1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ceaiul verde Kukicha. Cel mai puternic efect alcalinizant dintre toate ceaiurile japoneze

Ceaiul verde Kukicha cunoscut si sub numele de ceai din ramurele de bancha sau ceai japonez de iarna, este un amestec de tije, tulpini si crengi ale plantei Camellia sinensis, o specie de arbusti vesnic verzi, ale caror frunze si muguri sunt folositi pentru a face ceai negru, ceai oolong, ceai verde, ceai alb si ceai pu-erh. Spre deosebire de alte ceaiuri, Kukicha se face exclusiv folosind tulpinile si crengutele plantei de ceai, nu frunzele.

Initial, acesta a fost cunoscut ca un ceai pentru populatiile mai sarace. Pe vremuri, tulpinile si crengutele plantei de ceai Camellia sinensis erau aruncate si, vazand aceste „deseuri”, muncitorii au inceput sa le adune pentru a prepara o versiune mai ieftina de ceai verde. Totusi, de-a lungul timpului, oamenii de stiinta si-au dat seama ca acestea chiar nu sunt de lepadat, deoarece sunt bogate in nutrienti si au multiple beneficii pentru sanatate.

Ceaiul Kukicha – Proprietati si beneficii

Dupa cum spuneam si mai sus, ceaiul Kukicha este bogat in nutrienti ca: vitamine (A, complex B, C), minerale (cupru, seleniu, mangan, zinc si calciu – potrivit lui Julie Ong, autoarea cartii „The Everything Guide to Macrobiotics, ceaiul cu crengute contine mai mult calciu decat laptele de vaca). De asemenea, este si o sursa bogata de flavanoizi, catechinele (popularii polifenoli anticancerigen). In pus, acest ceai are si un continut scazut de cofeina, ceea ce il face o bautura potrivita pentru oricine doreste sa se bucure de beneficiile lui si poate fi consumat in orice moment al zilei.

Vezi si: Genmaicha. Ce beneficii are ceaiul de orez brun

In legatura cu catechinele, trebuie sa stii despre ele ca actioneaza ca antioxidanti puternici, minimizand efectul radicalilor liberi. De exemplu, o catechina in special, epigalocatechin galat (EGCG), are de 25 pana la 100 de ori capacitatea antioxidanta a vitaminelor C si E, care sunt antioxidantii primari solubili in apa si liposolubili. Totodata, cercetarile au aratat ca EGCG nu numai ca poate preveni unele tipuri de cancer, dar este capabil sa si suprime o anumita crestere a tumorilor.

Ajuta la combaterea si prevenirea cancerului

Studiile arata ca acest ceai are potentialul de a incetini si chiar de a proteja organismul de diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian, al vezicii urinare, pancreatic si esofagian. In plus, studiile sugereaza ca femeile care beau cel putin 2 cani din acest ceai au sanse cu 46% mai mici de a dezvolta cancer ovarian decat cele care nu consuma ceai verde.

Totodata, ceaiul verde Kukicha te fereste si de cancerul de piele. Acesta mentine pielea hidratata, prevenind problemele pielii uscate. 

Kukicha, ceaiul cu cel mai puternic efect alcalinizant 

Ceaiul Kukicha are un gusta placut, dar si numeroase beneficii pentru sanatate.

Impactul sau principal consta in capacitatea sa de alcalinizare. Ceaiul kukicha ajuta la alcalinizarea organismului, care scade aciditatea, echilibrand nivelul pH-ului si contribuind in acelasi timp la prevenirea multor boli.

Vezi si: Dieta alcalina este foarte sanatoasa, intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva virusurilor

Ceaiul Kukicha, o buna sursa de calciu

Un alt aspect important al ceaiului kukicha este cantitatea de calciu pe care o contine. Potrivit unor cercetari, s-a observat ca o ceasca de ceai Kukicha contine la fel de mult calciu cat 13 pahare cu lapte de vaca.

Dupa cum se stie, consumul regulat de calciu a fost intotdeauna legat de mentinerea oaselor si dintilor puternici si sanatosi. Asadar, Kukicha ajuta la prevenirea cariilor si mentinerea sanatoasa a tesutului osos si a smaltului dentar.

Ceaiul verde Kukicha, o buna sursa de vitamina C

Acest tip de ceai contine de 2,5 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Se stie deja ca vitamina C este un antioxidant puternic cunoscut pentru protejarea sistemului imunitar, pentru sanatatea pielii si a ochilor, dar si pentru reducerea riscului de boli cronice legate de stresul oxidativ si deteriorarea celulara.

Iata si alte beneficii importante ale consumului de ceai kukicha:

-Reduce anxietatea si stresul fara a duce la senzatii de somnolenta. Totul se datoreaza continutului ridicat de L-Teanina, un aminoacid care se gaseste in mod obisnuit in ceai.

-Reduce riscul de aparitie a bolilor cronice. Flavonoidul Epigallocatechin Gallate sau EGCG, este un polifenol important care se gaseste in ceaiurile verzi precum Kukicha, iar studiile din ultimii ani au aratat ca acesta ajuta la inhibarea si distrugerea celulelor canceroase.  

-Consumul acestul ceai ajuta la o digestie mai buna si mentine corpul hidratat. In plus, conform acestui studiu din 2019, nivelurile ridicate de elagitanina din Kukicha pot ajuta la cresterea si activitatea sanatoasa a bacteriilor intestinale bune care ajuta la digestie.

-Previne infectiile bucale. Ceaiul are efect antiseptic, fiind util in cazul infectiilor bucale (Ex: paradontoza si carii).  

 -Este un bun detoxifiant. Datorita continutului mare de antioxidanti, ceaiul kukicha ajuta la detoxifierea rinichilor si a ficatului, protejand astfel corpul de o serie de boli.

-Reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

-Combate raceala si gripa. Datorita concentratiei de vitamina C, acest ceai stimuleaza imunitatea, fiind eficient in combaterea gripei si a racelii.

-Ceaiul Kukicha imbunatateste rata metabolismului glucozei in organism, mentinand nivelul zaharului din sange sub control.

!!!Consumul de ceai Kukicha nu are efecte secundare, dar nivelurile ridicate de tanin au fost legate de impiedicarea absorbtiei fierului. De aceea, daca te confrunti cu un nivel scazut de fier, dar vrei totusi sa te bucuri de beneficiile Kukicha si ale altor ceaiuri verzi, este indicat sa suplimentezi cu alimente bogate in fier.

Cum se prepara ceaiul Kukicha

Ceaiul Kukicha se face folosind tulpinile ramase dupa ce mugurii si frunzele au fost recoltati pentru a face alte ceaiuri. Tulpinile si crengutele sunt apoi amestecate impreuna si taiate uniform. Apoi, sunt lasate la uscat si depozitate in saci de hartie timp de 2-3 ani, permitandu-le sa isi desavarseasca aroma.

In urma procesului de maturare, crengutele sunt taiate si apoi grupate in functie de nivelul de calitate. Acestea sunt apoi prajite la temperaturi si durate de timp prestabilite pentru a obtine 3 tipuri de gust ale infuziei de Kukicha: light (usoara), cu tenta de nuci si usor cremoasa.

Ceaiul Kukicha trebuie preparat in acelasi mod ca si ceaiul verde. Aceasta inseamna ca ceaiul trebuie preparat cu apa fierbinte si nu clocotita si lasat la infuzat 2-3 minute. 

Instructiuni de preparare:

La o cana/ceasca cu apa fierbinte de 70 – 80 °C se adauga 1 lingurita de planta si se lasa la infuzat 2-3 minute, dupa care se strecoara.

Sfat: Kukicha poate fi lasat sa infuzeze si de 4 ori.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole