1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Sclipeti, o planta mica cu virtuti mari

Sclipeti (Potentilla erecta) este o planta mica cu radacina scurta si lemnoasa, tulpina intinsa pe pamant sau dreapta, frunzele cu 3 foi, flori mici galbene, cu 4 petale. Planta creste prin pasuni umede, cranguri si infloreste din mai pana in septembrie.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se foloseste atat rizomul, cat si radacina care contin foarte mult tanin galic, rosu de Tormentilla, acizi (elagic, chinovic, cafeic, triterpenic, etc.), rezine, flavonoide, mucilagii, uleiuri eterice, substante minerale si vitamina K.

Sclipeti – Actiuni terapeutice:

-Planta are actiune puternic astringenta, antimicrobiana, hemostatica, antidizenterica, strange suprafetele tesuturilor si prin precipitarea proteinelor ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor;

-Cicatrizeaza ranile;

-Diminueaza secretiile;

-Combate diareea provocata de boli intestinale;

-Te scapa de menstruatiile cu hemoragii mari. Paracelsus spunea ca nu exista remediu mai bun pe lume contra hemoragiilor la femei;

-Are virtuti antialergice si imunostimulatoare;

-Are actiune antibiotica, contribuind la eliminarea microbilor;

-Elimina procesul inflamator;

-Extern, planta este utila in ranile vechi atone (sub forma de cataplasme);

-Ajuta la foarte multe afectiuni ale ficatului;

-Substantele active continute de Sclipeti au capacitatea sa blocheze rapid dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor din organism.

Sclipeti – Indicatii terapeutice si metode de administrare:

Planta se foloseste in cazul urmatoarelor afectiuni:

-Afectiuni ale ficatului. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa. De asemenea, se poate face si o infuzie din o lingurita pulbere de rizom la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se va bea in cursul zilei, cu inghitituri rare.

-Afte, inflamatii bucale. Se prepara un remediu din 70 g radacina maruntita pusa intr-un litru de vin tare. Se tine 8 zile la macerat, agitand des, apoi se strecoara. Se fac spalaturi si gargara a gurii dupa fiecare masa. In caz de inflamatii bucale, se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat.

-Stomatite. Se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat.. Se face gargara de mai multe ori pe zi.

-Arsuri. Se fac cataplasme cu ceai. 2-3 linguri de radacina se pun la 250 ml
apa si se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoara si se pun cataplasme care se umezesc de 4-5 ori pe zi.

-Boli intestinale. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa. De asemenea, se poate face si o infuzie din o lingurita pulbere de rizom la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se va bea in cursul zilei, cu inghitituri rare.

-Degeraturi. Se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat.

-Diaree, dizenterie, enterite, enterocolite. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa. Se poate administra in diareile infectioase, in deranjamentele
intestinale ale copiilor, in diareile provocate de colita. In functie de toleranta stomacala, se recomanda administrarea de 3 ori pe zi a unui varf
de cutit (o jumatate de lingurita) de pulbere diluata in putin vin rosu sau ceai de Musetel.

-Dureri diverse articulare. Se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat.

-Eczeme, furuncule, hemoroizi, rani zemuinde . Se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat. Se fac si badijonari locale de cateva ori pe zi cu o pensula umezita in tinctura.

-Enurezis, incontinenta urinara, urinare dificila. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa.

-Fibrom uterin. In cazul menstruatiei puternice sau prelungite, se recomanda pulberea de Sclipeti diluata in vin sau in ceai, precum si rachiul preparat din Sclipeti. In tratarea sangerarilor uterului provocate de fibrom, Sticletii se asociaza cu Traista ciobanului.

-Hemoragii uterine. Pentru tratarea hemoragiilor uterine ce apar intre perioadele menstruale (metroragii) se administreaza decoct de Sclipeti, preparat dintr-o lingurita de pulbere de rizom (radacina) fiarta 15 minute in 250 ml apa. Se strecoara apoi si se bea fractionat, pe durata a 2-3 ore.

-Leucoree. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa.

-Metroragii. Se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat.

Vezi si: Rachitanul, planta excelenta impotriva sangerarilor

-Guta, reumatism. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa.

-Halena. Se fac badijonari locale de cateva ori pe zi cu o pensula umezita in tinctura. Se poate face cu tinctura asa cum este sau diluata- 1 lingurita
tinctura si 5 lingurite apa. De asemenea, se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa. Se poate face tratament pana
la vindecare.

-Hernie. 4 linguri de rizom pisat sau pulbere de rizomi obtinuta cu rasnita de cafea se pun intr-un litru de tuica de fructe. Se lasa la macerat timp de 7 zile. Se va agita zilnic pentru omogenizare, apoi se strecoara. Se poate bea de 3 ori pe zi, cate 50 ml.

-Panaritiu. Se prepara un remediu din 70 g radacina maruntita pusa intr-un litru de vin tare. Se tine 8 zile la macerat, agitand des, apoi se strecoara. Se introduce degetul afectat si se tine pentru 10 minute de 4-5 ori pe zi.

-Rani vechi. 70 g radacina maruntita pus intr-un litru de vin tare, se tine 8 zile agitand des, apoi se strecoara. Se aplica compresa locala de 3-4 ori pe zi. Datorita insusirilor sale antibiotice, extractul de sclipeti se foloseste si ca dezinfectant al ranilor, dar si in gargara dupa extractii dentare sau in cazul amigdalitei purulente si al sangerarilor gingiilor.

-TBC. Se poate administra sublingual pulbere de sclipeti. Un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale si se inghite apoi cu putina apa.

-Ulcere atone si varicoase. Se fac cataplasme locale cu un amestec de rizomi si faina de in sau pulbere de rizomi si tarate de grau diluate cu apa calda. Se pune preparatul intre doua pansamente si se aplica pe locul afectat.

Vezi si: Tinctura de batranis cu efect hemostatic, care se foloseste pentru sangerari interne si externe

Vezi si: Limba sarpelui, o planta eficienta in cazul ranilor

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole