6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ceaiul negru. Cu ce este diferit fata de ceaiul alb si ceaiul verde

Ceaiul negru se obtine din frunzele si tulpinile arborelui de ceai Camellia sinesis, la fel ca si celelalte ceaiuri, dar diferentele dintre ele constau in procesarea acestora si proprietatile pe care le au.

Ceaiul negru – Cu ce este diferit fata de ceaiul alb si ceaiul verde:

-Frunzele de ceai verde sunt mai tinere si prelucrarea lor presupune doar aburire si uscare, fara expunere la aer, pe cand cele folosite pentru obtinerea ceaiului negru sunt culese la maturitate si trec printr-un proces mai complex, care presupune si fermentare.

-Ceaiul negru, spre deosebire de ceaiul alb si ceaiul verde, are un grad mai ridicat de oxidare al frunzelor. Totusim acest aspect nu il face mai putin sanatos. Acesta pastreaza peste 80% din proprietatile prezente.

-Ceaiul negru se caracterizeaza printr-un gust puteric, robust, o infuzie de culoare inchisa si un aftertaste astringent.

-Ceaiul negru are un continut de cofeina mai ridicat decat in cazul celorlalteceaiuri (verzi sau albe), dar mai scazut in comparatie cu cafeaua. Acesta are in jur de 50-90 mg/ceasca, variind in functie de sortiment, iar cafeaua variaza intre 60 si 175 mg/ceasca.

-Pentru preparare, ceaiul se infuzeaza 4-5 minute, aproximativ 5 g frunze uscate in 250 ml apa fierbinte (la o temperatura de 90 grade C). Spre deosebire de ceaiul verde si ceaiul alb, care sunt mai putin fermentate, ceaiul negru poate fi infuzat si mai mult timp.

Ce beneficii are ceaiul negru

Ceaiul negru este plin de vitamine (vitaminele B1, B2, C, PP si K) si minerale (potasiu, iod, fosfor, fluor), aminoacizi, uleiuri volatile, dar si in substante active care lupta cu multe boli.

  • Contribuie la sanatatea inimii
  • Scade colesterolul “rau” LDL
  • Reduce riscul aparitiei accidentului vascular cerebral
  • Are grija de sistemul digestiv
  • Reduce riscul de diabet, contribuind la mentinerea unui nivel redus de zahar in sange
  • Stimuleaza activitatea cerebrala, imbunatatind atentia si capacitatea de concentrare
  • Combate stresul
  • Ajuta organismul sa combata virusurile care produc gripa, dar si dizenteria sau hepatita
  • Regenereaza pielea si ajuta la cicatrizarea arsurilor
  • Ajuta la intarirea sistemului osos, fiind indicat celor cu osteoporoza
  • Combate tartrul si ataca bacteriile care duc la aparitia cariilor

Atentionari:

Ca si efecte negative, trebuie stiut ca acest tip de ceai impiedica absortia fierului in organism si, din acest motiv, este indicat sa nu se bea inainte de masa. De asemenea, acesta nu ar trebui consumat nici inainte de culcare, deoarece nivelul ridicat de cafeina poate provoca insomnii.

Consumat in exces, ceaiul negru are efect diuretic, ceea ce poate provoca o pierdere prin urina a mineralelor.

Desi spre deosebire de cafea, ceaiul negru este permis in sarcina, dar trebuie consumat cu moderatie, nu mai mult de 2 cesti. Vezi si: Ceaiuri permise in sarcina si alaptare

De asemenea, cei care se confrunta cu hipertensiune ar trebui sa-l evite, intrucat aceasta poate creste tensiunea arteriala.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole