Infectiile respiratorii sunt cele mai frecvente afectiuni ale acestui sezon. Infectiile de tract respirator afecteaza sinusurile, gatul, caile respiratorii si plamanii. De regula, acestea sunt cauzate de virusuri, dar pot fi determinate si de bacterii.
Afectiunile aparatului respirator apar cel mai des in sezonele de tranzitie, in special in perioada rece a anului si trebuie sa stii ca exista doua categorii de infectii de tract respirator:
- infectii de tract respirator superior, care afecteaza nasul, sinusurile si gatul;
- infectii de tract respirator inferior, care afecteaza caile respiratorii si plamanii.
Cel mai eficient mijloc de preventie ramane igiena personala, precum spalarea mainilor, dar trebuie sa ai la indemana si cateva remedii care te pot ajuta.
Iata, in cele ce urmeaza, cateva remedii naturale pentru afectiunile aparatului respirator:
Remedii naturale pentru boli de plamani (bronsita, pneumonie, T.B.C., etc.)
-2 kg de sfecla rosie curatata, se dau pe razatoarea mare dupa care se pun intr-un borcan peste care se toarna apa clocotita pana se umple borcanul. In urmatoarea zi se consuma numai acel lichid in loc de apa (1 1/2 – 2 litri/zi). Cand lichidul este pe sfarsite, se mai pregateste un borcan. Tratamentul trebuie urmat timp de 3 luni.
Vezi si: Grindelia, o planta cu efecte benefice in bolile respiratorii si nu numai
Remedii naturale pentru astm bronsic
– Se fierb 3 catei de usturoi pisati intr-o cana de lapte 5 minute si se bea amestecul inainte de culcare, timp de 3 saptamani.
-Intr-un borcan incapator se adauga 400 g usturoi pisat si sucul de la 24 de lamai. Se amesteca bine si se inchide ermetic, lasand la macerat pentru 3 saptamani. Inainte de folosire se agita bine, apoi o lingurita de amestec se pune in 100 ml de apa si se bea seara, inainte de culcare. Dupa 10-14 zile boala scade in intensitate foarte mult.
Vezi si: Miere si usturoi: intareste imunitatea si trateaza infectiile tractului respirator superior
-Intr-un vas termorezistent se pune lapte de capra cu flori si frunze de pastarnac. Se fierbe totul timp de 10-15 minute, la foc mic. Apoi, se ia de pe foc si dupa 30 de minute se beau cate 100-200 ml, de 3-5 ori pe zi.
-125 g de seminte de in puse intr-un tifon se fierb in 400 ml apa la foc mic pana se obtine un lichid gros. Lichidul obtinut se amesteca cu sucul de la 5 lamai, se pune intr-un borcan inchis la culoare si se pastreaza la rece. Dupa 3 zile, se administreaza cate o lingurita, de 6-8 ori pe zi.
-Pentru bronsita astmatica se mai poate prepara si urmatorul remediu: 1 kg morcovi (rasi pe razatoarea mare), 1 kg zahar, drojdie cat o nuca si 3 litri apa. Se pun toate intr-un borcan, se amesteca pana se topeste zaharul si se tine aproape de o sursa de caldura. Se lasa 3 saptamani acoperit cu o hartie la gura, ca sa nu intre praful. Compozitia nu se mai amesteca. La final, se strecoara si se pune in sticle. Se ia de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale, cate 100 ml.
Laringita
-Se prepara un remediu din 500 ml suc de varza rosie, 3 g sofran si 500 g miere. Toate aceste ingrediente se fierb pana la obtinerea unui sirop si se administreaza cate 1 lingura, de 3-4 ori pe zi.
Dureri de gat
-Se prepara un sirop din 6 linguri de zahar caramelizat (topit pe foc) si o cana cu apa. Se fierbe timp de 10 minute impreuna cu o ceapa necuratata de coaja, o nuca in coaja sparta, o lingurita de seminte de chimen si 3 frunze de dafin. Dupa cele 10 minute se ia de pe foc, se tine vasul acoperit pana la racirea lichidului, care se strecoara, se pune intr-o sticla si se tine la rece. Se iau o data pe zi 5 lingurite, intre mese, pana la terminarea siropului.
