22.4 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Sfecla rosie. Ce beneficii are „alimentul minune”

Sfecla rosie (Beta vulgaris rubra) este cunoscuta atat ca aliment, cat si ca medicament si, datorita virtutilor medicale de prevenire a bolilor de sange, a celor hepatice si a bolilor tumorale, aceasta este supranumita “alimentul minune”.

Pe vremuri, de la sfecla rosie se consumau doar frunzele si abia in timpul Romei Antice a inceput sa fie consumata si radacina sa. Cea mai veche scriere dateaza din sec. IV d.Hr. si ii apartine medicului grec Dyphilos din Sipos, care afirma ca sucul de sfecla cruda are actiune benefica asupra organismului energizandu-l si protejandu-l la fel ca mierea, pe care o poate substitui cu succes.

Sfecla rosie – Proprietati

In urma mai multor studii de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca sfecla rosie este una dintre cele mai nutritive alimente datorita complexului de vitamine si minerale pe care il contine. De exemplu, sfecla intrece toate legumele (in afara usturoiului) prin continutul in fier, iar asimilarea lui este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. Pe langa fier, sfecla mai contine si potasiu, sodiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, mangan, bor, crom, nichel, fluor, seleniu; vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, PP; biotin; oligoelemente si fibre. In plus, sfecla are in jur de 10 g glucide/100 g (mai mult decat la alte legume proaspete) si 40 calorii/100 g.  

Toate aceste substante active ii ofera sfeclei actiune nutritiva, alcalinizanta, laxativa, aperitiva, racoritoare, energizanta, antianemica, mineralizanta, anticancerigena, remineralizanta, hipotensoare, intareste imunitatea organismului, lupta pentru refacerea sangelui si este foarte utila in leucemii si alte tumori. Extern, sfecla are actiune cicatrizanta, dezinfectanta si bactericida destul de puternica. In plus, este utila in tratamentele cancerului, prin oprirea multiplicarii celulelor canceroase, are proprietatea de a distruge si o serie de microorganisme, reechilibreaza si regleaza sistemul nervos al intregului organism si este usor hipotensiva.

Cercetarile au aratat ca in timpul fierberii, sfecla rosie pierde o mare parte din proprietatile sale. De aceea, specialistii o recomanda in stare prospata, sub forma de salata sau suc. Totusi, consumata in stare proaspata, rezulta concentratii puternice ale substantelor din care aceasta este alcatuita si, de aceea, se recomanda consumul ei in cantitati limitate.

Vezi si: 10 dintre cele mai importante beneficii ale sucului de sfecla rosie

Sfecla rosie – Beneficii pentru sanatate

-Usureaza functia intestinala si combate constipatia, este un tonic si remineralizant de exceptie. Se dovedeste utila in combaterea bolilor renale si ale vezicii urinare. Este recomandat un consum zilnic de pana la 150 g de sfecla cruda ori amestecata cu hrean si miere. 

-Radacina de sfecla poate ameliora leucemia, favorizeaza eliminarea secretiei biliare si are un excelent efect detoxifiant.

-Sfecla rosie contine betaina, un antioxidant cu un efect imuno-stimulator de exceptie. Are predilectie pentru tumorile hormono-dependente, determinand moartea celulelor tumorale. In urma unui studiu facut la Universitatea Howard, cercetatorii au aratat ca betacianina din sfecla a incetinit progresia tumorilor in cazul cancerului de prostata si cancerului mamar cu pana la 12,5%.

-Sucul de sfecla are efect antiinflamator, reducand inflamatia din organism. In urma unui studiu efectuat pe animale, s-a demonstrat ca ca acest suc reduc inflamatia la nivelul rinichilor, provocata de substante toxice.

-Datorita cuprului din compozitie, sfecla ajuta la o mai buna functionare a pancreasului, grabeste procesele de vindecare osteo-articulare si mentine vigoarea parului.

-Zincul din compozitia acestei legume este important pentru sistemul reproductiv, dar ajuta si la prevenirea acneei si a furunculozei. Un deficit de zinc poate creste riscul defectelor de vedere si infarctului miocardic.

-Radacina de sfecla rosie protejeaza ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul zaharului din sange, limiteaza procesele de scleroza si elimina surplusul de apa din corp. Acest lucru se datoreaza continutului de mangan.

-Iodul reface metabolismul si functiile tiroidei. 

-Este un bun adjuvant in caz de hipertensiune arteriala. Se recomanda consumul uni pahar cu suc de sfecla rosie pe zi. Studiile au aratat ca sfecla scade tensiunea cu pana la 20% din valoarea sa initiala in doar cateva ore. Totul se datoreaza concentratiei ridicate de nitrati din sfecla, pe care organismul ii transforma in oxid nitric. Acesta dilata vasele de sange, determinand astfel scaderea tensiunii arteriale, arata studiile.

-Sfecla este un bun remediu antidepresiv. Aceasta este bogata in triptofan si betalaina, substante ce relaxeaza mintea si ofera o stare de bine. Asadar, un consum zilnic de sfecla imbunatateste sanatatea mintala si creste puterea de concentrare. In plus, nitratii din sfecla, care au efect dilatator asupra vaselor sanguine, cresc fluxul de sange catre creier. In acest fel, sfecla rosie ajuta la mentinerea creierului ager pana la varste inaintate.

-Sucul de sfecla protejeaza celulele hepatice, ajutand la regenerarea lor. In plus, sonsumul de sfecla previne evolutia hepatitei cronice spre cancer hepatic sau ciroza.

-Dupa cum spuneam si mai sus, sfecla este o sursa foarte bogata de fier, ajutand astfel la combaterea anemiei. Se recomanda o cura de 1 luna cu 150 de g de sfecla, o data la 2-3 zile. 

-Sucul de sfecla rosie combinat cu cel de morcovi – 100 ml (suc sfecla) x 400ml (suc morcovi) combate bolile renale. Acest suc ajuta la eliminarea rapida a calculilor, dar are si efect relaxant asupra musculaturii.

Vezi si: Retete sanatoase cu sfecla rosie

Precautii si contraindicatii:

Sfecla cruda contine substante extrem de puternice si din acest motiv se impune ca tratamentul sa fie dozat cu mare atentie si in cantitati precise. In caz contrar, vor aparea dureri de cap, stari de voma, ridicarea tensiunii arteriale, spasmul vaselor sanguine, etc. Un consum de peste 400 ml suc de sfecla rosie poate duce la o paralizie temporara a corzilor vocale. Totodata, este indicat ca sucul de sfecla sa se combine cu alte sucuri (morcov, telina, patrunjel, varza) – in proportie de 1:2 sau 1:3.

Atentie! Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la 2-3 ore dupa ce a fost preparat, fiind unul dintre putinele sucuri care nu se consuma imediat ce s-a obtinut. Acest lucru ajuta la evaporarea elementelor cu efect negativ asupra organismului. 

!!!Doza zilnica pentru ca sfecla cruda sa-si exercite proprietatile terapeutice este de 100-150 g. De regula, o cura cu sfecla cruda dureaza minim 2 saptamani, iar durata maxima este de 2 luni.

Vezi si: Cand este interzis consumul de sfecla rosie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole