-1.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Sucul de sfecla. Proprietati si beneficii

Beneficiile sfeclei sunt cunoscute inca din Antichitate. De exemplu, Aristotel scria despre sfecla rosie ca este o sursa excelenta de vitamine si minerale, care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si lupta cu succes impotriva mai multor afectiuni. Totodata, sucul de sfecla are numeroase proprietati benefice pentru organismul nostru, iar in urma unor studii recente, s-a demonstrat ca acesta este cel mai bun remediu naturist in tratarea si prevenirea multor boli.

Sucul de sfecla – Proprietati

Potrivit unor studii de specialitate, se pare ca sfecla rosie este al doilea element vegetal apreciat pentru bogatia lui in potasiu, dupa drojdia de bere. Pe langa potasiu, sfecla rosie este si o sursa excelenta de nutrienti diversi, precum betaina, nitriti, sodiu, flavonoide, clor, calciu, iod, magneziu, zinc si vitaminele A, B6 si C. De asemenea, sfecla este un antioxidant puternic si este bogata si in glicina, luteina, zeaxantina, carotenoide, potasiu și acid folic.

Sucul de sfecla – Beneficii

-Sucul de sfecla rosie este unul dintre cele mai valoroase sucuri care ajuta la generarea de globule rosii si la tonifierea generala a sangelui. Este recomandat ca sucul de sfecla (frunze si radacina) sa se combine cu sucul de morcovi. In cadrul acestei combinatii, proportiile pot sa mearga de la 90 pana la 240 ml de suc de sfecla, in 500 ml din amestec cu sucul de morcovi. Daca se bea separat, in cantitati mai mari de un pahar o data, poate provoca reactii adverse, manifestate prin senzatii de vertij, greata sau voma. In mod normal, este suficient sa se bea un pahar de 180 pana la 250 ml, de 2 ori pe zi, declara Norman W. Walker – doctor in stiinte.

-Sucul de sfecla este benefic in cazul tulburarilor menstruale, mai cu seama daca este baut in doze mici, nu mai mult de un pahar (60-90 ml), de 2-3 ori pe zi. De exemplu, in perioada instalarii menopauzei, un asemenea tratament are un efect mult mai eficient ca medicamentele din hormoni sintetici. Totul se datoreaza continutului de sodiu (50%).

-Sucul de sfecla are efecte antitumorale puternice. Sucul acesta pastreaza starea de sanatate a celulelor si distruge tumorile si celulele canceroase. Cercetatorul maghiar, Alexander Ferenczi, a studiat vreme de 30 de ani calitatile terapeutice ale sfeclei rosii si a demonstrat ca aceasta are efecte antitumorale, mai ales administrata sub forma de suc. Practica a aratat faptul ca numeroase forme de can­cer raspund pozitiv la acest tra­ta­ment (can­cerul de colon, pul­mo­nar, sân, prostată, col ute­rin etc.). De asemenea, in caz de leucemie, te­rapia cu suc de sfe­cla, combinata cu telina si mor­cov are efecte incredibile. Se reco­manda consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioada de 2 luni, urmata de 2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.

-Combinatia de suc de morcov si sfecla este un excelent artizan natural al celulelor sangvine, indeosebi al hematiilor, tratand anemia. Datorita continutului bogat in fier, magneziu si vitamina B6, sfecla este esentiala pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra acestei afectiuni se recomanda o cura de 1 luna cu sfecla, din care se consuma cate 150 g, o data la 2-3 zile.

-Sucul de sfecla stimuleaza formarea eritrocitelor, imbunatateste memoria, indeosebi in ateroscleroza, dilata vasele sangvine.

-Sucul de sfecla poate imbunatati semnificativ puterea musculaturii. Este stiut stiintific ca sucul de sfecla poate accelera procesul de recuperare a muschilor si reduce durerea musculara.

-Sucul de sfecla imbunatateste starea pileii. Sfecla contine folat care are capacitatea de a incetini procesul de imbatranire. Iti pastreaza pielea neteda si sanatoasa si impiedica acneea. In plus, elimina ridurile si petele.

-In hipertensiune, sucul de sfecla este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.

Sfat: Cel mai bine este ca sucul de sfecla (extras atat din radacina, cat si din frunze) sa se pastreze cateva ore in frigider, dupa care sa i se inlature spuma si sa se consume in amestec cu suc de morcovi in proportie de 1:4

Vezi si: Cand este interzis consumul de sfecla rosie.

Atentie!

  • Consumati sfecla rosie in mod moderat, deoarece acestea contin oxalati, care in cantitati mari pot incetini absorbtia calciului. Acest lucru poate duce la pietre la rinichi.
  • Datorita pigmentilor sfeclei, este posibil sa apara culoarea inchisa a scaunului.
  • Consumul excesiv de sfecla rosie poate schimba culoarea urinei, facand-o roza. Cu toate acestea, acest lucru este normal!

Vezi si: Remediu cu sfecla rosie contra bronsitei cronice

Sfat!

Ai rabdare! In cazul reconstructiei sau regenerarii organismului, prin mijloace naturale, este foarte important sa retii ca alimentele pe care le consumi, sub forma de sucuri, pot sa inceapa un proces de curatire a intregului organism. Aceasta perioada poate sa fie uneori insotita de dureri in regiunea corpului in care se realizeaza curatirea, dar nu trebuie sa te gandesti ca sucurile sunt cele care iti fac rau. Din contra, trebuie sa te gandesti ca procesul de vindecare a inceput. Nu trebuie sa te astepti ca acumularea de toxine, care a durat o viata, sa fie eliminata in mod miraculos peste noapte. Este nevoie de timp.

Vezi si: Sucul de morcov, de sfecla si de castraveti, un bun remediu pentru rinichi si bila

Vezi si: Retete sanatoase cu sfecla rosie

Vezi si: Sucul de cartofi. Proprietati si beneficii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole