14.6 C
București
marți, octombrie 8, 2024

Rachitanul, planta excelenta impotriva sangerarilor

Rachitanul este o planta medicinala foarte putin cunoscuta, insa cu efecte vindecatoare surprinzatoare. Ea se gaseste in mlastini, pe pajisti umede, pe maluri sau in santuri neutilizabile.

Proprietatile rachitanului

Are urmatoarele proprietati: scade nivelul de zahar din sange, pentru diarie, indigestie, sangerari interne (usoare), sangerari nazale, sangerarea gingiilor, sangerari menstruale severe, vene varicoase, antiinfectioase: infectii la ochi, infectii vaginale, mancarimi vaginale, candidoza vaginala, antiinflamatorii: inflamatia pielii, , sangerari dupa nastere, secretii vaginale albe, probleme de stomac, tuse, hemoroizi, dureri de gat, eczeme, mancarimi, rani.

Fermierii obisnuiau sa atarne plantele de rachitan in jurul jugului boilor de munca pentru a impiedica insectele sa agite animalele lor. In mod traditional, frunzele erau folosite pentru a opri sangerarea, fie prin cataplasme, fie luate ca ceai.

Planta a fost, de asemenea, utilizata pentru gastroenterita, dizenterie, ulcere, probleme hepatice, febra, constipatie si tifos, o infectie bacteriana uneori fatala care provoaca simptome asemanatoare gripei, eruptii cutanate si inflamatii ale creierului.

O infuzie din planta era folosita pentru gargara pentru ranile din gura si gat. Ceaiul de rachitan poate vindeca si curata ulcerele neplacute, precum si toate durerile in gat. Este la fel de eficient in gargara sau baut simplu.

Planta a fost folosita cu succes pentru stingerea focarelor de dizenterie si holera

Mai mult, planta se mai foloseste si pentru leucoree si vaginoza bacteriana, si ca la igiena nazala pentru sangerarea nasului. Tulpinile rachitanului sunt mestecate pentru a ajuta la tratarea gingiilor umflate, rosii, hemoragice cauzate de pioree si gingivita.

Planta a fost folosita cu succes in Elvetia, Bologna si Lyon pentru a stinge focarele de dizenterie si a fost la fel de eficienta in focarele de holera din Anglia in anii 1800. In prezent, este utilizata in Europa ca remediu pentru ochii rosii, iritati si ulceratii oftalmice.

Suferinzii de sinuzita au folosit tinctura diluata in apa pentru spalaturi nazale. Astazi, rachitanul este utilizat pentru tratarea varicelor, eczemelor, plagilor si ranilor. De asemenea, s-a observat ca in produsele de ingrijire a pielii este un astringent nutritiv si racitor.

Utilizari ale rachitanului:

  • pentru sangerarile nazale se foloseste sucul proaspat pe vata care se introduce in nas cu atentie, sau planta zdrobita bine;
  • pentru eczeme se prepara astfel: 80 g varfuri inflorite si frunze la 1 litru de apa, se fierbe 1 minut, se lasa apoi inca 5 min sa traga. Se aplica comprese de 2 ori pe zi;
  • pentru infectii si probleme vaginale se recomanda baia in sezut: 80 g varfuri inflorite la 1 litru de apa, se fierbe 5 min;
  • pentru dureri de gat si gura se recomanda gargara cu ceai.

Tinctura de rachitan se prepara din frunze si flori proaspete, adaugand alcool 40%. Se lasa 2-3 saptamani intr-un recipient. Se agita la fiecare 2 zile. Se administreaza pana la 50 de picaturi zilnic, diluate in apa sau ceai.

Lichiorul de rachitan este deosebit de aromat si se foloseste atat pentru gustul sau, cat si pentru beneficiile pe care le aduce organismului. Mai jos aveti reteta:

  • 15 grame de tulpina proaspat inflorita de rachitan
  • 1 litru de alcool
  • 250 de ml de vin rosu (demisec)
  • 250 de gr de zahar

Instructiuni preparare lichior: Tulpinile se maruntesc si se acopera cu alcoolul, se lasa 5 zile, nu mai mult, deoarece se dizolva prea multe substante amare, apoi se strecoara. Se fierb vinul cu zaharul, se lasa la racit si se amesteca apoi cu alcoolul, se lasa 3 saptamani la maturat.

Siropul de rachitan

Din florile de rachitan se prepara un sirop cu apa sau cu vin rosu care se foloseste la indulcirea si colorarea deserturilor. Se prepara rapid, astfel: petalele se desprind si se acopera cu apa sau vin rosu, se acopera si se fierb pana iese toata culoarea din ele, se adauga zahar in proportie 1:1 si se fierbe pana are consistenta unui sirop.

Doza adecvata de rachitan depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta utilizatorului, sanatatea si posibilele afectiuni. In acest moment nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina o gama adecvata de doze pentru aceasta planta. Retineti ca produsele naturale nu sunt intotdeauna sigure si dozele pot fi importante. Asigurati-va ca urmati indicatiile relevante pe etichetele produsului si consultati farmacistul sau medicul sau alt profesionist din domeniul sanatatii inainte de a utiliza.

Vezi si Taietura. Remedii si sfaturi care ajuta la oprirea sangerarii si la buna cicatrizare a zonei afectate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole