7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

In ce afectiuni este indicata sfecla rosie si cum se administreaza

Sfecla rosie este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, iar primele semne ale cultivarii ei au fost acum aproximativ 4.000 de ani in regiunea mediteraneana. De-a lungul timpului, aceasta radacinoasa a castigat popularitate ca superaliment, deoarece tot mai multe studii sustin ca poate imbunatati considerabil sanatatea.

https://sfatnaturist.ro/sfecla-rosie-ce-beneficii-are-alimentul-minune/Sfecla rosie suplimenteaza o combinatie unica de nutrienti, vitamine, antioxidanti si minerale in dieta ta. De asemenea, ajuta la detoxifierea care eradica toxinele din organism. Totodata, acest super-aliment este promovat de multi profesionisti din domeniul sanatatii si nutritionisti pentru a fi consumat.

Sfecla este o leguma extrem hranitoare. Potrivit USDA National Nutrient Database, sfecla este o sursa excelenta de vitamine si minerale, cum ar fi potasiu, sodiu, fier, acid folic, fosfor, magneziu, calciu, vitamina C si vitamine B (tiamina, niacina si riboflavina). Bogata in antioxidanti, sfecla isi capata culoarea profunda din pigmentul betalaina, care are proprietati antiinflamatorii puternice. De asemenea, sunt leguma este bogata in compusi fitochimici precum antociani, carotenoizi, luteina/zeaxantina, glicina si betaina, dar si o sursa excelenta de fibre alimentare. Dar hai sa vedem care sunt cele mai importante idicatii terapeutice:

In ce afectiuni este indicata sfecla rosie si cum se administreaza

Intarirea imunitatii, curatarea sangelui

Intr-un vas se adauga 500 g de sfecla si 500 g de morcov taiati marunt si peste ei se toarna apa clocotita cat sa ii acopere (cu 2 degete), apoi se pune pe aragaz, la foc mic, timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte se adauga o cana de stafide si caise uscate si se mai lasa sa fiarba inca 5 minute. Dupa racire, se adauga 2 linguri de miere si se lasa la intr-un loc racoros pentru 12 ore. Se consuma de 3 ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.

Gripe, viroze

Sfecla rosie ajuta organismul sa se apere de virusi si microbi. In aceasta perioada, nu se consuma alimente solide sau bogate in calorii, ci doar sucuri extrase din diferite plante si legume. Doza minima este de 150 ml suc de sfecla pe zi, care se bea ca atare sau diluat cu un suc de mere in special in perioada epidemiilor.

Raceala

Se amesteca 300 g sfecla suc cu 200 g suc de rosii, sucul de la o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.

Bronsita cronica, rinofaringite

Intr-un borcan incapator, se adauga 1 kg suc de sfecla, se adauga 1 kg de miere, 500 ml vin rosu, un pahar de suc de morcovi si 1 kg de piersici taiate felii. Borcanul se introduce intr-un vas cu apa calduta (baie de abur), iar dupa primul clocot se mai tine inca 10-12 minute. Se pastreaza la frigider si se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt.

Amigdalita

Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda este sa dai sfecla prin razatoare pana se umple un borcan de 700 ml, apoi se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul prin presare si se adauga putina miere. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze intre gargare se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.

Demineralizare

Sucul de sfecla rosie are foarte multe minerale, vitamine, enzime, mai ales daca se foloseste sub forma de suc extras proaspat. Se consuma minimum 100 ml de 3 ori pe zi.

Avitaminoza, convalescenta

Radacina de Sfecla rosie contine vitaminele B1, B2, B3, B6 si, in special, vitamina B9 (200 g continand aproximativ 50% din necesarul zilnic din aceasta vitamina, foarte importanta pentru activitatea cardiovasculara, a sistemului nervos si digestiv). In plus, sfecla contine si vitamina C, care are intareste imunitatea, dar este esentiala si pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular si cel nervos – 200 g din acest aliment preparat corespunzator asigura nu mai putin de 25% din necesarul zilnic de vitamina C.
Astfel, se recomanda suc din sfecla rosie, propaspat stors, cate 200 ml de trei ori pe zi. Pentru inceput, se consuma cate 50 ml o data pe zi, apoi treptat, in functie de toleranta individuala, se va mari cantitatea de sfecla pana se va ajunge la 200 ml de trei ori pe zi. In cazul unor afectiuni mai grave (ex: cancer) este foarte utila impreuna cu morcov, castraveti, salata, patrunjei, etc. Este bine sa se faca o cura de minimum 6 luni cu cate 100 ml, de 3 ori pe zi.

Oboseala cronica

Un tratament excelent pentru oboseala sau dupa o boala istovitoare este amestecul de sucuri de sfecla, morcov, mar si telina. Consuma un pahar cu aceasta bautura inaintea fiecarei mese.

Anemie

Sucul de sfecla rosie stimuleaza puternic formarea de globule rosii, mai ales atunci cand
este consumat pe stomacul gol. Se consuma impreuna cu suc de morcovi – un sfert de pahar de suc de sfecla si trei sferturi de suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata de sfecla, morcovi si ridiche neagra crude date pe razatoare, amestecate cu suc de lamaie. Dozele de fier si acid ascorbic (favorizeaza asimilarea pretiosului mineral) o indica in special in anemia feripriva sau in alte tulburari ale sangelui.

Cancer, leucemie

S-a demonstrat ca sfecla rosie (atat sucul de sfecla rosie, cat si sfecla cruda, consumata in salate) opreste multiplicarea celulelor canceroase, oprind dezvoltarea tumorilor indiferent de localizare.

Datorita bogatiei sale in substante cu efecte antioxidante, Sfecla rosie este utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colorectal si gastric. Totodata, aceasta radacinoasa este utila si in profilaxia formelor de cancer hormodependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau san.
Cercetatorul maghiar Alexander Ferenczi este cel care inca din 1950 si pana in anii 1980 a facut studii nenumarate despre efectele extraordinare ale sfeclei rosii in cancer. Studiile sale, publicate in prestigioase reviste de specialitate, au demonstrat ca sfecla rosie are efecte antitumorale, mai ales administrata sub forma de suc sau cruda in salate. Astfel, cei care sufera de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine sa consume zilnic, timp de 2 luni combinatia de sucuri Breuss.
-Se face un cocktail din 10 linguri de suc de sfecla rosie, cu 20 linguri suc de morcovi si un pahar de suc de mere, din care se administreaza 4 pahare pe zi, timp de minimum 2 luni. De asemenea, se poate consuma suc de sfecla rosie, 200 ml, de 3 ori pe zi cu 15 minute inaintea meselor principale. Se consuma pe stomacul gol. Totusi, pentru ca are gustul nu tocmai bun si poate provoaca arsuri stomacale, se poate combina cu suc de morcovi sau mere.
*Trebuie sa stiti ca sfecta isi pastreaza calitatile terapeutice si dupa fierberea la 100 grade Celsius timp de 2 ore.
*In Centrul oncologic de la Moscova, li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g sfecla cruda data pe razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de organism, se inlocuieste cu 300 ml suc de sfecla. Dupa 3 saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
*Studii recente au aratat ca un consuma corespunzator de sfecla cruda duce la formarea unui anumit tip de celule la nivelul intestinului gros (numite prescurtat CD8) care detecteaza si distrug formatiunile maligne.
In caz de leucemie, se tine o cura de 49 de zile, in care se consuma doar vegetale crude. In primele 3 zile ale curei se consuma doar suc de sfecla rosie (250 ml suc pe zi care se bea cu lingurita, inghititura cu inghititura, trecandu-l pe sub limba). Dr Hugo Brandenberger, un elvetian expert in horticultura organica, a dezvoltat o tehnica de lactofermentatie pentru a conserva sucul organic al sfeclei si a pastra maximum de substante nutritive pentru tratarea leucemiei. Se recomanda terapia cu suc de sfecla, telina si morcov a lui Rudolf Breuss – consumul a 450 ml din acest suc, zilnic, pe o perioada de 60 de zile, urmat de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternica, dar care nu intra in opozitie cu nici un alt fel de tratament, alopat sau naturist.

Afectiuni metabolice

Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic. De asemenea, aceasta radacina imbunatateste metabolismul si previne aparitia bolilor de inima.
  • Hepatita cronica – Conform medicului american H.C. Vogel, sfecla (suc sau salata) protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea rapida si le stimuleaza functionarea normala. Sfecla este bine tolerata de ficat si previne evolutia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancer hepatic. De asemenea, in cazul ingrasarii ficatului, ca urmare a unei otraviri sau intoxicatii, sucul de sfecla rosie este un ajutor de nadejde.
  • Afectiuni hepatice, renale si ale vezicii biliare, dischinezie biliara si stomacala – Oamenii de stiinta au demonstrat ca sucul de sfecla rosie ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate si mentine buna functionare a ficatului. Se consuma sfecla cruda rasa sub forma de salata de 3 ori pe zi sau cate 100 ml de suc din sfecla de 3 ori pe zi, in cure de lunga durata. Se poate combina si cu alte sucuri (ex: morcovi). Acest amestec este un puternic diuretic, protejeaza epiteliul renal de infectii si ajuta la refacerea sa in cazul in care a fost lezat de calculi sau infectii. Nu in ultimul rand, ajuta la eliminarea mai usoara a calculilor, avand efecte relaxante asupra musculaturii netede. Vezi si articolul: Sucul de morcov, de sfecla si de castraveti, un bun remediu pentru rinichi si bila

Pietre la colecist

Se recomanda siropul de sfecla. 1 kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml de 4 ori pe zi, cu 30-40 minute inaintea meselor.

Calculi biliari

1 kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana cand lichidul scade la jumatate. Se beau cate 150 ml, de 4 ori pe zi, cu 30-40 minute inainte de mesele principale si de gustarea de dupa-amiaza.

Digestie dificila

Sfecla rosie stimuleaza secretia sucurilor gastrice, fiind foarte utila in tratarea digestiilor lente. 100 ml de 3 ori pe zi, suc.

Constipatie

Sucul sau sfecla este un foarte bun laxativ, ajutand si la eliminarea acidului uric din organism.
Retete:
  • La 5 l de apa clocotita se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 ore (tratamentul va avea efect pozitiv numai in cazul renuntarii la bauturile alcoolice). Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute mici si se pastreaza in frigider sau congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml suc fermentat de sfecla, iar daca dupa 30 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet o biluta de sfecla (procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame).
  • La 1 kg de sfecla rosie taiata marunt se adauga 3 litri de apa rece. Se adauga 2-3 frunze de hrean. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de 3 ori pe zi.

Colita

Se consuma cate 100 ml suc de 3 ori pe zi, cu15 minute inaintea meselor principale sau se
consuma salata de sfecla cruda asezonata cu ulei presat la rece si seminte de chimen.

Enterite

Se prepara o salata din sfecla fiarta cu hrean. Aceasta ajuta la stimularea peristaltismului intestinal.

Ocluzie intestinala

La 5 l de apa clocotita se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 ore (tratamentul va avea efect pozitiv numai in cazul renuntarii la bauturile alcoolice). Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute mici si se pastreaza in frigider sau congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml suc fermentat de sfecla, iar daca dupa 30 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet o biluta de sfecla (procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame).

Disbacterioza

Flora intestinala se restabileste rapid daca se consuma sfecla marinata. Se fierbe sfecla, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. La 1 kg de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate 1 lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinate se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece.

Gastrita hiperacida

Sucul de Sfecla rosie este puternic alcalin, tamponand aciditatea excesiva din stomac. Cele mai bune rezultate in tratament se obtin combinand 100 ml suc de sfecla rosie cu 100 ml suc de cartofi cruzi si 500 ml suc de morcovi. Acest remediu este foarte eficient pentru prevenirea si calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate. Daca se mai adauga si 100 ml de suc obtinut din varza rosie este mai eficient.

Eliminarea toxinelor din organism, curatirea organismului de metale grele si radioactive

Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri de sfecla, morcovi si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine timp de 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de 3 ori pe zi, cate o lingura intre mese. Pentru eliminarea toxinelor, se beau 100-200 ml suc de sfecla

Afectiuni neurologice

Mai multi cercetatori au ajuns la concluzia ca sucul de sfecla rosie, consumat regulat, are capacitatea de a incetini evolutia dementei, deoarece imbunatateste fluxul sanguin catre creier. Cercetatorii sunt de parere ca efectul acestei bauturi este dat mai ales de nitratii continuti. In special, s-a dovedit ca sfecla imbunatateste fluxul de sange catre lobul frontal al creierului, o zona asociata cu gandirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor si memoria de lucru.
Totodata, studiul publicat in Journals of Gerontology confirma ca sucul de sfecla in combinarie cu exercitiile fizice la adultii in varsta poate avea un impact mai pozitiv.

Afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, aritmie, ischemie cardiaca, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele de sange, palpitatii)

Sfecla rosie are foarte mult potasiu care este foarte bun pentru reglarea pulsului si tensiunii arteriale, dar mai are si acid folic recomandat in special femeilor insarcinate. Prin gatit aceste substante se distrug. Se indica consumul unei jumatati de sfecla cruda si 200 ml suc proaspat.
Totodata, se poate folosi si urmatorul preparat:
  • La 5 l de apa clocotita se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 ore (tratamentul va avea efect pozitiv numai in cazul renuntarii la bauturile alcoolice). Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute mici si se pastreaza in frigider sau congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml suc fermentat de sfecla, iar daca dupa 30 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet o biluta de sfecla (procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame).
  • Vin tonic: se amesteca in cantitati egale cate 250 ml de suc de sfecla, morcov, de ridiche
    neagra, putin usturoi, lamaie, miere si vin rosu dulce. Amestecul se pastreaza intr-un vas din sticla, la frigider si se beau cate 50 ml de 3 ori pe zi.
Aceasta este afectiunea in care se obtin cele mai rapide si spectaculoase efecte cu sucul
de sfecla rosie. O jumatate de pahar din aceasta licoare duce la o scadere a valorilor tensiunii cu
pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 minute
dupa ingerare. Aceste elemente au fost demonstrate printr-un studiu facut pe pacienti umani, la o
universitate de medicina londoneza in anul 2007.
-Pentru dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele de sange, se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri de sfecla, morcovi si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine timp de 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de 3 ori pe zi cate o lingura intre mese.
-In caz de ateroscleroza sau ischemia cardiaca, se recomanda o cura cu o durata de 4-8 saptamani, timp in care se consuma de 3 ori pe saptamana cate 150 g din aceasta leguma, in alternanta ca suc si salata, de sfecla fiarta sau cruda.

-In cazul palpitatiilor insotite de dureri de cap, se amesteca 300 ml suc de sfecla cu zeama scoasa dintr-o lamaie, un litru si jumatate de apa si 300 g miere. Se tin ingredientele intr-un borcan de trei litri, acoperit cu tifon, intr-un loc cald, ca sa fermenteze. Se beau de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml.

-In caz de hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor – Un studiu efectuat in 2015 pe 68 de persoane cu hipertensiune arteriala au examinat efectele consumului de 250 ml suc de sfeclă rosie in fiecare zi. La final, cercetatorii au descoperit ca acest lucru a scazut semnificativ tensiunea arteriala dupa ingestie. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l apa si 300 g zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 litri acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se bea de 3-4 ori pe zi cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.

Reduce degenerescenta maculara

Beta-carotenul din sfecla rosie ajuta la reducerea/incetinirea degenerescentei maculare la nivelul ochilor. Degenerescenta maculara este adesea asociata cu o crestere a radicalilor liberi, care afecteaza drastic procesul de imbatranire prematura a multor persoane. Potrivit unui studiu publicat in revista Food Chemistry, beta-carotenul este o forma puternica de vitamina A, care are proprietati antioxidante si apara ochii impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi. Totodata, prezenta beta-carotenului in sfecla ajuta si la prevenirea orbirii cauzate de varsta, numita cataracta.

Reumatism

Sucul de sfecla rosie are foarte multe minerale, vitamine, enzime, mai ales daca
se foloseste sub forma de suc extras proaspat. Se consuma minimum 100 ml de 3 ori pe zi.

Osteoporoza

Frunzele de sfecla ajuta la combaterea osteoporozei. Se pune o lingurita de frunza la 250 ml apa si se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Limfostaza (elefantiazis)

Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se
bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana se raceste. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara cu 30 minute inaintea meselor.

Litiaza renala

Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatite de coaja. Se pun intr-un
borcan de 3 litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se tine la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatirea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.

Guta, artrita, litiaza urica

Suc din sfecla (obtinut proaspat) se poate consuma 200 ml de trei ori pe zi. Se va incepe prin a consuma o cantitate de 50 ml o data pe zi apoi treptat in functie de toleranta individuala se va mari cantitatea de sfecla pana se va ajunge la 200 ml de trei ori pe zi. Se poate consuma insa si in amestec in parti egale, suc de sfecla cruda, de castravete si de morcov. Se beau 150 ml dimineata pe stomacul gol.

Depuneri de colesterol

3 litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt, apoi se adauga . Se adauga 2-3 frunze tinere de hrean. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar de 3 ori pe zi.
In caz de hipercolesterolemie, se poate consuma 200 ml suc proaspat de sfecla, de trei ori pe
zi. Se va incepe prin a consuma o cantitate de 50 ml o data pe zi apoi treptat in functie de toleranta
individuala se va mari cantitatea de sfecla pana se va ajunge la 200 ml de trei ori pe zi.

Diabet

Sfecla rosie ajuta la stabilizarea glicemiei pacientilor cu diabet de tip I sau II. Desi este bogata in hidrati de carbon, avand chiar gust dulce pronuntat, Sfecla rosie contine fibre alimentare si compusi cu efect hipoglicemiant, ceea ce o face usor de tolerat de catre diabetici.

Hemoroizi

Extern se fac comprese cu radacina rasa pusa pe un tifon si apoi pansat local. Se schimba la 12 ore cu alta proaspata. Intern, se consuma suc de sfecla cate 100 ml, de 3 ori pe zi sau sepoate prepara urmatorul remediu:
  • La 5 l de apa clocotita se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 ore (tratamentul va avea efect pozitiv numai in cazul renuntarii la bauturile alcoolice). Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute mici si se pastreaza in frigider sau congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml suc fermentat de sfecla, iar daca dupa 30 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet o biluta de sfecla (procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame).

Insomnii

Se recomanda consumul a 200 ml suc de sfecla, proaspat, de 3 ori pe zi. Se va incepe prin a consuma o cantitate de 50 ml o data pe zi apoi treptat in functie de toleranta individuala se
va mari cantitatea de sfecla pana se va ajunge la 200 ml de trei ori pe zi.

Sarcina

Fiind foarte bogata in vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum si in
oligoelemente, sfecla rosie este un aliment ideal pentru o buna dezvoltare a fatului. De asemenea, consumul de sfecla rosie previne si trateaza unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, sfecla aceasta previne mutatiile pe care le-ar putea suferi copilul in faza intrauterina.

Sterilitate

Frunzele de sfecla sunt foarte valoroase, continand beta-caroten si alte carotenoide, mult acid folic, potasiu, putin fier si vitamina C. Toate acestea recomanda radacina si frunzele pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate.

Scurgeri vaginale

Se consuma suc de sfecla cruda cate 200 ml dimineata.

Menopauza

Sucul de sfecla rosie are foarte multe minerale, vitamine, enzime. De aceea, se recomanda consumul a minimum 100 ml de 3 ori pe zi. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.

Varice

Se recomanda urmatorul remediu:

  • La 5 l de apa clocotita se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 ore (tratamentul va avea efect pozitiv numai in cazul renuntarii la bauturile alcoolice). Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute mici si se pastreaza in frigider sau congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml suc fermentat de sfecla, iar daca dupa 30 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet o biluta de sfecla (procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame).
Ca atare, daca stii ca esti predispus/predispusa genetic (care au avut antecedente in familie) la varice, este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, care previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase. Persoanele care deja au varice in formare trebuie sa tina cure serioase cu sfecla rosie, pentru a preveni extinderea acestora.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole