3.3 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Ulei esential de cimbru, remediul cu efect antibiotic foarte puternic

Cimbrul este considerat una dintre cele mai parfumate plante aromatice folosite in gastronomie, insa beneficiile lui pentru sanatate depasesc cu mult asteptarile noastre. De asemenea, s-a dovedit faptul ca uleiul esential de cimbru de cultura are efecte antibiotice extrem de puternice, cu un spectru foarte larg. De aceea, azi vom vorbi despre ce beneficii minunate are acest ulei esential de cimbru.

Atentie, uleiul nu este extras din cimbrul folosit de noi in alimentatie – cimbrul de gradina (Satureja hortensis), ci din specia de camp (Thymus vulgaris), care are o aroma mai putin rafinata, dar cu o actiune terapeutica intensa.

In urma mai multor studii de specialitate, s-a observat ca cimbrul are puternice substante antiinfectioase, fiind eficient in cazul bacteriilor si infrabacteriilor, protozoarelor si viermilor intestinali. Are o actiune antiastmatica, fiind un bronhodilatator si bun expectorant. De asemenea, actioneaza favorabil in majoritatea tipurilor de infectii respiratorii,
favorizeaza procesele digestive, mareste tensiunea arteriala, elimina apatia, stimuleaza activitatea si circulatia sanguina la nivel cerebral.

Ulei esential de cimbru – Beneficii

Iata ce actiuni terapeutice are:

  • antiseptic general puternic (pulmonar, genito-urinar, intestinal, respirator si un bun antiseptic la nivelul pielii)
  • antispasmodic eficient in doze mici
  • balsamic (regleaza in mod firesc apetitul atat in sensul diminuarii, cat si al amplificarii)
  • bronhodilatator puternic
  • antiastmatic puternic
  • expectorant bun
  • hipertensiv mediu
  • stimulator al leucocitozei in bolile infectioase
  • stimulent cerebral puternic
  • vermifug/paraziticid puternic
  • antiputrid puternic
  • antireumatic mediu
  • bactericid puternic
  • tonic nervos, utilizat pentru dinamizare mentala (inhalarea acestui ulei volatil stimuleaza activitatea cerebrala, alunga somnul, avorizeaza procesul atentiei si concentrarea)

Iata ce indicatii terapeutice are:

-Uleiul esential de cimbru este un bun adjuvant in astm, bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara si micoza pulmonara: se administreaza cate 1-2 picaturi, de 3 ori pe zi, cu putina miere. In raceala si gripa (simptomele asociate lor), se iau 1-2 picaturi, de 3-6 ori pe zi, intr-o lingurita cu miere. De asemenea, in fazele incipiente, se recomanda si baile fierbinti in care se toarna la interval de 10 minute cate 5-10 picaturi de ulei de cimbru, dar si un masaj pe torace, ceafa si gat cu unguentul amestecat cu ulei esential de menta si cimbru.

-Tuse convulsiva: 1-2 picaturi de ulei esential de cimbru se amesteca cu o lingurita de miere, apoi se pune pe limba si se lasa sa actioneze cat mai mult asupra gatului. Tratamentul se poate repeta de maxim 6 ori pe zi. Vezi si: Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse

-Dureri de dinti: tot ce trebuie sa faci este sa pui o picatura de ulei pe maseaua dureroasa si sa masezi. Durerea va desparea temporar.
Vezi si: Tinctura de cimbru. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

-Hipotensiune: se iau 2-3 picaturi de ulei de cimbru de 3 ori pe zi, intr-o lingura de miere.

-Balonare, fermentatie intestinala, infectii intestinale si digestii lente: se iau 3 picaturi de ulei esential de cimbru pe o lingurita de pulbere de salvie, cu 15 minute inainte de masa. Se administreaza 2-3 doze pe zi.

-Nefrita, pielonefrita, cistita: se iau 2-5 picaturi de ulei de cimbru
pe stomacul gol, dupa care se bea jumatate de pahar de apa. Se iau 3
doze pe zi, la interval de 8 ore una de cealalta.

-Giardia, paraziti intestinali (ascarizi, oxiuri): se pun 3 picaturi intr-o lingura de ulei de masline, care se inghite apoi pe stomacul gol, dupa care nu se mananca nimic 30 de minute. Tratamentul se face dimineata si seara, timp de minim 1 saptamana.

-Reumatism, dureri articulare si musculare: intr-o lingurita cu unguent natural obisnuit se adauga 3 picaturi de ulei esential de cimbru si 3 de menta, se amesteca si apoi se maseaza zonele afectate.

-Raie: intr-o lingura de ulei de floarea soarelui se dizolva 10-15 picaturi de ulei esential de cimbru. Se maseaza usor zona afectata.

CONTRAINDICATII:

Acest ulei esential este contraindicat in urmatoarele afectiuni: gastrita hiperacida, colon si stomac iritabil, hipertensiune in forme grave, afectiuni inflamatorii puternice.

Vezi si: Ce afectiuni poti trata cu cimbru si busuioc

Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole