3 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Ceaiul Sideritis, un elixir al memoriei, energiei si bunastarii

Ceaiul de munte grecesc provine din familia de plante „Sideretis” care se gaseste in principal in regiunea mediteraneana. Planta creste salbatic si doar o cantitate mica este cultivata. In natura, planta prefera zonele stancoase la altitudini mari (pana la 2500 m). Se pare ca puterile sale vindecatoare au fost descoperite cu mii de ani in urma, iar grecii antici au folosit ceaiul Sideritis ca medicament pe baza de plante in multe scopuri. De asemenea, proprietatile sale l-au facut celebru chiar si in comunitatea stiintifica. 

*Trebuie mentionat ca ceaiul de munte grecesc este amenintat cu disparitia din cauza consumului excesiv. De aceea, este interzis sa se recolteze in exces.

Chiar daca este considerat in mod traditional un tonic, consumat in principal pe timpul iernii, il poti savura si la rece, fara adaos de vreun indulcitor.

Trebuie sa stii ca exista sute de specii diferite de plante Sideritis, dar cele mai comune includ Sideritis scardica (nativa in Pirin si Muntele Olimp), Sideritis syriaca (gasita in Creta), Sideritis in Cipru (Cipru) si Sideritis hyssopifolia (Peninsula Iberica).

In ultimii ani, proprietatile antioxidante ale acestui ceai au facut obiectul majoritatii studiilor, fiind considerat un elixir al memoriei, energiei si bunastarii.

Ceaiul este bogat in flavonoide si are efect antimicrobian, antiinflamator, analgezic, antibacterian, antifungic si antispasmodic. Totodata, se pare ca aproape toate speciile plantei contin uleiuri esentiale, inclusiv antioxidanti naturali, iar un studiu a constatat ca ceaiul de munte grecesc a fost la fel de puternic ca si ceaiul verde in stimularea apararii antioxidante celulare si reducerea stresului oxidativ.

Cum se prepara ceaiul Sideritis

Daca alegi sa prepari ceai de munte grecesc din plante proaspete, poti folosi florile, tulpina si frunzele plantei. Puneti aproximativ sase pana la opt bucati de planta de 2 inci in apa clocotita si reduceti focul, lasand-o sa fiarba timp de cinci pana la 10 minute, in functie de cat de puternic va place ceaiul. Ceaiul de munte este perfect cu niste miere greceasca amestecata in el, deoarece isi ridica si mai mult proprietatile medicinale!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole