Coriandrul este un condiment pretuit in bucatarie, datorita aromei rafinate, dar tot atat de apreciat este si pentru virtutile sale curative. Totodata, uleiul esential de coriandru este unul dintre cele mai delicate uleiuri extrase din mirodenii, care se obtine prin distilare cu abur, din semintele coapte si strivite. Acest ulei esential de coriandru pastreaza toate proprietatile antiinfectioase, antibacteriene si antibiotice, demonstrate prin studii.
In general, acest ulei are capacitatea de a imbunatati starea de spirit, fiind indicat in caz de epuizare, este revitalizant, inviorator si reconfortant. Dar iata ce arata si studiile:
Cercetatorii Universitatii de Beira Interior din Portugalia au efectuat o serie de studii pe specii de bacterii patogene Gram+ si Gram-, foarte rezistente la antibiotice, ca E.coli., salmonella, stafilococi si au demonstrat ca acest ulei esential de coriandru are o puternica activare microbicida prin alterarea barierei de protectie a bacteriilor si inhibarea proceselor vitale, provocand moartea acestora, confirmand astfel potentialul in tratarea toxiinfectiilor alimentare si nozocomiale.
Un alt studiu, de data aceasta efectuat in Germania la Freiburg, a scos la iveala ca acest ulei are capacitatea de a distruge specii de bacterii rezistente la meticilina si care provoaca infectii cutanate grave (streptococi piogeni si stafilococi).
Ulei esential de coriandru – Actiuni terapeutice
- tonic general bun
- calmant bun
- antimigrenos
- antireumatic
- anticolitic puternic
- antihelmintic
- antiseptic intestinal si urinar puternic
- antispasmodic
- carminativ
- diuretic
- stomahic
- afrodiziac
- anxiolitic puternic (efect valabil si extern mai ales cand este introdus in preparatele de masaj)
- vermifug mediu-slab
Vezi si: 8 beneficii ale semintelor de coriandru
Ulei esential de coriandru – Indicatii terapeutice
-Induce o stare de buna-dispozitie, de efervescenta si entuziasm.
-Anorexie: 3 picaturi de ulei se consuma de 2 ori pe zi, intr-o lingurita de miere.
-Astenie nervoasa: 2-3 picaturi de ulei se pun intr-o lingurita de pulbere de lemn dulce si se consuma astfel de 2 ori pe zi.
-Bronsita, gripa, tuse, tuse convlusiva: 2 picaturi de ulei se pun intr-o lingurita de pulbere de lemn dulce si se consuma astfel de 3-4 ori pe zi. De asemenea, se recomanda si utilizarea externa, prin bai sau masaj.
-Dispepsii, dureri abdominale, spasme gastrice: se administreaza 1-2 picaturi de ulei pe o bucatica de paine.
-Dureri reumatice: in 100 ml de ulei de baza (floarea soarelui, masline) se adauga 40 de picaturi de ulei esential de coriandru. Se aplica pe incheieturile dureroase de minim 2 ori pe zi, masand foarte bine.
-Gripa, tuse, tuse convulsiva: se fac inhalatii cu 5 picaturi de ulei esential.
-Infectii ale tubului digestiv: se consuma 2-3 picaturi de ulei esential aplicat pe o bucatica de paine. Acest remediu se administreaza de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
-Infectii urinare: 2 picaturi de ulei volatil de coriandru se pun intr-o lingurita de tinctura de ienupar si se administreaza de 4 ori pe zi, in 100 ml de apa, pe stomacul gol.
-Tulburari de dinamica sexuala: 3 picaturi de ulei esential se amesteca cu o lingurita de miere de albine, de 3 ori pe zi in cure de 10 zile urmate de o pauza de 10 zile.
-Viermi intestinali: pe o bucatica de paine se pun 3 picaturi de ulei esential. Se consuma astfel de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa.
-Alte utilizari interne: ca adjuvant, acest uleiul are efecte foarte bune si in caz de voma si stari de greata, spasme si indigestii.
Metodele de administrare
- MASAJUL cu ulei esential de coriandru – intr-o cantitate de 100 ml de ulei de masline sau alt ulei natural obtinut prin presare la rece (susan, migdale, alune, avocado) se adauga o cantitate de 2 ml de ulei esential si se agita bine inainte de utilizare. In cazul copiilor si a persoanelor cu o piele sensibila, cantitatea de ulei va fi de numai 1 ml la 100 ml ulei gras.
- BAIA cu ulei esential de coriandru – in apa calda de baie se vor adauga 5-10 picaturi de ulei la o cada cu apa.
- ADMINISTRAREA INTERNA cu ulei esential de coriandru – se administreaza zilnic cate 2-3 picaturi, de 2-3 ori pe zi, amestecate cu putina miere sau intr-o cana cu apa sau ceai.
Vezi si: 9 verdeturi aromate pentru mancaruri sanatoase
CONTRAINDICATII:
Acest ulei este contraindicat celor cu gastrita hiperacida si alergie la coriandru.
Vezi si: O planta antica vindeca anemia, are activitate anti-alergenica si are actiuni anti-microbiene
Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 2-3 picaturi de ulei de portocale se amesteca cu 1-2 picaturi de ulei esential de coriandru sau fenicul si se administreaza cu miere, de 2 ori pe […]