Ienuparul este un arbust cu proprietati miraculoase, deoarece boabele acestei plante au puterea de a trata numeroase afectiuni, iar uleiul eteric de ienupar este considerat un panaceu pentru toate bolile.
Fructele de ienupar contin ulei volatil, care le da un miros placut de rasina, zaharuri, acizi organici (fumaric, acetic, oxalic), saruri de potasiu si calciu, precum si un principiu amar (iuniperina).
Ienuparul este poate unul dintre cele mai bune diuretice, antiinfectioase reno-urinare si antireumatice naturale care exista in lume. Acesta actioneaza foarte eficient in toate afectiunile aparatului urinar, fiind extrem de puternic in asociere cu cimbrul si menta.
Ulei esential de ienupar – Actiuni terapeutice
Uleiul esential de ienupar are urmatoarele actiuni: este antigutos, antireumatic, antiseptic general (pulmonar, genito-urinar, intestinal, la nivelul pielii), antispasmodic, bronhodilatator, diuretic, stimulent general, antidiabetic mediu-slab, stimulent cerebral puternic, stomahic, bactericid mediu, tonic nervos bun, dinamizant mental (inhalarea stimuleaza activitatea cerebrala).
Ulei esential de ienupar – Indicatii terapeutice
Intern:
-Cistita, infectii ale aparatului urinar: se administreaza cate 2 picaturi de ulei esential de ienupar, de 4-5 ori pe zi, cu cate o lingurita de miere, in cure de 10 zile, cu 1 luna pauza.
-Litiaza urinara (pentru maruntirea calculilor): se administreaza cate 3 picaturi de ulei pe o lingurita de pulbere din frunze de mesteacan, de 4 ori pe zi.
-Digestie lenta, infectii ale tubului digestiv, fermentatii intestinale: se administreaza cate 3 picaturi, de 3 ori pe zi, administrate pe o bucatica de paine.
-Diabet: se administreaza cate o picatura, de 4 ori pe zi. Se aplica direct la nivelul limbii.
-Anorexie: se administreaza cate o picatura inainte de mesele principale ale zilei. Se consuma cu putina miere.
-Bronsita, gripa, tuse: in fazele acute se administreaza in prima zi
cate 1-2 picaturi din 2 in 2 ore, iar in zilele urmatoare se continua cu 3
picaturi de 4 ori pe zi. Se asociaza foarte bine cu uleiul esential de menta si cel de brad/pin. De asemenea, in caz de tuse convulsiva se mai fac si inhalatii, de 2 ori pe zi. La inhalatii se vor folosi 5 picaturi de ulei la un pahar cu apa fierbinte. Uleiul volatil se adauga in apa clocotita. Ne acoperim apoi capul cu un prosop mare astfel incat aburii degajati
sa nu se risipeasca in incapere si se inhaleaza 5-10 minute, fara a
mentine (mai ales la inceput) capul prea aproape de vasul pentru
inhalatii.
-Astenie nervoasa: se administreaza cate 2-3 picaturi inainte de mesele principale, consumate in amestec cu cate o lingurita de miere. Totodata, se fac si aromatizari in dormitor, in timpul noptii.
-Stari astenice, depresii, timiditate, labilitate psihomentala: se administreaza cate o picatura de 4 ori pe zi, in cura de 1 luna si se fac si aromatizari ale incaperii.
-Reumatism, artrita: se administreaza cate 2-3 picaturi, de 4 ori pe zi. Se administreaza impreuna cu o lingurita de miere. Extern, se vor face bai cu ulei de ienupar, de 2 ori pe saptamana. Se poate aplica si extern un unguent natural preparat cu ulei esential de ienupar.
-Epilepsie: se administreaza cate 2-3 picaturi, de 4 ori pe zi. Se administreaza intr-o lingurita de miere. Extern, se pulverizeaza in incapere; se foloseste zilnic, pentru mai multe saptamani.
-Prurit, dermatoze, eczeme: se aplica pe zonele afectate o cantitate mica dintr-un amestec preparat din ulei de esential de ienupar (1 ml) cu tinctura de tataneasa (50 ml). Pentru efecte mai puternice se adauga ulei esential de menta.
-Migrene: pulverizari ulei esential de ienupar in incapere.
-Se mai foloseste ca adjuvant si in cazurile de ciroza, hidropizie, in profilaxia bolilor contagioase, guta, menstre dureroase.
-Adjuvant in leucoree, infectie gonococica (gonoree): 2 picaturi de ulei esential se dizolva in 10 ml de extract fluid obtinut din tinctura de cretisoara sau coada racului. Intreaga cantitate se dilueaza cu 200 ml apa si se fac spalaturi intravaginale. Se administreaza zilnic, timp de minim 3 saptamani.
Ulei esential de ienupar – Contraindicatii
Intern, uleiurile esentiale sunt contraindicate celor care sufera de gastrita hiperacida sau hipertensiune in forme grave.
Vezi si: Crema cu ienupar. Remediul eficient pentru picioare reci
Vezi si: Ulei esential de coriandru, remediul revitalizant si cu capacitatea de a distruge bacteriile
Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: