Mandarinele se mananca mai ales sub forma de salate de fructe sau simple. Soiurile de mandarine rosu-portocalii sunt mandarine, dar nu sunt considerate o clasificare botanica. Difera de portocale datorita dimensiunilor reduse si formei mai putin sferice. Au un gust dulce, acru si puternic. Mandarinele au un gust placut, pot preveni cancerul si cresterea in greutate si au si alte beneficii pentru sanatate.
Consumul de mandarine previne infectiile si cancerul
Mandarina contine carotenoizi care previn cancerul hepatic. De asemenea, este bogat in vitamina A. Pacientii cu hepatita C au observat protectia impotriva cancerului hepatic prin aportul de suc din aceasta portocala datorita prezentei beta criptoxantinei intr-o cantitate imensa. Datorita bogatiei sale in limonen are si proprietati anti-cancer.
Mandarina este bogata in vitamina C, care ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi cu proprietatile sale antioxidante care pot provoca boli infectioase si cancer. Odata cu descarcarea de radicali liberi, previne de asemenea deteriorarea celulara.
Portocalele mandarine produc sinefrina prin reducerea productiei de colesterol. Creste productia de colesterol bun si reduce productia de colesterol rau care este realizata de prezenta antioxidantilor. Ajuta la lipirea colesterolului de peretele arterei. Aceste fructe sunt bogate in fibre solubile si insolubile, care sunt pectina si hemiceluloza.
Datorita prezentei mineralelor si a substantelor nutritive precum potasiul, au puterea de a reduce nivelul tensiunii arteriale. Mentin tensiunea arteriala normala, lasand sangele sa curga fara probleme prin artere.
Deoarece vitamina C este un antioxidant natural solubil in apa, prezenta a 87% din vitamina C in mandarina ajuta la lupta impotriva agentilor infectiosi si elimina radicalii liberi care ar putea fi o cauza a cancerului.
Deoarece mandarinele sunt bogate in fibre, ajuta la pierderea in greutate, mentinand senzatia de plin pentru intervale de timp mai lungi. Mandarina scade insulina si foloseste zaharurile stocate si grasimile transformate in combustibil, ducand la pierderea in greutate.
Un sistem imunitar intarit si sange purificat
Vitamina C este necesara pentru a avea un sistem imunitar sanatos. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, previne infectarea ranilor. Mandarina este un purificator de sange care elimina deseurile din organism. Ajuta la prevenirea crampelor si varsaturilor prin prevenirea spasmului in sistemul digestiv si nervos.
Riscul de leucemie este diminuat de prezenta tangeretinei in portocalele mandarinei si a flavonei in cojile de citrice.
Oasele si dintii sunt formate de hidroxiapatita cu combinatia de calciu si fosfor. Ambele minerale ar trebui incluse in dieta pentru a preveni osteoporoza. Magneziul activeaza enzimele si regleaza formarea hidroxiapatitei care este necesara pentru mentinerea sanatatii osoase
Fiecare femeie isi doreste o piele fara cusur si mai tanara. Nu trebuie sa cheltuiti bani in salon pentru piele impecabila. Mandarina poate oferi un ton luminos si sanatos al pielii prin imbunatatirea tonului pielii.
Mandarina este cea mai buna sursa de furnizare a complexului de vitamina B, cum ar fi acidul folic si folatul. Daca femeii insarcinate ii lipseste acidul folic, atunci acesta duce la nasterea sugarilor subponderali, precum si la defecte neutre la nou-nascuti.
Mandarina ajuta la combaterea problemelor ridurilor. Asadar, mandarina ajuta la scaderea ridurilor intr-un mod eficient.
Uleiul de mandarina care este extras din mandarine ajuta la cresterea celulelor si tesuturilor noi. De asemenea, accelereaza procesul de vindecare.
Prezenta vitaminei C si B6, a potasiului si a fibrelor in mandarina este cunoscuta pentru imbunatatirea sanatatii inimii. Cei care au consumat 4000 mg de potasiu pe zi au avut un risc mai scazut de boli cardiace ischemice decat cei al caror aport de potasiu a fost mai mic decat cel recomandat.
Portocala mandarina ajuta la prevenirea diabetului datorita prezentei sale de flavonoide cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante. 10 miligrame de naringenina si 8 miligrame de hesperetin sunt continute in 100 de grame de naringenina, flavonoide din familia flavanonelor.
Datorita prezentei unui continut ridicat de fibre in portocalele mandarine, acestea ajuta la evitarea constipatiei. Constipatia este tratata prin promovarea digestiei si sustinerea miscarilor intestinale usoare.
Datorita bogatiei sale in vitamina E si vitamina B12, mandarinele ofera un par frumos, gros si lung. Subtierea sau chelirea parului poate fi ajutata prin aplicarea unei paste de miere si mandarine pe par si pastrarea acestuia timp de o jumatate de ora. Apoi, parul trebuie spalat cu sampon pe baza de plante.
Vezi si: Citricele si beneficiile lor mai putin cunoscute. Cum sa alegi cele mai bune fructe
Clementinele, fructe perfecte pentru un ten frumos si pentru mentinerea siluetei iarna
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Portocalele sunt o sursa excelenta de fibre, inclusiv fibre solubile si fibre insolubile, care ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si trateaza constipatia. Face sistemul digestiv mai puternic si faciliteaza digestia corecta. Ajuta sanatatea digestiva si sporeste cresterea bacteriilor sanatoase din intestine. Acest lucru ajuta la tratarea constipatiei si la prevenirea unor afectiuni precum sindromul intestinului iritabil. Vezi si: Mandarinele previn infectiile si curata sangele […]