5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Liliacul. Ce trebuie sa stii despre arbustul cu flori puternic parfumate

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust cu scoarta brun-cenusie si inalt de 3-8 m. Frunzele sunt in forma de inima, iar florile, dispuse in ciorchine, au culoarea alba, roz sau violacee, apar in perioada aprilie-mai si sunt puternic parfumate. In plus, pe langa frumusete si mirosul placut, liliacul are si numeroase beneficii medicinale.

Liliacul apare sporadic pe pantele sau stancile calcaroase, insorite, in zona sudica a Carpatilor Meridionali, iar la noi se intalneste mai des ca specie cultivata prin parcuri sau gradini.

Vezi si: Cum se inmulteste liliacul. Pomul care ne parfumeaza gradina

In scop terapeutic, de la liliac, se folosesc frunzele, florile si scoarta, care contin rezine, glicozizi si uleiuri esentiale (ocimen, pinen, linalool, veratrol, farnesol, eugenol, geraniol, citronelol, terpineol, aldehida). Datorita uleiului eteric, florile parfumate se intrebuinteaza in industria cosmetica. Vezi si: Ulei esential de liliac – elimina parazitii, viermii intestinali si alunga acarienii si capusele

Frunzele si florile de liliac au efecte tonice, astringente si revulsive si pot calma mai multe afectiuni interne (boli reumatice, hepatice, respiratorii, digestive, afectiuni ale pielii), iar scoarta are efect hepatoprotector si astringent.

Vezi si: Lacramioara, floarea care ajuta la sanatatea inimii si a sistemului nervos

Liliacul – Beneficii pentru sanatate si frumusete:

-Afectiuni cardiovasculare. Daca suferi de insuficienta coronariana sau daca ai suferit un infarct miocardic, poti apela cu incredere la preparatele din liliac:

  • Ceai din mugurii de liliac: (se pot gasi si in magazinele naturiste). Acestia favorizeaza vasodilatatia arterelor coronare, ducand la cresterea irigatiei sangvine cardiace. La o cana cu apa fierbinte, se adauga 2 linguri de muguri de liliac (uscati si maruntiti). Se pune la fiert pe un foc slab (sau baie de aburi) timp de 15 minute, apoi se strecoara si se aduce la volumul initial cu putina apa fiarta. Se bea cate 1 lingura, de 3 ori pe zi.
  • Pe langa muguri, se poate folosi si ceaiul din frunze uscate de liliac sau flori (2 linguri planta la o cana cu apa fierbinte, infuzat jumatate de ora – se beau cate 3 ceaiuri pe zi).
  • Tinctura: La 100 ml de alcool alimentar se adauga 20 g de frunze sau scoarta uscata maruntite. Se lasa la macerat 20 zile, agitand zilnic. La final, se strecoara si se lasa la decantare, in frigider, pentru 6 zile, apoi se toarna partea limpede in alt recipient, evitand reziduurile.

-Combate insomnia. Liliacul ajuta la un somn mai linistitor. Se recomanda cate 3 cani de ceai pe zi, indulcit cu miere.

-Arsuri. Se fac cataplasme cu ceai concentrat din frunze de liliac. Infuzia calda se aplica pe locul afectat, se fixeaza cu un pansament steril si se lasa sa actioneze 24 de ore, dar pansamentul nu trebuie lasat sa se usuce; acesta trebuie umezit in permanenta. La fina, se va scoate pansamentul, care inlatura si primul strat de impuritati, si arsura, lasand locul curat si sterilizat.

-Artrita, reumatism, guta, dureri lombare:

  • Tinctura din flori de liliac: la 500 ml alcool de 40 grade, se adauga florile de liliac si se lasa la macerat 3 saptamani, la intuneric, agitand zilnic. La final, se filtreaza si se storc bine florile. Se pun 30 de pica­turi in 50 ml apa si se bea de 3 ori pe zi, inainte de mese, timp de 3 luni.
  • Unguent din flori de liliac: intr-un vas, se adauga 2 linguri untura sau vaselina de la farmacie si 2 linguri de flori tocate. Se tine vasul pe baie de aburi timp de jumatate de ora, apoi se lasa la racit si se pas­treaza nestrecurate, la frigider. Seara, se incalzesti bine locul bolna­v si se frectioneaza cu acest un­guent.

Vezi si: 7 remedii mai putin cunoscute cu frunze de liliac

-Rani si lovituri: la 500 ml alcool (tuica), se adauga o ceasca cu flori de liliac uscate si se lasa la ma­cerat 2 saptamani. Se administreaza sub forma de comprese care se schimba de 3 ori pe zi.

-Ten frumos si curat, fara pete. Frunzele de liliac se fierb in lapte proaspat, apoi se spala fata cu lichidul obtinut.

-Glaucom. Se folosesc compresele imbibate in infuzie de flori de liliac. Aceasta infuzie regleaza tensiunea arteriala, caci se stie ca glaucomul nu este altceva decat o crestere a fluxului sangvin in globul ocular, ceea ce determina afectarea acestuia.

-Diabet. Se recomanda decoctul din muguri de liliac. La o cana cu apa fierbinte, se adauga 2 linguri de pulbere de muguri de liliac. Se pune la fiert pe un foc slab (sau baie de aburi) timp de 15 minute, apoi se strecoara si se aduce la volumul initial cu putina apa fiarta. Se bea cate 1 lingura, de 3 ori pe zi.

-Balonare, stari de voma si stimularea productiei de bila. Se consuma cate o cana de ceai de flori de liliac, timp de 1 luna.

Vezi si: Garoafa de cultura. Ce efecte si indicatii terapeutice are „floarea zeilor”

Vezi si: Brebenelul, floarea care coloreaza padurile primavara. Ce beneficii are daca este administrat corespunzator

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole