7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Eficienta produselor apicole in tratarea infectiilor respiratorii

In ultima perioada, situatia a devenit tot mai alarmanta, deoarece bacteriile au inceput sa dezvolte rezistenta la agentii antibacterieni. In urma unor studii mai amanuntite, s-a descoperit ca administrarea excesiva a antibioticelor nu face altceva decat sa grabeasca ritmul in care creste rezistenta. Astfel de cazuri au loc adesea in cazul infectiilor respiratorii, dintre care marea majoritate sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Din cauza acestor probleme, oamenii de stiinta au inceput sa caute alte terapii pentru aceste infectii si se pare ca remediile naturale au inceput sa iasa in evidenta, in special produsele aplicole.

Produsele apicole au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, care isi exercita potentialul curativ in afectiunile bronhopulmonare.

Eficienta produselor apicole in tratarea infectiilor respiratorii – Mierea

Medicii se confrunta adesea cu o incidenta crescuta a infectiilor respiratorii, fie ale cailor superioare (faringite, laringite, sinuzite, rinite) fie cele interesand aparatul bronhopulmonar (bronsite, traheite, pneumonii). In multe cazuri, acestea devin cronice si pot perturba dezvoltarea staturo-ponderala a copilului, mai ales cand apar recidivele frecvente si se recurge la administrarea de antibiotice. In astfel de cazuri, apiterapia are numeroase solutii ce pot ameliora sau chiar vindeca. De exemplu, mierea are o actiune emolienta, expectoranta si antibacteriana, care administrata in gargarisme sau sub forma de sirop, ofera rezultate excelente.

Actiunea sa anti-tusiva, fluidifianta si expectoranta este datorata prezentei unor substante volatile, dar si a proprietatilor sale antibacteriene. Aceste proprietati sunt cele ce permit inhibarea cresterii agentului responsabil de producerea difteriei Corynebacterium diphteriae.

Unele sortimente de miere, cum este cazul mierii de lavanda, a mierii de cimbru sau a celei de conifere, dar si amestecul de miere cu propolis, sunt de un real ajutor in recuperarea vocii afectate de o laringita sau o faringita. Vezi si: Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse

Totodata, si mierea in fagure, este un excelent adjuvant in tratamentul rinitelor, sinuzitelor si al corizelor spasmodice (febra fanului).

Ce spun studiile:

Mai multe studii au sugerat ca mierea poate fi folosita pentru tratarea racelilor in general si a tusei in special. Cercetatorii au analizat rezultatele mai multor studii clinice care testeaza eficacitatea terapiilor impotriva infectiilor tractului respirator superior si, analizand datele din toate lucrarile combinate, au constatat ca mierea s-a dovedit a fi cea mai buna terapie dintre toate cele testate. Pe langa faptul ca s-a dovedit mai eficienta in tratarea tusei (cu 36% mai buna la reducerea episoadelor de tuse si cu 44% mai buna la reducerea severitatii tusei), mierea a dus, de asemenea, la o reducere a duratei medii a infectiei cu doua zile.

Cercetatorii au observat ca motivul pentru care mierea functioneaza ca tratament pentru infectiile de tract respirator superior este peroxidul de hidrogen din continutul ei – un inamic al bacteriilor.

Mierea, eficientă și în rinosinuzita cronică?

Un alt studiu mai vechi sugera că mierea este foarte eficientă în distrugerea bacteriilor în toate formele acestora, în special a biofilmelor rezistente la medicamente care îngreunează tratarea rinosinuzitei cronice. 

Studiul, realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea din Ottawa, a constatat că în unsprezece izolate din trei biofilme separate (Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus rezistente la meticicilină), mierea a fost semnificativ mai eficientă în neutralizarea atât a formei planctonice, cât și a biofilmului bacteriilor, comparativ cu rata bactericidului de către antibioticele utilizate în mod obișnuit împotriva bacteriilor. 

Având în vedere utilizările istorice ale mierii în unele culturi ca tratament homeopat pentru infecții și răceli, autorii concluzionează că descoperirile lor pot avea implicații clinice importante în tratamentul rinosinuzitei cronice refractare, cu posibilitatea tratamentului topic.

Produse apicole in tratarea infectiilor respiratorii – Propolisul

-In cazul bronsitei cronice, rezultate foarte bune se obtin combinand propolisul cu mierea de tei sau de eucalipt. Chiar daca in unele cazuri acest tratament nu a dat rezultatele asteptate, el constituie un real adjuvant al tratamentului clasic. De asemenea, in unele cazuri, propolisul a depasit cu mult eficacitatea unor medicamente cunoscute pentru tratarea acestor afectiuni, oprind rapid durerea si reducand durata tratamentului clasic. Totul s-a datorat proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare si anestezice.

-Datorita proprietatilor antiinflamatoare, anestezice si eutrofice locale, propolisul este utilizat si pentru atenuarea crizelor de astm si scaderea frecventei lor. Sub forma de solutii apoase, a fost aplicat zilnic, 2 luni, in tratamentul unor forme moderate de astm bronsic. In Egipt, studiile efectuate cu aceste extracte au demonstrat ca pacientii au prezentat o incidenta mai scazuta a crizelor de astm pe fondul ameliorarii functiei ventilatorii.

-Afectiunile care beneficiaza rapid de efectele propolisului se numara: faringitele cronice si rinosinuzita cronica. De asemenea, daca propolisul se asociaza cu laptisor de matca si miere, eficienta este sporita si in tratamentul amigdalitei, traheitei si al guturaiului.

Ce spun studiile:

Intr-un articol publicat in anul 1993, in Arzneimittel Forschung (Cercetarea medicamentului), scria ca Focht si colaboratorii sai au testat efectele bactericide ale propolisului – extract apos 13% – pe mai multe tulpini de bacterii gram+ si gram–, precum si pe tulpini de bacterii anaerobe, izolate de la pacienti cu infectii ale cailor respiratorii superioare. Acestia au ajuns la concluzia ca, la concentratii ce variaza intre 6,25 g si 1 g de extract de propolis/litru, toate tulpinile bacteriene sunt distruse. Totusi, efectele sunt valabile doar la aplicarea topica a preparatelor, si nu prin administrarea sistemica a lor.

In Brazilia, cercetatori au realizat un studiu care evidentiaza eficacitatea propolisului si ca analgezic in tratamentul astmului bronsic, al bronsitei si al virozelor respiratorii. Acestia au folosit o solutie de propolis 5% in alcool, care stimuleaza procesul de regenerare tisulara in cazul de infectare a leziunilor. Solutia poate fi utilizata si sub forma de aerosoli (se fac inhalatii in care propolisul se dizolva in proportie de 1:2 sau 1:3 in apa distilata). Se recomanda ca pacientul sa ramana in repaus 20 de minute dupa fiecare sedinta de aerosoli. Un astfel de tratament dureaza in jur de 25 de sedinte, iar daca este necesar el poate fi repetat la fiecare 3 luni.

Laptisorul de matca in tratarea infectiilor respiratorii

S-a dovedit ca laptisorul de matca reduce durata totala a spitalizărilor in tratamentul unor afectiuni cronice nespecifice pulmonare (epidemii de gripa sau de infectii virale acute). Modul de actiune consta in exercitarea unor efecte imunomodulatoare specifice, iar rezultatul, in diminuarea simptomelor unor astfel de afectiuni ca: transpiratia abundenta, tusea si accesele de astm. Vezi si articolul: Sirop de ceapa cu miere. Cea mai buna reteta pentru tuse

Aplicat in terapie de soc , laptisorul de matca poate conduce rapid la disparitia simptomelor, dar trebuie ca administrarea sa se faca cu mare prudenta la persoanele cu antecedente alergice si mai ales la cele ce prezinta tulburari hormonale.   

!!! Dupa cum stiti, cazurile de infectii ale cailor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe baza de propolis. Utilizand in sinergie proprietatile benefice ale mierii de albine, ale propolisului si ale mugurilor de brad, se poate prepara un sirop foarte eficient in tratamentul bolilor cailor respiratorii. Cercetarile au aratat un efect pozitiv al acestui produs apicol asupra virulentei si replicarii unor tulpini virale ca cele gripale de tip AH1N1 si AH3N1 !!!

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Vezi si:

Siropul din muguri de brad. Cum se prepara si ce boli tine la distanta

Pasta de trandafiri cu miere. Remediu contra bolilor infectioase si respiratorii

Reteta sirop de patlagina cu miere. Cel mai bun remediu contra bolilor infectioase si respiratorii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole