Salata verde (Lactuca sativa) este una dintre cele mai cunoscute leguma cu frunze verzi, iar in aceasta perioada toti isi doresc sa beneficieze de vitaminele si mineralele ei. De exemplu, pe vremuri, salata era considerata un bun remediu purificator, fiind folosita la tratarea multor afectiuni.
Aceasta leguma este consumata adesea sub forma de salata, dar trebuie sa stii ca sub forma de suc beneficiile ei se dubleaza. Vezi articolul” Sucul de salata verde. Proprietati si beneficii
Salata verde – Proprietati si beneficii
Salata verde are in compozitia sa protide, minerale (carbon, cobalt, magneziu, sodiu, arsenic, potasiu, calciu, cupru, iod, fosfor, fier, zinc), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, niacin, E, PP), caroten si beta-caroten, lactarion (are aceleasi proprietati ca si opiul, dar fara efectele secundare ale opiului), lactarina, acid lactic, aspatragina, hiosciamina, steroli, sulfati, clorofila.
Toate aceste substante active ii ofera salatei verzi efecte analgezice, anafrodiziace, antitusive, antiputride, coleretice, digestive, diuretice, de drenor hepatic, emoliente, emenagoge, depurative, laxative, hipoglicemiante, maturative, remineralizante si uricozurice.
Iata ce efecte terapeutice are salata verde:
-Salata verde diminueaza hiperexcitabilitate nervoasa si sexuala. Consumata regulat, salata este un bun adjuvant in tratament, nu numai pentru hiperexcitabilitate, ci si alcoolism, tabagism sau narcotice. Totodata, salata verde reduce cantitatea de sperma la barbat si fluxul menstrual la femei.
-Salata este un bun sedativ. Se recomanda consumul ei seara pentru a calma stresul de peste zi si pentru a induce un somn linistit.
-Usureaza digestia. Se recomanda sa se consume cu 15 minute inainte de masa salata verde acrita cu otet de mere si piper negru. Totodata, aceasta previne si chiar elimina spasmele muschilor intestinali.
-Stimuleaza eliminarea bilei in intestin, fiind un bun drenor hepatic indicat chiar si la litiaze. Se recomanda salata creata care, desi este mai amare, are un efect puternic de drenare a ficatului si de stimulare a activitatii sale. Se face o cura de 2 saptamani, timp in care se consuma 2-3 portii de salata pe zi, la inceputul meselor principale, ca aperitiv.
-Este indicata in afectiunile cauzate de intoxicare (guta, reumatism, alergie etc.). Salata verde ajuta la eliminarea toxinelor, mai ales prin intestinul gros. O cura de detoxifiere cu salata verde trebuie urmata timp de 1 luna, timp in care se consuma cate 500 g de salata pe zi.
-Actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata si o data cu ea si eliminarea din organism a substantelor toxice.
-Faciliteaza defecatia. In caz de constipatie, se recomanda adaugarea de ulei de masline in salata si acrirea ei cu suc de fructe verzi. Salata verde joaca rolul unui piston care impinge continutul intestinului si il curata, in timp ce celelalte ingrediente ajuta procesul de eliminare.
-Relaxeaza tesuturile si elimina starea de inflamatie.
-Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia (lenea) organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.
-Depurativ, hipotensor si asigura functionarea normala a glandei tiroide, cu rol deosebit de important in special pentru persoanele varstnice.
-Sarurile de cupru din salata combat afectiuni precum reumatismul si cancerul. Totodata au efecte antivirale, antiinflamatorii si intervin in functionarea tiroidei, fiind un element antiviral si antigripal.
-Datorita continutului mare de clorofila, salata are un efect antianemic, aminoacizi si mucilagii in cantitate mare fiind foarte utile in special in cancerul pulmonar si de asemenea ajutand la normalizarea tranzitului intestinal.
-Stimuleaza diureza si secretia lactata la tinerele mame.
-Poate trata hematuria (pierderea sangelui prin urina).
Vezi si: Cand se planteaza salata verde in gradina. Sfaturile agricultorilor
Vezi si: Rucola. De ce este considerata cea mai sanatoasa salata verde
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: