3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Factori de risc in supraponderabilitate si obezitate

Obezitatea creste riscul aparitiei mai multor boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerele de san si de colon, bolile vezicii biliare, apneea de somn si tulburarile articulare. Modul in care obezitatea modifica metabolismul organismului intr-un mod care creste riscul acestor boli este descris in acest articol. De ce este important sa avem grija de sanatatea noastra si mai ales de greutate.

Obezitatea si diabetul de tip 2

Legatura dintre obezitate si diabetul de tip 2 este bine cunoscuta. Diabetul de tip 2 devine mai frecvent la oameni pe masura ce IMC-ul lor creste. Peste 75% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi. La randul sau, diabetul creste riscurile de boli de inima si accident vascular cerebral. Faptul ca obezitatea contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2 este un domeniu de cercetare activ si oamenii de stiinta nu au raspuns inca pe deplin.

Obezitatea si bolile cardiovasculare

Obezitatea creste riscul bolilor cardiovasculare prin modificarea nivelului de lipoproteine ​​care circula in sange; cu cat masa tesutului adipos este mai mare, cu atat este mai mare eliberarea acizilor grasi liberi. Acesti acizi grasi sunt preluati de ficat, unde sunt sintetizati in trigliceride, care sunt ambalate in VLDL si secretate. Ca urmare, o persoana obeza va avea tendinta de a avea niveluri mai ridicate de VLDL in sange (masurate ca trigliceride serice mai mari), comparativ cu o persoana slaba. Nivelurile crescute de VLDL modifica transportul lipoproteinelor intr-un mod care favorizeaza dezvoltarea aterosclerozei.

Obezitate si Cancer

Obezitatea este asociata cu mai multe tipuri de cancer, enumerate mai jos. Cele mai studiate tipuri de cancer sunt cele colorectale si cele de san.

Obezitatea creste riscul urmatoarelor tipuri de cancer:

  • Colorectal
  • San (postmenopauza)
  • Endometrial
  • Rinichi
  • Esofagian
  • Pancreatic
  • Ficat
  • Vezica biliara
  • Gastric

Cancerul este o boala caracterizata printr-o serie de mutatii genetice care schimba modul in care o celula functioneaza si creste. Aceste mutatii determina cresterea necontrolata a unei celule, rezultand o tumoare. Aceasta crestere este denumita proliferare celulara. O celula sanatoasa are capacitatea de a repara ADN-ul mutant sau, daca repararea nu este posibila, de a suferi moartea celulara programata, numita si apoptoza.

Celulele canceroase, pe de alta parte, devin rezistente la apoptoza. Obezitatea este legata de cancer, deoarece tinde sa promoveze proliferarea si sa suprime apoptoza, prin cresterea nivelului factorilor de crestere din sange. Dupa cum sugereaza numele lor, factorii de crestere stimuleaza proliferarea celulara. Daca se stimuleaza cresterea unei celule sanatoase, acest lucru este benefic, dar daca este stimulata o celula cu mutatii cauzatoare de cancer, se poate dezvolta o tumoare. Vezi si: Fenicul, o planta medicinala extraordinara pentru probleme digestive, balonare si obezitate

Obezitatea, cancerul de colon si cancerul de san

Se discuta legatura dintre obezitate, insulina, estrogen si cancer. Obezitatea favorizeaza rezistenta la insulina, rezultand o crestere a nivelului de insulina in sange. Hormonul stimuleaza in mod direct cresterea celulelor, cum ar fi celulele colonului, crescand riscul dezvoltarii tumorii. Insulina are, de asemenea, un impact asupra metabolismului estrogenului prin suprimarea sintezei SHBG in ficat, marind cantitatea de estrogen liber. Estrogenul este sintetizat si in tesutul adipos, ceea ce contribuie in continuare la cresterea nivelului de estrogen liber. Aceasta cantitate crescuta de estrogen liber poate stimula proliferarea celulelor mamare, crescand riscul de cancer mamar.

Obezitatea si boala vezicii biliare

Obezitatea este asociata cu o crestere a formarii calculilor biliari. Calculii biliari sunt de obicei compusi in principal din colesterol si se pot forma ca o singura piatra mare sau mai multe mici. De multe ori nu provoaca simptome, dar daca se afla in caile biliare, calculii biliari pot provoca dureri si crampe. Daca trecerea bilei este blocata, absorbtia lipidelor din intestinul subtire este afectata si vezica biliara se poate inflama.

Cu cat o persoana este mai obeza, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta calculi biliari. Femeile care sunt obeze au de aproximativ 3-7 ori riscul de a dezvolta calculi biliari ca femeile cu o greutate corporala sanatoasa. Motivul pentru care obezitatea creste riscul de calculi biliari este neclar, dar cercetatorii cred ca la persoanele obeze, ficatul produce prea mult colesterol, care se depune in vezica biliara si formeaza pietre. Desi riscul de calculi biliari scade odata cu o greutate corporala mai mica, pierderea in greutate, in special pierderea rapida in greutate, creste riscul de boli ale vezicii biliare, deoarece pe masura ce lipidele sunt eliberate din depozitele corporale, sinteza colesterolului creste, crescand tendinta de formare a pietrei colesterolului. Calculii biliari sunt una dintre cele mai importante complicatii medicale ale pierderii voluntare in greutate.

Obezitatea si apneea de somn

Apneea de somn este o afectiune grava, care poate pune viata in pericol, caracterizata prin scurte intreruperi ale respiratiei in timpul somnului. Aceste scurte opriri in respiratie se pot intampla de pana la 400 de ori in fiecare noapte si, prin urmare, pacientii cu apnee in somn dorm foarte prost si se trezesc dimineata inca simtindu-se obositi si raman obositi toata ziua. Apneea de somn a fost, de asemenea, asociata cu afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, atac de cord, accident vascular cerebral, impotenta si batai neregulate ale inimii. Este obisnuit in obezitate, deoarece tesutul gras din faringe si gat comprima caile respiratorii si blocheaza fluxul de aer. La persoanele obeze, scaderea in greutate poate reduce atat frecventa, cat si severitatea simptomelor apneei de somn.

Obezitate si tulburari articulare

Excesul de greutate si grasime poate creste, de asemenea, riscul aparitiei osteoartritei, un tip de artrita care apare atunci cand cartilajul care amortizeaza articulatiile se descompune si devine treptat mai aspru si mai subtire. Pe masura ce procesul continua, o cantitate substantiala de cartilaj se uzeaza, astfel incat oasele din articulatie se freaca unul impotriva celuilalt, provocand durere si reducand miscarea. Excesul de greutate este cea mai frecventa cauza a excesului de presiune asupra articulatiilor si poate accelera viteza cu care cartilajul se uzeaza. Pierderea in greutate reduce presiunea si tensiunea asupra articulatiilor si incetineste uzura cartilajului. La persoanele care sufera de osteoartrita, pierderea in greutate poate ajuta la reducerea durerii si rigiditatii articulatiilor afectate, in special a celor din solduri, genunchi, spate si picioare.

Guta este o boala articulara cauzata de niveluri ridicate de acid uric in sange. Acidul uric este un deseu azotat rezultat din descompunerea ADN-ului si a unor tipuri similare de molecule. Se aranjeaza ocazional in pietre solide sau mase de cristal care se depun in articulatii provocand durere. Sinteza acidului uric este complexa, dar s-a constatat ca acesta creste odata cu rezistenta la insulina. Nu este surprinzator atunci ca guta este raspandita printre persoanele supraponderale din cauza riscului ridicat de rezistenta la insulina, iar riscul de a dezvolta tulburarea creste odata cu greutatea corporala mai mare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole