Atunci cand mananci, organimsul transforma alimentele in substante nutritive printre care si zahar sau glucoza, iar acesta este momentul in care pancreasul ar trebui sa secrete insulina pentru a ajuta celulele sa tranforme glucoza in energie. Prin urmare, diabetul apare atunci cand acest sistem nu functioneaza corespunzator, cand pancreasul nu mai secreta suficienta insulina, iar glicemia creste.
Din nefericire, numarul persoanelor cu diabet creste in mod ingrijorator de la an la an, iar importanta controlului acestuia este una cruciala pentru starea de sanatate a acestora. Astfel, daca suferi de diabet, trebuie sa stii ca baza ramane, fara indoiala, tratamentul recomandat de medic si dieta stricta.
Totusi, exista anumite plante medicinale care contin principii active hipoglicemiante si care pot fi de ajutor in aceasta afectiune.
!!! In urma unui studiu efectuat in anul 2009 arata ca cei care consuma cate trei cani de ceai pe zi pot reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2 cu 40%.
Mai jos, ti-am pregatiti o lista cu cele mai bune ceaiuri care scad glicemia:
1.Ceai de afin
Din frunzele de afin proaspat recoltate (inainte de maturarea fructelor) se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange, actiune care s-ar datora mirtilinei, numita si „insulina vegetala”. Aceste contin mirtilina, care poate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange.
Se prepara o infuzie dintr-o lingurita planta la o cana cu apa fierbinte, infuzat 5-7 minute si se se beau cate doua cani pe zi. Pentru a mari eficacitatea ceaiului, frunzele de afin pot fi asociate cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se bea indulcit cu zaharina sau neindulcit, cate o ceasca inaintea fiecarei mese principale. Cura dureaza 40 de zile si se poate relua dupa o pauza de 15 zile.
Atentie! Acest ceai nu este recomandat sa fie consumat o perioada [rea lunga de timp, deoarece are un continut ridicat de taninuri si poate dauna ficatului.
Vezi si: Sucul-minune care scade glicemia din sange
2.Ceai din frunze de dud
Ceaiul din frunze de dud previne diabetul prin restrictionarea cantitatii mari de monozaharide care ar intra in circulatie. Acesta poate inhiba activitatea alfa-glucosidazei, astfel intarziind descompunerea amidonului in glucoza si fructoza.
Potrivit American Journal of Chinese Medicine, publicat in 2012, a reiesit faptul ca prezenta acidului galic reduce glicemia. In 2007, The Diabetes Care a raportat ca pacientii diabetici care au baut extract de dud au redus cresterile de glucoza dupa consum in primele doua ore. Astfel, oamenii de stiinta au realizat ca dudul trateaza diabetul si il previne.
La o cana cu apa fierbine se adauga o lingurita planta, se lasa la infuzat 5-7 minute si se beau cate doua cani pe zi.
Atentie, frunzele de dud au in compozitia lor acizi grasi esentiali, iar un consumul excesiv poate duce la iritatii gastrointestinale.
3.Ceai de anghinare
Frunzele uscate de anghinare contin acid clorogenic, un acid ce poate reduce glicemia cu pana la 10-20% si o stabilizeaza pe termen lung, asigurand o buna functionare a pancreasului.
Ceaiul se prepara dintr-o lingura planta uscata si macinata la o cana cu apa calda (70-80 grade) si infuzat 5 minute, dupa care se filtreaza si se beau cate doua-trei cani pe zi.
Atentie, acest ceai creste fluxul biliar, ducand astfel la aparitia calculilor (pietre la fiere). De aceea, se recomanda o cura nu mai mare de 3 saptamani, cu o pauza de alte 3 saptamani.
4.Ceai de papadie
Ceaiul de papadie ajuta la mentinerea nivelului scazut al zaharului din sange. In plus, acesta este si un excelent diuretic, adica poate ajuta la eliminarea excesului de zahar din organism, care este un alt mod in care ajuta la combaterea diabetului eficient si natural.
Ceaiul se prepara prin infuzie sau decoctie, dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 g apa clocotita. Amestecul se lasa la infuzat 10 minute. Se beau cate trei cani pe zi.
Vezi si: Tinctura din papadie si hrean, un bun remediu in numeroase afectiuni
5. Ceai de Gurmar
Gurmar este o iedera ce creste in padurile tropicale din India centrala si de sud. Aceasta este folosita de secole in medicina ayurvedica pentru reglarea zaharului din sange si al insulinei, fiind cunoscuta si ca o „distrugatoare de zahar”.
Studiile au confirmat ca planta are efecte hipoglicemiante remarcabile si, potrivit cercetatorilor, aceasta „formeaza platforma terapeutica a diabetului in sistemul traditional de medicamente”. In plus, studiile arata ca planta stimuleaza productia de insulina in pancreas, ceea ce ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange.
Consumul de ceai de gurmar este o modalitate usoara de a profita de numeroasele beneficii ale plantei. Iti poti prepara propriul ceai fierband frunzele si lasandu-le sa se absoarba timp de 10-15 minute. Se bea cate o cana, inainte de mesele principale.
Vezi si: Topul alimentelor ce nu cresc glicemia
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: