13 C
București
luni, martie 18, 2024

Marul paduret. Ce beneficii au micutele fructe din padure

Marul paduret (Malus sylvestris) este un pom fructifer de marime medie, cu fructe sferice si turtite, de marimi mici, cat o nuca, ce se coc in septembrie-octombrie. Merele padurete care au gust dulce-acrisor, sunt adesea folosite pentru prepararea unor produse medicamentoase.

Se poate spune ca marul paduret este stramosul marului modern, care a trecut de-a lungul istoriei prin procese repetate de selectionare si imbunatatire. Marul paduret se intalneste spontan in regiunea dealurilor, in padurile de foioase, preferand poienile si luminisurile.

Marul paduret contine pectina, acizi fructiferi, tanini, zaharuri si vitaminele A, B si C, tiamina si riboflavina ca vitamine din grupul B sunt continute in concentratie apreciabila.

Pectina este o substanta ce stimuleaza formarea materiilor fecale si controleaza consistenta acestora motiv pentru care este folosit in tratamentul diareei si constipatiei. Atentie! Semintele de mar contin cianura, o substanta toxica pentru organismul uman.

Marul paduret se utilizeaza la prepararea cidrului, salatelor, dulceturilor, a otetului de mere, dar si la tratarea unor afectiuni interne si ale pielii (infuzie de frunze si fructe).

Iata ce beneficii au merele padurete:

Merele padurete un efect astringent, laxativ si germicidal. Acestea sunt extrem de bune in cazul afectiunilor de stomac.

Un consum regulat de mere reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, astm bronsic si disfunctie pulmonara, diabet zaharat si cancer, in special cancerele intestinale si pulmonare.

De exemplu, numeroase studii realizate pe animale au demonstrat ca un consumul regulat de mere padurete are efect preventiv impotriva cancerului, iar totul se datoreaza pectinelor si polifenolilor din mere, cum ar fi quercetinul.

S-a dovedit ca un consum de 3 mere padurete pe zi contribuie la scaderea colesterolului si la detoxificarea organismului, cat si la stoparea tumorilor canceroase (cancer hepatic si de colon) in procent de 10%-12%. Merele se pot consuma ca atare sau se poate prepara un ceai in felul urmator: se fierbe 1 litru de apa, apoi se adauga coaja de la 6 mere si se mai fierb impreuna timp de 2 minute. Se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se bea pe parcursul unei zile. Dupa o cura de 2 luni, se continua cu trei portii de mere padurete pe zi (cate un mar inaintea fiecarei mese principale), timp de 1 luna. Se reia aceasta cura alternativa pana la stoparea evolutiei afectiunilor canceroase.

Merele padurete te apara de ulcer. Specialistii recomanda sa se combine carnea fripta cu salata de mere padurete. Aceasta dieta este eficienta impotriva chinuitoarelor dureri provocate de ulcer, dar si al altor tulburari de natura digestiva. Dieta dureaza 2 luni, cu trei astfel de mese pe parcursul fiecarei saptamani.

Ceaiul din fructe de padure – beneficii pentru un an intreg

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole