20.8 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Sideritis, planta greceasca pentru o „sanatate de fier”

Sideritis Scardica este o planta perena foarte apreciata in Grecia, care se traduce prin „cel ce este facut din fier”. Grecii antici o considerau un bun remediu pentru tratarea ranilor cauzate de armele din fier, pentru ca se vindecau mult mai repede.

In ultimii ani, sideritis a inceput sa fie tot mai studiata de specialisti si tot mai populara in preventia si tratarea unui numar foarte mare de afectiuni, fiind considerat un adevarat panaceu, datorita proprietatilor antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene.

In scop terapeutic, se utilizeaza frunzele si florile, care se prepara sub forma de ceai, decoct si cataplasma, ajutand in caz de: raceli, gripa, probleme respiratorii, inflamatii ale sinusurilor, intarirea sistemului imunitar si tratarea infectiilor, alergii, probleme digestive, reducerea durerii, anxietate, disfunctii sexuale, etc.

Sideritis – Efecte terapeutice

Anatolii Alikovski, un medic urolog care a tot cercetat aceasta specie a observa efectele ei asupra sanatatii aparatului sexual masculin. Medicul considera ca abundenta de vitamine si minerale continute (fier, cupru, zinc, seleniu, cobalt, calciu, magneziu, potasiu si sodiu), ajuta la intarirea sistemului imunitar, remediaza majoritatea problemelor de ordin sexual, protejeaza fata de viroze si mentine buna functionare a inimii, rinichilor, prostatei si a ficatului.

Administrat sub forma de infuzie sau decoct, sideritis mareste dispozitia si capacitatea sexuala. O mare influenta asupra celor amintite o exercita „hormonii vegetali” pe care planta ii contine.

Sideritis are si efect antiinflamator, oferind protectie asupra mucozitatii stomacului si intestinelor, fiind benefic in cazul ulcerelor, enterocolitelor insotite de diaree. Totodata, planta se poate folosi si in cazul inflamatiei gingiilor, a mucoaselor cavitatii bucale, in cazul inflamatiei intestinelor (IBD) si a cailor urinare, dar si in rani externe (sub forma de cataplasma).

Dupa cum spuneam si mai sus, sideritis are si rol dezinfectant. In urma cercetarilor de specialitate, s-au identificat peste 90 de uleiuri esentiale si compusi aromatizanti, toate avand proprietati dezinfectante si antiseptice.

Ceaiul de sideritis este recomandat cu succes in cazuri de raceala astm si alte iritatii la nivelul cailor respiratorii. Acesta are efect calmant. Conform ultimelor cercetari s-a dovedit ca uleiurile esentiale si substantele aromatizante din aceste plante, actioneaza si la nivelul plamanilor, contribuind la fluidizarea si eliminarea mucozitatilor, avand efect antitusiv si spasmolitic si usurand respiratia.

Metode de preparare sideritis

-Ceai de sideritis: ai nevoie de 1 lingurita cu varf de planta macinata, peste care se toarna apa fiarta si se lasa la infuzat 5 minute. Se beau 3 cani de ceai pe zi.

-Decoct de sideritis: ai nevoie de 3 linguri de planta la 1 litru de apa. Se fierbe 2-3 minute in apa clocotita, dupa care se lasa acoperita la infuzat timp de 15 minute. Ziua urmatoare, peste restul de ceai ramas, se poate adauga 1 lingura de planta si se poate fierbe din nou.

-Utilizat extern, contra aftelor, gingivitei si paradentozei: 1 lingura de ceai se fierbe 5 minute intr-o jumatate de cana de apa, la foc mediu, dupa care se filtreaza. Cu acest decoct se fac clatiri ale gurii de 3-4 ori pe zi. Se poate alterna cu spray-ul cu tinctura de Propolis.

-Pentru intepaturile de insecte si rani superficiale, se aplica o cataplasma din pasta obtinuta prin maruntirea plantei. Senzatia de durere sau mancarime, precum si tumefierea se vor ameliora, iar tesuturile se vor cicatriza mai repede.

Contraindicatii sideritis

Planta este contraindicata persoanelor cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului. De asemenea, este recomandat sa se evite consumarea plantei in timpul sarcinii si a lactatiei.

O viata fara medicamente! Un renumit gastroenterolog japonez ne spune ce trebuie sa facem pentru a avea o sanatate de fier

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole