Rocoina (Stellaria media), denumita popular si ghetisoara sau raciuna, este o planta ierboasa cu tulpina intinsa pe pamant si ascendenta, ca si troscotul, originara din Europa si America de Nord. In tara noastra, o gasim adesea prin locuri cultivate si necultivate, pe langa drumuri si garduri.
Planta are flori albe si mici ce infloresc din martie si pana in noiembrie. In popor, se spune ca daca florile nu se deschid dimineata, urmeaza o ploaie. Ca atare, florile se deschid doar cand este soare.
Rocoina este considerata de multi o planta invadatoare, care se intinde cu rapiditate, nestiind cate beneficii poate avea pentru sanatate, mai cu seama in afectiunile pielii si bolile pulmonare.
De la planta, se recolteaza partile aeriene, atunci cand sunt inflorite si se pot folosi proaspete, iar pentru iarna se usuca. Totodata, mai este indicat ca planta sa fie culeasa dupa ploaie, deoarece atunci este mai bogata in substante active.
Rocoina – Proprietati
Rocoina contine vitamina C, A, E, acid sialic, flavonoide, ulei eteric, saponine, mucilagii, microelemente (siliciu, etc). Toate aceste substante ii ofera plantei efecte tonice, analgezice, antiinflamatoare, antiseptice si calmante.
Totodata, planta contribuie la normalizarea metabolismului, calmeaza sistemul nervos, ajuta ficatul si colecistul, incetineste procesul de
imbatranire, imbunatateste memoria, scade durerile in caz de gonartroza si a bolilor de inima, creste secretia de lapte si, nu in ultimul rand, este eficienta in tratarea afectiunilor pielii.
Indicatii terapeutice si metode de administrare
Afectiuni ale pielii
-In caz de taieturi, eruptii sau acnee, se prepara o infuzie concentrata si se spala zonele afectate sau se aplica comprese. Aceasta are efect dezinfectant, reduce inflamatiile si este analgezic.
-In caz de arsuri, abcese, eczeme, erizipel, psoriazis, dermatita de scutec, piele iritata, mancarimi ale pielii, urticarie, se face o cataplasma din rocoina proaspata si se aplica de 2-3 ori pe zi sau se foloseste seva plantei, aplicata pe locurile afectate de 2-3 ori pe zi. Iata cum se procedeaza in cazul cataplasmei: se pun 200 g de planta proaspata si maruntita in apa clocotita si se amesteca pana se obtine o pasta; aceasta se intinde pe o bucata de bumbac si se aplica pe piele, la temperatura camerei; este indicat ca inainte de aplicare sa se unga zona cu ulei de masline pentru a preveni iritatiile.
-In cazul bubelor dulci, se foloseste sucul proaspat stors din planta cu care se ung locurile afectate, de 2-3 ori pe zi.
-In cazul edemelor la picioare, se prepara o infuzie din 20 linguri de planta la 5 l apa clocotita, se fierb 5 minute. Dupa ce infuzia ajunge la temperatura corpului, se fac bai. Infuzia poate fi folosita si la comprese, aplicata pe zonele afectate.
-In cazul furuncului, se folosesc cataplasme din planta proaspata, aplicate de 2-3 ori pe zi.
Afectiuni respiratorii
-In cazul virozelor, se prepara o infuzie din 3 linguri de planta maruntita la 500 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 8 ore, apoi se bea cate 75 ml de lichid, de 4 ori pe zi, inainte de mese.
-In caz de raceala, tuse, se bea 150 ml ceai indulcit cu miere, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita (din planta uscata sau proaspata) la o cana cu apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara.
-In caz de pleurezie, pneumonie, faringita, laringita, raguseala, bronsita, amigdalita, se consuma suc proaspat stors in amestec cu miere, in parti egale. Se administreaza cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor. Totodata, se mai poate bea si 150 ml ceai indulcit cu miere, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor.
Afectiuni ale stomacului
-In caz de gastrita, se recomanda sucul proaspat, cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, timp indelungat. Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului.
-In afectiunile cronice ale ficatului, colecistului, colitei sau colonului iritabil, se consuma suc proaspat stors in amestec cu miere, in parti egale. Se administreaza cate 1 lingurita, de 4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor.
-In bolile tractului digestiv, se bea 150 ml de ceai indulcit cu miere, de 3-4 ori pe zi, preferabil inaintea meselor.
-In caz de constipatie, este indicat sa se faca o infuzie din 3 varfuri de planta proaspata la 1 litru apa. Se lasa la fiert pana lichidul ajunge la jumatate. La final, se strecoara si se bea cate o ceasca de ceai cald din 3 in 3 ore.
-In cazul ulcerelor gastro-intestinale, se prepara o infuzie din 3 linguri de rocoina maruntita la 500 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 8 ore. Se va bea cate 75 ml de lichid, de 4 ori pe zi, preferabil inainte de mese.
Iata si alte afectiuni in care este indicata planta:
-In caz de dureri de inima, reumatism, se bea 150 ml de ceai indulcit cu miere, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor.
-In caz de artrita sau guta, se recomanda infuzia din planta. Se consuma inainte de mese cu 15-30 minute.
-In caz de ateroscleroza, duodenita, se recomanda sa se bea sucul proaspat, cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, timp indelungat.
-In caz de diabet, tiroidoza, se procedeaza in felul urmator: dimineata, se adauga in 200 ml apa clocotita 1 lingura de planta maruntita si se lasa la macerat pana la pranz. Apoi, se strecoara si se bea o cescuta mica, cu 30 minute inainte de masa. Aceiasi doza se bea si seara, inainte de masa si dimineata. Tratamentul trebuie sa fie de lunga durata.
-Pentru dureri de articulatii, de picioare, de genunchi, se leaga planta pe locul dureros sau se pot face bai cu planta in care se pun o mana de plante la 3 litri de apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara in cada.
-In caz de hemoroizi, se pune cataplasma din planta proaspata de 2-3 ori pe zi.
-In caz de hipertensiune arteriala, se prepara o infuzie din 3 linguri de planta maruntita la 500 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 8 ore. Se va bea cate 75 ml de lichid, de 4 ori pe zi, preferabil inainte de mese.
-In menopauza, se procedeaza in felul urmator: la 250 ml apa clocotita, se adauga o lingura cu planta uscata si se infuzeaza timp de 2 ore, apoi se strecoara. Se bea cate un sfert de pahar, de 4 ori pe zi. Dupa 10 zile de administrare dispar starile specifice perioadei, se regleaza tensiunea, somnul devine calm si dispar senzatiile neplacute in zona intestinala. Cura dureaza 2 saptamani si se repeta dupa o pauza de 10 zile.
Vezi si: Cruciulita. Ce trebuie sa stii despre planta cu flori galbene
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: