Fasolea este o planta cultivata in scopuri alimentare, dar si terapeutice. Bogate in fibre, proteine si antioxidanti, boabele de fasole sunt benefice organismului nostru, prevenind anumite boli.
Dupa cum spuneam, boabele de fasole sunt pline cu substante nutritive importante, vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru a duce o viata sanatoasa si prospera. Acestea contin: protide; fosfor; potasiu; fier; calciu; vitaminele B, C; acid uric 45 mg la 100 g.
Principalele proprietati ale fasolei:
- Nutritiv
- Energetic
- Reconstituent
- Reparator al sistemului nervos
Fasolea boabe – Beneficii pentru sanatate
-Previne constipatia. Datorita continutului bogat in fibre, fasolea ajuta la reglarea tranzitului intestinal. In plus, aceasta poate contribui la mentinerea sanatatii colonului si evitarea cancerului de acest fel.
-Previne aparitia cancerului mamar. Fasolea contine estrogeni vegetali care ajuta la prevenirea acestei boli. De asemenea, datorita fitoestrogenilor, fasolea reduce riscului de osteoporoză, de afectiuni cardiovasculare, precum si atenuarea neplscerilor menopauzei.
-Fasolea iti ofera energia de care ai nevoie. Fibrele si carbohidratii din boabele de fasole furnizeaza energie pentru muschi si creier.
-Previne diabetul. Fasolea are un indice glicemic scazut, sub 55 (cea rosie are 29, cea alba 31, iar cea pestrita 45). Acesta este motivul pentru care li se permite diabeticilor sa includa fasolea in meniu, dar este indicata si ca preventie.
-Scade tensiunea arteriala. In urma unui studiu de specialitate efectuat in America, s-a observat ca un consum de aproximativ trei portii pe saptamana de fasole, impreuna cu alte alimente (sursa bogata de proteine, fibre, energie si magneziu), ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduce semnificativ riscul instalarii bolilor cardiovasculare.
-Intarzie imbatranirea prematura. Datorita continutului in antioxidanti, fasolea are darul de a amana imbatranirea. In acest din urma scop, o poti folosi si in uz extern. Tot ce trebuie sa faci este sa pasezi o mana de fasole bine fiarta si sa adaugi o lingura de ulei de masline si una de miere. Amesteca bine si aplic-o pe fata, lasand sa actioneze 20 de minute, dupa care indeparteaz-o cu apa calduta. Repeta o data pe saptamana si te vei bucura de o piele neteda, catifelata si cu riduri estompate.
-Combate anemia. Datorita continutului de fier, fasolea este recomandata celor care sufera de anemie feripriva.
Vezi si: Fasole verde. Proprietati si beneficii
Sfat!
Fasolea este gustoasa si are numeroase beneficii, dar trebuie sa spunem ca duce si la balonare si flatulenta daca nu este gatita corespunzator. De aceea, noi recomandam ca inainte de preparare, fasolea sa fie tinuta cateva ore la inmuiat in apa rece, iar in timpul fierberii sa adaugati putin bicarbonat. De asemenea foloseste, in funcție de ce vrei sa prepari, condimente ce impiedica formarea gazelor sau care ajuta la eliminarea lor (cimbru, ghimbir, usturoi, rozmarin).
-In fitoterapie, se folosesc pastaile contra: anumitor albuminurii, diabet si insuficienta hepatica. 1-2 maini de pastai proaspete se pun la 1 litru de apa, se fierb 2 minute si apoi se lasa la macerat peste noapte. Sau o mina de pastai uscate lasate sa se inmoaie 6 ore inainte de a face decoctul.
-De asemenea, boabele fierte si strivite pot fi utilizate impotriva arsurilor, a erizipelului, a pecinginilor.
-Apa de la fierberea fasolei curatata de pastai serveste la spalarea stamburilor, ale caror culori nu le altereaza.
Vezi si: Pastaile de fasole galbena. Proprietati si beneficii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: