Candidoza este o infectie care implica cresterea exagerata a unei ciuperci (fungi), cunoscuta sub numele de Candida albicans. De regula, aceasta ciuperca apare in gura, intestin si vagin, alaturi de o serie de alte bacterii din cauza unui dezechilibru al florei din organism, pe fondul unei imunitati scazute.
Unii oameni prezinta simptome severe, iar altii usoare, dar vestea buna este ca infectia se trateaza.
-Candidoza orala este localizata la nivelul cavitatii bucale si se manifesta prin aparitia unor pete albicioase, aparitia unui gust neplacut in gura, rosirea si inflamarea gurii si a gatului, fisuri in colturile gurii si senzatie de arsura sau de usturime.
-Candidoza vaginala are simptome ce cauzeaza disconfort, ca de exemplu: senzatie de mancarime, usturime si iritatie, modificari ale secretiei vaginale, dureri la urinare si in timpul actului sexual.
In unele cazuri, medicamentele prescrise pot sa nu fie necesare. Exista diferite remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea disconfortului si la vindecarea supraincarcarii ciupercii Candida.
!!!In cazurile mai complicate, urmatoarele remedii nu trebuie folosite ca unic tratament, ci ca o completare sau o intarire a tratamentului medical. Este extrem de important sa urmezi instructiunile medicului pentru a te recupera.
Vezi si: Candida auris – Infectia periculoasa care se raspandeste la nivel mondial
Remedii naturiste pentru a trata candidoza bucala
-Apa sarata
Sarea are proprietati antiseptice, de curatare si calmante, fiind un bun remediu pentru multe probleme orale.
La o cana cu apa calda, se adauga jumatate de lingurita cu sare. Se ia cate o gura de apa, se tine putin in gupa, apoi se scuipa.
-Bicarbonat de sodiu
Clatirea gurii cu bicarbonat de sodiu ajuta la tratarea aftelor bucale.
In urma unui studiu, cercetatorii au analizat eficacitatea bicarbonatului de sodiu ca dezinfectant in cazul Candidei albicans aderat la rasina acrilica, iar concluzia a fost ca, desi nu este cea mai eficienta forma de dezinfectant, bicarbonatul de sodiu era o „alternativa viabila”.
La o cana cu apa calda, dizolva jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu. Clateste gura cu ea, apoi scuipa.
-Ulei de cocos
Uleiul de cocos contine acid caprilic si lauric, doua substante care inhiba cresterea candidozei.
Un studiu a aratat ca acest ulei poate fi la fel de puternic ca medicamentul fluconazol in rezolvarea simptomelor aftei bucale.
Se foloseste tehnica oil pulling (mestecatul uleiului), ce presupune folosirea anumitor uleiuri ca agenti pentru extragerea si indepartare a bacteriilor din gura. Practic, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita de ulei presat la rece si se mesteca timp de 15 minute, apoi se
scuipa si se clateste gura cu apa calduta. Uleiul nu se inghite! Procedura se incheie prin spalarea dintilor in mod obisnuit.
Vezi: Tehnica oil pulling. Ce este si ce beneficii are pentru dantura noastra
-Turmeric
Turmericul este bogat in curcumina, un compus puternic cu proprietati antiinflamatorii.
Potrivit unui studiu efectuat in anul 2010 pe soareci, a aratat ca aceasta substanta poate trata afta bucala. Curcumina fiind un antifungic impotriva speciilor de Candida atat albicans, cat si non- albicans.
Se prepara asa numitul „Lapte auriu” – La o cana cu apa sau lapte, se adauga 1/2 lingurita de pasta de turmeric cu un strop de piper negru. Se pune la foc mic se se lasa pana se incalzeste putin. Roteste amestecul prin gura in timp ce il bei.
Vezi si: Laptele de aur cu turmeric, sofran si cardamom. Reteta celui mai bun elixir natural
-Ulei de cuisoare
Acest tip de ulei a fost folosit pentru problemele orale de secole ca antiseptic si pentru calmarea durerii.
Uleiul de cuisoare contine eugenol si, potrivit unui studiu efectuat in 2005 pe animale, s-a dovedit ca aceasta substanta este la fel de eficienta in tratarea aftei orale ca medicamentul antifungic nistatina (Mycostatin).
Se recomanda prepararea unei ape de guar cu ulei de cuisoare.
-Ulei de oregano
Uleiul de oregano are si el proprietati antimicrobiene si antifungice. Potrivit unei cercetari din anul 2001, uleiul de oregano a fost eficient impotriva Candida albicans, dar sunt necesare cercetari suplimentare.
La o cana cu apa, se adauga 2 picaturi de ulei de oregano. Ia cate o gura de apa, tine cateva secunde, apoi scuipa.
-Otet de mere
Persoanele cu proteze dentare au un risc mai mare de aparitie a afte bucale. Potrivit unui studiu in vitro, otetul de mere are proprietati antifungice impotriva candidei si poate fi o buna alternativa de tratament pentru persoanele cu stomatita dentara.
La o cana cu apa, adauga 1 lingurita de otet de mere. Clateste gura cu ea, tinand in gura cel putin 15 secunde, apoi scuipa.
Remedii naturiste pentru a trata candidoza vaginala
-Apa de lavanda
La 1 litru de apa, se adauga un buchet de flori de lavanda proaspete sau uscate. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se lasa la racit, dupa care se strecoara. Se clateste zona afectata cu acest preparat, o data sau de doua ori pe zi.
-Galbenele, musetel si ulei de arbore de ceai
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml de ulei esential de migdale, 1 lingura de flori de galbenele, 1 lingura de flori de musetel si 10 picaturi de ulei esential de arbore de ceai.
Intr-o sticla, se adauga galbenele si musetelul, apoi se pune uleiul de migdale si se lasa la macerat timp de 3 saptamani, intr-un loc uscat, intunecat si racoros. La final, se strecoara si abia apoi se adauga uleiul de arbore de ceai. Solutia stfel obtinuta se aplica pe zona cu probleme folosind o discheta din bumbac.
-Salvie, cimbru si lavanda
Intr-un vas incapator se adauga 5 litri apa si cate o legatura de salvie, cimbru si lavanda, toate proaspete. Se pune vasul pe foc si se lasa sa clocoteasca timp de 5 minute. Apoi, se filtreaza si se face bai de sezut cu lichidul rezultat, de doua ori pe zi.
-Ulei esential de arbore de ceai
S-a demonstrat ca acest tip de ulei are proprietati antifungice, fiind indicat pentru a ucide ciuperci, bacterii si virusi. De exemplu, in urma unei cercetari, s-a constatat ca un supozitor vaginal care contine ulei de arbore de ceai poate ajuta la tratarea infectiilor vaginale. Totusi, acest ulei esential este extrem de puternic si trebuie sa nu uiti sa il diluezi cu un ulei purtator (ex: ulei de masline, cocos) inainte de a-l aplica pe piele. Supozitoarele vaginale de arbore de ceai deja pregatite sunt cea mai buna optiune.
-Otet de mere
Un remediu popular pentru aceasta infectie este baia cu otet de mere. Cand adaugati o jumatate de cana de otet de mere intr- o cada cu apa calduta si lasi la macerat 20 de minute, componenta acida a otetului poate elimina orice microorganism daunator.
Vezi si: 5 beneficii ale consumului de apa cu castraveti si lamaie
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: