4.5 C
București
luni, noiembrie 11, 2024

Ceaiul Muntele Grecesc, un adevarat panaceu pentru sanatatea ta

Ceaiul Muntele Grecesc se prepara dintr-o planta pe nume Sideritis, numele avand la baza vechiul cuvant grecesc “sideros” care inseamna fier. Pe vremuri, aceasta planta era considerata un bun remediu impotriva traumelor provocate de arme de fier (rani de razboi). De exemplu, Dioscorides recomanda ceaiul Muntele Grecesc soldatilor ca o intinerire, ajutor in regenerare, pentru a se vindeca mai repede si mai bine.

In prezent, planta este pe cale de disparitie, dar cercetarile din ultimele decenii au reusit sa confirme ceea ce oamenii locului stiau deja de secole, si anume ca planta are minunate actiuni antioxidante, anti-inflamatorii si anti-microbiene.

Sideritis contine 99 de componente active, printre care cele mai importante sunt saponinele, flavonoidele si continutul important de fier, dar si ulei esential, cupru, zinc, seleniu, cobalt, calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Planta nu contine cafeina!

Ceaiul Muntele Grecesc este considerat acum un adevartat panaceu, iar gustul sau complex, aromat, putin picant si cu o nota citrica, il face si foarte placut de consumat.

Ceaiul Muntele Grecesc – Cum se prepara

Ceaiul se face din flori, frunze si tulpini uscate.

Intr-o cana cu apa clocotita se adauga o lingura de planta maruntita. Se lasa la infuzat 5-7 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru un gust mai aromat, se poate adauga menta sau musetelul.

De asemenea, foarte multi greci prefera prepararea la rece a acestei plante, mai ales vara. Pentru aceasta varianta, se pun plantele intr-un ceainic de sticla cu apa rece si se lasa la infuzat in frigider, timp de aproximativ 12 ore.

Ceaiul Muntele Grecesc – Beneficii

  • Studiile sustin faptul ca ceaiul ajuta la prevenirea cancerului si a osteoporozei si reduce riscul de hipertensiune arteriala, infarct si apoplexie;
  • Induce un somn linistit;
  • Imbunatateste memoria;
  • Este deosebit de util in lupta impotriva microbilor;
  • Ceaiul calmeaza tractul digestiv si reduce inflamatia. De asemenea, sustine procesele metabolice naturale;
  • Stimuleaza sistemul circulator;
  • Intareste imunitatea si lupta impotriva racelii, gripei si a alergiilor. Totodata, ceaiul este de mare ajutor pentru bolile siste­mu­lui respirator (in ameliorarea tusei, a pneumoniei, sinuzitei, dificultatilor de respiratie, aler­giilor);
  • Datorita efectului sau antiinflamator poate ameliora durerea in bolile reumatice;
  • Consumul acestui ceai dilata vasele de sange, ajutand astfel la scaderea tensiunii arteriale;
  • Ceaiul sideritis mareste dispozitia si capacitatea sexuala. O mare influenta asupra celor amintite o exercita „hormonii vegetali” pe care planta ii contine;
  • In uz extern, ceaiul ajuta la vindecarea ranilor. Un prosopel se inmoaie in ceai si se pune pe locul afectat. Acesta are un efect antibacterian si sustine vindecarea ranilor.

-Cercetarile germane au aratat a aceasta planta poate preveni boala Alzheimer, o boala mentala degenerativa si debilitanta care afecteaza acum multi oameni in varsta din intreaga lume. Totodata, un alt studiu al cercetatorului Jens Pahnke a aratat la soareci ca tratamentul zilnic cu un extract de Sideritis dizolva si imbunatateste performanta de memorie a animalelor. Iata ce declara cercetatorul:

„Band Ceai Muntele Grecesc timp de 6 luni, pacientii cu Alzheimer au boala la nivelul de acum noua luni ceea ce inseamna ca boala este in regresie”.

-Intr-un cadrul unor experimente in vitro si pe animale realizate de Knörle si colab. (2012) au aratat ca extracte din aceasta planta contin inhibitori ai recaptarii serotoninei. Astfel, ceaiul are un efect de imbunatatire a dispozitiei, asigurandu-se ca substanta mesager serotonina ramane mai mult in creier. De aceea, ceaiul ar putea fi utilizat pentru tulburari de anxietate, depresie si deficit de atentie (ADHD).

Contraindicatii sideritis

Planta este contraindicata persoanelor cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. De asemenea, este recomandat sa se evite consumarea plantei in timpul sarcinii si a lactatiei.

Vezi si: Proprietatile unei plante medicinale extraordinare – armurariul, din care se extrage silimarina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole