23.5 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Alimente cu efect antiinflamator. Ce sa consumi cand te confrunti cu o inflamatie

Inflamatia este primul raspuns biologic al sistemului imu­ni­tar la infectii, iritatii sau leziuni, ajutand organismul sa le limiteze. Studiile arata ca anumite alimente con­tin niveluri ridicate de fitochimicale cu efect an­ti­ininflamator. De regula, cand vine vorba de inflamatii sau de boli in general, recomandarile sunt… administrarea de medicamente, niciodata nu auzim de recomandari alimentare in astfel de probleme. Totusi, trebuie sa stii ca alimentatia reprezinta cel mai important aport extern pentru corpul nostru.

Exista multe alimente cu efect proinflamator (grasimile saturate, prajelile, sucurile acidulate, lactatele, carnea), dar si alimente cu efect antiinflamator. Mai jos, va vom arata care sunt acestea:

Alimente cu efect antiinflamator

  • Omega 3 (uleiul de in presat la rece, cel de canepa si de masline): este acidul gras esential cu cel mai intens efect antiinflamator;
  • Apa alcalina;
  • Fructe de padure: datorita continutul bogat in antioxidanti, acestea inhiba procesele inflamatorii si stimuleaza regenerarea organismului;
  • Fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune de padure, alune Caju etc.): acestea sunt bogate in grasimi sanatoase, proteine, fibre, vitamina E, vitamina D, care actioneaza impreuna contra radicalilor liberi, reducand inflamatia si stresul oxidativ.
  • Fructele si legumele (in stare cruda – spanac, varza, broccoli, cirese, zmeura, mure, rodie, afine etc.): acestea au efect antiinflamator si alcalinizant, neutralizand procesele inflamatorii;
  • Peste (somon, ton si sardine): pestele are o cantitate crescuta de acizi grasi omega-3, care combat inflamatia.
  • Clorofila (plantele cu frunze verzi, spirulina, chlorella): are efect antiinflamator, antioxidant, alcalinizant si un bun neutralizator al metalelor grele (plumb, mercur, arsenic);
  • Ierburi si condimente (turmeric, ceapa, usturoi, rozmarin, ghimbir, scortisoara, busuioc, nucsoara): turmericul este bogat in curcumin, o substanta careia i s-au dovedit efectele antiinflamatoare; vezi si: Ceai din frunze de guava: are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si antibacteriene
  • Ceai Rooibos: este unul dintre cele mai bune in combaterea bolilor inflamatorii. Acesta este bogat in polifenoli, o substanta cu efect antioxidant care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi. Polifenolii sunt antioxidanti cu rol antiinflamator.
  • Cereale integrale (faina de ovaz, orez brun, paine integrala de grau si alte cereale integral)e): acestea sunt bogate in fibre, iar fibrele pot ajuta si la inflamatie.

Alimente cu efect proinflamator

  • Grasimile hidrogenate (ex: margarina): o sursa de toxine si inflamatii.
  • Omega 6: are un efect proinflamator pronuntat atunci cand este consumat in cantitati mari si in dezechilibru cu omega 3. Consumand grasimi bogate in omega 6 (grasimi animale, ulei de floarea soarelui) dezechilibram acest raport si stimulam inflamatia. De exemplu, un sportiv cu dureri articulare intense – simpla eliminare a uleiului de floarea soarelui si a grasimilor de origine animala din alimentatie si suplimentarea zilnica cu 15 ml de ulei de in presat la rece rezolva problema pro-inflamatoare.
  • Grasimi de origine animala: sunt grasimi saturate si bogate in omega 6, ambele cu efect proinflamator.
  • Prajelile: in urma prajirii, se formeaza acrilamidele, niste substante cu efect proinflamator si chiar procancerigen.
  • Zaharul: din cauza efectului acidifiant asupra organismului, zaharul stimuleaza procesele inflamatorii.
  • Bauturile acidulate si alcool in exces;
  • Laptele: este un aliment care stimuleaza procesele inflamatorii si formarea de mucus; cazeina (proteina din lapte) este de asemenea proinflamatoare. De exemplu, un copil cu infectie respiratorie prelungita cu tuse care nu mai cedeaza -simpla eliminare temporara a lactatelor din alimentatie grabeste vindecare si reduce tusea, astfel ca dupa 3-4 zile infectia respiratorie si tusea dispar complet.
  • Glutenul in exces (din cereale): stimuleaza procesele inflamatorii din cauza hibridarilor succesive.

Sfat!

Stim ca pare greu de crezut ca simpla alimentatie sanatoasa poate avea un efect atat de puternic antiinflamator, insa acestea sunt cunoscute de pe vremea lui Hipocrate cand spunea ca: Hrana sa va fie medicament!

Vezi si:„Mierea de aur”, puternic antibiotic si antiinflamator natural. Cele 2 super-ingrediente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole