Mana este una dintre cele mai raspandite boli la plante, cauzata in special de ciuperca parazit denumita Phytophthora infestans, dar si de alte ciuperci microscopice. Mana poate afecta mai multe soiuri, ca de exemplu: rosiile, castravetii, cartofii, vita de vie, salata, varza, vinetele, dar si plantele ornamentale (trandafiri). Aceasta boala apare adesea primavara si toamna, cand vremea este ploioasa si umeda. Daca si gradina ta a fost atinsa de mana, in cele ce urmeaza iti vom arata un remediu care sa combata aceasta problema.
Specialistii au descoperit eficienta tratamentului cu lapte in prevenirea infectiilor fungice, care provoaca mana. Acestia au observat ca laptele isi face treaba mult mai bine in comparatie cu fungicidele chimice din comert. Totodata, solutia este ecologica, iar impactul negativ asupra mediului ambiant este zero.
Mana este foarte usor de depistat, aceasta aparand initial ca niste pete galbui pe frunza, ce devin apoi albicioase. Mana ataca mai intai frunzele, dar se extinde destul de rapid si la tulpina si flori.
Tratament cu lapte impotriva manei – Reteta
Pentru a prepara aceasta solutie, ai nevoie de:
- lapte pasteurizat
- apa
Concentratia poate varia de la o parte lapte si cinci parti apa (1/5) si pana la o parte lapte si zece parti apa (1/10). De asemenea, pentru un rezultat si mai bun, se poate adauga si o lingura de iod.
Plantele de apartament se vor stropi utilizand o sticla cu pulverizator, iar cele de gradina se pot stropi cu pompa speciala.
Solutia trebuie aplicata saptamanal, iar pulverizarea se face pe ambele parti ale plantei. De asemenea, este important de stiut ca solutia se aplica dimineata sau seara, evitand miezul zilei.
In cazul plantelor din solarii, tratamentul cu lapte se face va face la doua saptamani si dupa fiecare lucrare de copilire.
De ce este atat de eficient laptele?
Studiile efectuate arata ca o serie de compusi din lapte, expusi la lumina solara produc radicali liberi de oxigen, cu efect inhibator asupra ciupercilor responsabile cu manarea plantelor. De asemenea, lactoferina din lapte actioneaza si ea impotriva fungilor. Lactoferina este glicoproteina cea mai activa, ea leaga fierul si il neutralizeaza si are proprietati antibiotice.
Vezi si: Ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci. Sfaturi utile care merita incercate
Atentie! Aceasta este o solutie preventiva care lupta cu boala fara ca aceasta sa loveasca. In cazul in care plantele sunt deja puternic afectate, trebuie neaparat sa se opteze pentru fungicide sistemice.
Vezi si: Ingrasamant natural pentru plante cu magneziu
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: