Merele sunt fructe delicioase si suculente care reusesc sa potoleasca foamea si setea, dar in acelasi timp aduc si beneficii organismului. Acestea au peste 30 de substante nutritive in compozitie si beneficii incredibile in numeroase afectiuni.
Marul are in compozitia lui in jur de 90% apa, zaharoza, celuloza, pentosan, lignina, acizi liberi, pectine, esteri volatili, alcool, aldehide, materii grase, protide, minerale (potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, fier, brom, aluminiu, arsen, sulf, magneziu, cobalt), tanin (2%), esteri amilic, formic, acetic, caproic, aldehida acetica, geraniol, si vitamine (A, B1, B2, C, PP). Un mar de marime medie contine in jur de 80 de calorii.
Marul are efect tonic, diuretic, uricolitic, depurativ, antiseptic intestinal, protector gastric, hipercoleserolemiant si laxativ.
Iata care sunt beneficiile consumului de mere:
Marul si cancerul
In coaja marului exista de 2 ori mai multa vitamina decat in pulpa, fapt ce ajuta la intarzierea procesului de imbatranire si la prevenirea cancerului.
Dr Allen B. Mac Harsville a descoperit ca unele „Jumping G“ (gene care sar) pot produce aparitia unei celule canceroase in orice tesut, cu exceptia tesutului coronarian. Cercetatorul a evidentiat 14 tipuri de aminoacizi existenti in coaja de mar, care pot scadea riscul de „salt“ al genelor ce pot canceriza o celula.
Astfel, cei care consuma mere regulat au un risc mai scazut de imbolnavire de cancer.
Vezi si: Marul paduret. Ce beneficii au micutele fructe din padure
Adjuvant in gripa
Datorita continutului mare in apa, merele sunt racoritoare si ajuta la reducerea febrei. Tot ce trebuie sa faceti este sa consumati cateva mere, iar efectul benefic se va produce rapid. In caz de gripa indelungata, se recomanda ca in curs de 2-3 zile sa se consume ca unica hrana 500 g pana la 1 kg de mere crude rase. De asemenea, daca tusiti este indicat sa beti o infuzie din flori de mar, 30 g la 1 litru de apa.
Merele ajuta la scaderea colseterolului si previn aparitia bolilor cardiace
Studiile au scos la iveala ca marul poate ajuta la scaderea colesterolului daca este consumat regulat, de 3 ori pe zi. Acest fruct stimuleaza arderile din organism, ajutand la slabire.
Dr. Haupffman a descoperit in anul 2002 ca pectina din mar are un rol in scaderea concentratiei de colesterol, asociata unei absorbtii minime de steroli (alcooli din grasimi care se pot transforma in colesterol). Acest dublu efect anti-colesterol al dietelor cu mar (si chiar cu otet de mar sau vin) elimina total riscul la ateroscleroza.
Marul si diabetul
Polifenolii, o categorie de principii active din mar, au un efect de normalizare a nivelului zaharului din sange. Studiile au aratat ca substantele continute mai ales in coaja marului, regleaza secretia pancreasului, prevenind atat hiper, cat si hipo-glicemia. Cei care sunt predispusi la aceasta boala ar trebui sa consume cate un mar cu 15 minute inaintea fiecarei mese.
Consumul regulat de mere apara ficatul
Datorita continutului de minerale (ca fierul, magneziul si aluminiul), s-a dovedit ca un consum regulat de mere creste capacitatea ficatului de a reduce efectele toxice prezente in atmosfera.
Sucul de mere previne astmul
Cercetatorii Britanici au ajuns la concluzia ca un pahar de suc de mere baut zilnic poate preveni astmul.
Studiul efectuat pe copii, arata ca cei care obisnuiesc sa consume suc de mere zilnic au cu 50% mai putine sanse de a dezvolta astm. Explicatia acestui fenomen este ca in coaja merelor sunt continute substante cu efect antiinflamator si antioxidant, care previn modificarile la nivelul arborelui bronsic, specifice aparitiei astmului.
Se consuma zilnic cate 5-6 mere proaspete, in cure de 1-2 luni. Aceasta cura grabeste procesele de vindecare, diminueaza simptomele neplacute si previne evolutia acestor afectiuni spre astm.
Merele si reumatismul
Merele au o puternica actiune antiinflamatoare articulara, iar consumul lor duce la scaderi considerabile ale „proteine C reactive”, a carei prezenta in sange indica iminenta puseelor reumatice, cu inflamarea articulatiilor, cu pierderea elasticitatii acestora etc. Totodata, fenolii din mere au efecte antiinflamatoare articulare comparabile cu cele ale ibuprofenului. Astfel, in cazul bolilor reumatice, se recomanda o cura cu mere, in care se consuma minimum 800 g fructe pe zi, pe o perioada de 1-2 luni.
Merele te ajuta sa ai o dantura mai sanatoasa
Consumul regulat de mere stimuleaza productia de saliva, reducandu-se astfel riscul aparitiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii.
Iata ce beneficii au merele in functie de culoarea lor:
- Merele verzi. Acestea contin mai mult acid malic, favorizand digestia. Totodata, merele verzi contin mai multa vitamina C si au un indice glicemic mai mic comparativ cu celelalte. Merele verzi sunt ideale diabeticilor si celor cu afectiuni cardiace.
- Merele rosii. Acestea au un continut mai mare de zaharuri si sunt mai acide, producand hiperaciditate gastrica.
- Merele galbene. Acestea contin mai multa pectina, dar mai putini compusi de fier. Acestea sunt indicate mai ales in bolile de ficat. Vezi si: Totul despre marul Golden – Cum se cultiva cel mai cunoscut soi de mar din intreaga lume
Precautii si contraindicatii:
Sucul de mere contine substante similare naringinei, care impiedeca absorbtia unor substante active din medicamente, anuland efectele benefice ale acestora. Printre medicamentele cu care interactioneaza aceasta bautura se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii.
Merele se consuma cu prudenta in caz de gastrita, colita de fermentatie, colon iritabil si diaree cronica, deoarece pot agrava simptomele acestor afectiuni.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
thank you