Tuse persistentaa
-Se prepara un ceai din stiuleti de porumb, cu boabe cu tot. Se pune la fiert intr-un litru de apa si cand lichidul incepe sa se coloreze, se strecoara si se bea. Ceaiul se bea caldut, timp de 2-3 zile, in loc de apa.
Remedii naturale pentru bronsita
-In 250 ml alcool rafinat se adauga o ceapa taiata marunt si se fierbe la foc mic, pana cand alcoolul se evapora si ceapa se ingalbeneste putin. Apoi, se adauga 250 g zahar, 250 g miere, 250 g unt si 250 ml ulei de floarea soarelui. Se fierb pana se obtine un sirop, apoi se strecoara si in lichidul obtinut se mai adauga 30-40 de picaturi de tinctura de propolis. Dupa racire, se administreaza cate 3 lingurite/zi pentru copii si 3 linguri/zi pentru adulti.
-Se amesteca un pahar suc de ridiche neagra cu un pahar miere. Preparatul se pastreaza la frigider. Se iau 2 linguri de 3 ori/zi.
-Se poate preapara si un sirop contra bronsitei astmatice si anginei pectorale. Intr-un vas/borcan, se adauga 1 kg miere, sucul de la 10 lamai si 10 capatani de usturoi pisat. Se acopera ermetic si se lasa timp de o saptamana la macerat. Se iau cate 4 lingurite pe zi.
-Intr-un litru de apa se adauga coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin. Se lasa la macerat 4 ore, apoi se filtreaza si se bea pe stomacul gol, in mai multe reprize. Acest preparat are rolul de a scade si febra, elimina durerile de cap si ajuta la o refacere rapida.
Raguseala, pierderea vocii
-Intr-o cana cu apa clocotita se adauga 10 frunze de dafin. Se lasa la racit, apoi se fac gargare si clatiri ale gurii cu acest preparat, de 3 ori pe zi.
Tusea
-In 300 ml apa se adauga o lingura de chimen, o lingura floare de tei, 2 cepe mici, 6 nuci si 2 linguri de zahar. Se fierbe pana ce lichidul scade la jumatate, apoi se strecoara. Seara se iau cate 5 linguri, una la interval de 10 minute de cealalta. Se repeta, daca e cazul, a doua si a treia zi.
Tuse convulsiva
-Se prepara un sirop de ridiche neagra. Se pun intr-un borcan straturi alternative de rondele de ridiche neagra si zahar, iar pana a doua zi se va forma un sirop abundent. Se iau 4-6 linguri din acest sirop zilnic.
Supuratie cronica pulmonara
-Se beau 3 cani/zi de infuzie de busuioc, o lingurita la cana.
-Se bea o cana de ceai de podbal/zi.
-Vin de tataneasa: 5 radacini de tataneasa proaspata spalate si taiate fin se vor lasa 5 saptamani intr-un litru de vin alb natural. Se beau cate 100 ml de 3 ori/zi cu 1/2 ora inainte de masa.
-Tinctura de propolis: cate 40 picaturi de 3 ori/zi intr-un pahar cu lapte cald cu o ora inaintea meselor. Inflamatii ale cailor respiratorii Se prepara un sirop de propolis pentru: bronsite, traheobronsite, tuse, astm. Se fierb 5 gr propolis in 200 ml apa la foc mic pana ce scade la jumatate. Se strecoara si se aduga 500 gr miere amestecandu-se pana la omogenizare. Se iau 4-6 linguri /zi. Preparatul este valabil 2 saptamani la frigider.
Silicoza
-Se preapara o infuzie de podbal: 2 lingurite planta la 250 ml apa. Se beau 3 cani pe zi. In timpul tratamentului se recomanda ingerarea de 3 ori pe saptamana a cate 2 lingurite de hrean ras marunt amestecat cu 4 lingurite de miere. Acest tratament dureaza maxim 4 luni.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: