si: Trei Rai – Utilizari terapeutice, beneficii si atentionari
Cafea din radacina de papadie
Beneficii papadie – Cafea: Radacina uscata se macina si se va face o cafea dimineata cu aceste radacini. Ca sa fie mai gustoasa se va pune si radacina de cicoare si se prajesc putin pana capata o culoare maro. Se poate asocia si cu radacina de cicoare.
- Afectiunile inimii, afectiuni vasculare
- Afectiuni vasculare
- Stomac
- Gastrita hipoacida
- Ateroscleroza
- Artrita
Precautii si contraindicatii:
Atentie! Sucul laptos al papadiei poate provoca intoxicatii daca se foloseste in cantitate mare (greata, diaree, modificarea ritmului inimii). In plus, cei care se confrunta cu ulcer si gastrita ar trebui sa nu foloseasca papadia, deoarece poate cauza o supraproductie de acid digestiv.
Vezi si: Leurda – beneficii mai mari decat usturoiul. De ce sa includeti aceasta planta in dieta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
I have read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a wonderful informative web site.
It’s hard to find knowledgeable people on this topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks
Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous site.