Plantele medicinale au numeroase virtuti terapeutice, dar unele dintre ele sunt si utile in bucatarie, in obtinerea de produse cosmetice si aromoterapie, datorita continutului bogat in uleiuri eterice. In aceasta categorie intra si binecunoscuta menta, una dintre cele mai revigorante.
Inca din Antichitate, menta a fost folosita si indragita datorita aromei, gustului racoritor, dar si pentru puterea sa mare de vindecare.
Menta – Utilizari in gastronomie
Dupa cum am spus si mai sus, pe langa proprietatile medicinale, bucataria recunoaste si valoarea sa de condiment. De exemplu, ciocolata, deserturile de fructe, diverse bauturi racoritoare sau alcoolice sunt adesea aromate cu menta datorita senzatiei de prospetime pe care o confera. De asemenea, menta se mai poate folosi si in combinatie cu unele legume (rosii, cartofi, morcovi), precum si la dressingul salatelor de fructe.
Vezi si: Sirop de menta. Reteta racoroasa si sanatoasa
Menta – Utilizari casnice
Aroma puternica a mentei alunga soarecii si insectele nedorite (tantari, muste, furnici, albine, viespi).
Pentru a scapa de furnici, puteti prepara urmatoarea reteta: amesteca 5 picaturi ulei esential de lavanda, 10 picaturi ulei esential de menta si 250 ml alcool de 40 grade. Pune intreg lichidul intr-o sticluta cu vaporizator si pulverizeaza de mai multe ori pe zi locul pe unde trec furnicile.
Menta – Utilizari in frumusete
Menta este folosita adesea in unele produse cosmetice (pasta de dinti, lotiuni, creme, deodorante, sampoane etc.) pentru efectul sau racoritor si pentru beneficiile aduse trupului.
Pentru ten, uleiul de menta are urmatoarele intrebuintari:
- Eficient pentru tenul gras, acneic
- Revigorant si tonic al pielii
- Ofera pielii un aspect mat, curat
- Tonic remarcabil, curata tenul in profunzime
- Eficient in cazul porilor dilatati
- Benefic pentru pielea decongestionata, acneica
- Recomandat pentru iritatiile de la nivelul scalpului
- Ideal pentru parul gras
- Tratament de succes in cazul matretii
- Opreste caderea parului si ajuta la cresterea lui sanatoasa
- Varicele pot fi ameliorate cu o crema sau ser pe baza de Ulei de menta, Ulei Tamanu, Ulei Samburi de struguri, Ulei Piper negru si Ulei de Lamaie.
Iata, mai jos, si o retete pentru igiena orala:
-se prepara un praf/pulbere din 40 g coaja de portocala lasata la uscat pana a doua zi si amestecata apoi cu 30 g frunze de menta pulbere si 10 g sare de mare. Se foloseste ca si pasta de dinti. Toto pentru igiena gurii se poate folosi si urmatoarea apa de gura: intr-un pahar cu apa se adauga cateva picaturi de ulei esential de menta, apoi se clateste.
Menta – Utilizari in aromaterapie
Grecia are un munte inchinat acestei plante, Muntele Mentei, de langa Pylos, patria regelui Nestor, cel intelept. De altfel, grecii s-au bucurat de proprietatile revigorante ale mentei dintotodeauna. Inainte de banchete frecau mesele cu frunze proaspete de menta, pentru a improspata aerul de la masa.
Baile cu menta erau foarte apreciate, deoarece revigorau trupul si mintea, isi recapatau stralucirea si vigoarea. Dupa un ospat foarte bogat, grecii isi puneau pe cap coronite cu menta pentru a inlatura mahmureala si pentru a se trezi din extaz.
In aromoterapia cu uleiuri esentiale, cel de menta are are un efect stimulant si tonic datorita componentelor sale active. De exemplu, oboseala mentala, stresul, starile depresive si durerile de cap sunt ameliorate daca se aplica ulei de menta pe tample si ceafa.
Iata si o combinatie de uleiuri cu rol revitalizant: menta, busuioc si tei.
Uleiul esential de menta este ideal pentru improspatarea locuintei cu ajutorul unui difuzor. Daca nu dispuneti de un astfel de difuzor, puteti pune cateva picaturi de ulei esential de menta pe o bucata de vata. Lasati-o pe calorifer sau unde este mai cald, mirosul de menta se va raspandi in toata casa.
Vezi si: Limbarita, o planta ornamentala acvatica cu efecte terapeutice
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: