6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Garoafa de cultura. Ce efecte si indicatii terapeutice are „floarea zeilor”

Fara nicio indoiala, garoafele sunt unele dintre cele mai cunoscute si apreciate flori. Le vedem adesea, in gradini, aranjamente florale sau corsaje. Garoafa de cultura are un parfum discret si un colorit superb, dar pe langa rolul sau decorativ, aceasta are si efecte terapeutice.

Denumirea stiintifica a garoafei este Dianthus caryophyllus, denumire ce vine din greaca – „Dios” si „anthos”, ceea ce inseamna „floarea zeilor/floarea divina”. Din acest motiv, in unele culturi, garoafa era considerata sacra.

In scop terapeutic, se folosesc petalele florilor

Garoafa – Efecte si indicatii terapeutice:

Petalele lor parfumate contin substante cu proprietati tonic cardiace, excitante, sudorifice, calmante ale tusei si durerii de cap. In plus, exista si substante active care distrug microorganismele periculoase.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

  • Dureri de cap: se administreaza cate 50 de picaturi de extract alcoolic de garoafa sau otet, de trei ori pe zi. Suplimentar, se maseaza tamplele si ceafa cu acest extract.
  • Viroze respiratorii, gripa: se beau cate 2 cani de ceai pe zi. Ceaiul inhiba multiplicarea virusurilor care produc gripa, provoaca sudoratie si dezintoxica organismul, grabind vindecarea.
  • Tuse: se fac gargare cu doua lingurite de extract alcoolic de petale de garofita, diluate cu un sfert de pahar de apa. Acest preparat are efect calmant al tusei si potoleste accesele de tuse.
  • Infectii herpetice, rani infectate: se pun cataplasme cu flori pe locul afectat si se lasa sa actioneze timp de o ora. Aplicatia se repeta zilnic, pana la disparitia simptomelor.

Vezi si: Afrodisiac, calmant si excelent dezinfectant – uleiul esential de mirt

Preparare si administrare:

Ceai de garoafa: La o cana cu apa clocotita, se adauga 1-2 lingurite de petale de flori si se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea 1-2 cani pe zi in afectiunile mai sus mentionate. Acest ceai are efect linistitor si intaritor.

Sirop: 50 g flori se tin timp de 6 ore in apa fiarta. Cu sucul rezultat se face un sirop cu zahar din care se pot lua cate 2-4 lingurite pe zi.

Otet: La 200 ml otet, se adauga 50 g de petale de flori si se tin la macerat timo de o saptamana, agitand zilnic. La final, se strecoara si se poate folosi la masarea tamplelor pentru trecerea durerilor de cap.

Sfat! Atentie! Se folosesc florile din gradinile proprii sau cele din sursa sigura! De evitat garoafele din florarii!

Vezi si: Garoafa de vara – Sfaturi utile pentru cultivarea ei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole