Totul despre marul Golden – Cum se cultiva cel mai cunoscut soi de mar din intreaga lume

Daca vreti sa stiti totul despre marul Golden Delicious, cel mai cunoscut soi de mar din toata lumea, de la cultivare si specificitatile sale pana la cele mai mici detalii, v-am pregatit toate informatiile necesare.

Golden Delicious e printre cele mai cunoscute tipuri de mar din lume, daca nu chiar cel mai cunoscut. In Romania, fructul care se consuma cel mai mult de catre populatie, dar si care e cultivat in cele mai mari cantitati este marul, iar marul Golden e in topul favoritelor.

Acest soi de mar are cateva particularitati de rodire care trebuie bine cunoscute pentru a maximiza calitatea rodului.

Totul despre marul Golden Delicious – principalele caracteristici

Marul Golden are ca denumire stiintifica Malus domestica Golden Delicious. Acest soi este originar din Statele Unite ale Americii, mai exact zona Virginia de Vest si e un soi cu vigoare mijlocie.

Perioada maturarii fructelor este dupa 5-10 octombrie, fiind un soi tarziu. Fructul este de marime mijlocie spre mare, cu mere de circa 170-190 grame. Coaja marului este de o culoare verde galbui, aurie la maturitate, in conditii de umiditate atmosferica ridicata. Formeaza plasa pe fruct, rugina.

Gustul e unul aparte, dulce, cu aroma speficica, o pulpa alba, crocanta si suculenta. Fructele pot fi pastrate pana la 6-8 luni de la recoltare in conditii de depozitare speciale. Altoirea acestei specii de mar se efectueaza primavara sau vara-toamna.

Totul despre marul Golden Delicious – Cum rodeste pomul si cum se pot obtine mere de dimensiuni mari

Golden Delicious are ca si caracteristica rodirea pe formatiuni de rod lungi, adica pe mladite si nuieluse. Pomul manifesta o tendinta de supraincarcare care, necontrolata, poate duce la productia de mere numeroase dar de dimensiuni mai mici. Vezi si: Marul paduret. Ce beneficii au micutele fructe din padure

Formatiunile de rod la Golden sunt situate pe lemn de 1-3 ani si lipsesc pe lemnul mai batran. Tocmai din acest motiv prezinta o tendinta puternica de degarnisire si de migrare a rodului spre extremitatile pomului.

De aici deducem si ca marul Golden Delicious produce mere mici si nuieluse fixate pe ramuri de un an si mere maimari pe ramuri de 3 ani. Rarirea fructelor e o operatie obligatorie la acest soi si se recomanda favorizarea fructelor situate pe ramuri amplasate pe lemn de 3 ani si inlaturarea celor amplasate pe lemn tanar.

Indepartarea fructelor de pe mladite si nuielusele fixate pe ramuri de un an poate favoriza dezvoltarea de muguri de rod mai vigurosi, care vor fructifica superior calitativ in anul urmator. Sfatul specialistilor este ca rarirea fructelor sa se faca atunci cand ele ating dimensiunile unei alune.

Totul despre marul Golden – In ce zone se poate planta

Marul se poate cultiva in toate zonele in tara, de la campie pana in zona deluroasa. Marul Golden necesita taieri moderate in perioada de formare a coroanei si ceva mai energice cand pomii au intrat pe rod.

Acest mar se poate planta in majoritatea tipurilor de sol, primavara si toamna, e soi productiv cu beneficii economice.

Nu necesita foarte multa ingrijire, metoda clasica de intretinere a merilor consta in indepartarea cu ajutorul unui fierastrau a circa o treime din lungimea ramificatiilor principale si secundare. Prin aceasta operatie se incurajeaza cresterea viguroasa a pomilor tineri si se sustine productivitatea celor maturi.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...