Daca te simti foarte obosit, ai o stare de slabiciune, somnolenta si iti lipseste pofta de viata, toate acestea reprezinta astenia de toamna. Exista multe remedii care te vor ajuta sa treci peste aceasta stare, dar pe lista ta trebuie sa treci neaparat si Masala Chai.
Masala Chai este o bautura indiana, ce inseamna ‘’ceai cu amestec de condimente’’. Condimentele folosite la prepararea acestui ceai sunt printre cele mai importante din medicina Ayurvedica (cardamom, ghimbir, cuisoare, nucsoara, anason, piper negru, scortisoara).
Aceasta bautura este reconfortanta, dulceaga si perfecta pentru zilele innorate si ploioase de toamna. Mai jos, iti propunem 3 variante gustoase si usor de preparat.
Masala Chai – Reteta 1
Ingrediente necesare:
- 250 ml apa
- 250 ml lapte
- 2 lingurite de ceai negru
- ghimbir (o bucata mica)
- 6 seminte de cardamom
- 6 cuisoare
- 1 bastonas de scortisoara
- 1 bucata de anason stelat
- zahar/miere
- dupa preferinta, se pot folosi si: vanilie, nucsoara, seminte de fenicul sau piper negru
Mod de preparare:
Pentru inceput, se decojeste ghimbirul si se da prin razatoare, se zdrobesc usor semintele de cardamom si se rupe in bucati mai mici batonul de scortisoara.
Se pun toate condimentele la fiert, apoi se adauga laptele, iar la final, ceaiul negru. Se la lasa pe foc mic inca 3-5 minute, apoi se stinge. La final, se strecoara si se bea cald, indulcit cu zahar sau miere.
Masala Chai Latte (cremos) – Reteta 2
Se prepara ceaiul Masala Chai ca in reteta de mai sus si se combina cu lapte si spuma de lapte. Incalzeste putin lapte (poate fi atat de origine animala, cat si vedetala) si da-l deoparte. Intr-un alt vas, mai incalzeste putin lapte si transforma-l in spuma cu ajutorul unui tel.
Intr-o cana, toarna 3/4 ceai cald, apoi adauga putin lapte caldut si amesteca bine. Deasupra pune o lingura generoasa de spuma de lapte. Pentru o aroma mai intensa, poti presara si putina scortisoara.
Masala Chai (Garam Masala)– Reteta 3
Ingrediente necesare:
- 3 g scortisoara
- 3 g cuisoare
- 3 g piper negru
- 3 g piper dulce
- 3 g floare de nucsoara
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-o tigaie, la foc mediu, timp de 2-3 minute, pana cand condimentele incep sa emane un miros specific. Apoi, se opreste focul si se lasa condimentele la racit.
Dupa racire, se macina bine toate condimentele, pana se obtine o pudra fina. Apoi, intr-o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita de pudra si se lasa la infuzat 3-5 minute. La final, se strecoara si se bea cald, indulcit cu zahar sau miere.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: