6.9 C
București
joi, februarie 29, 2024

Lucruri interesante despre portocale, fructele preferate iarna

Datorita fructelor sale dulci, portocalele sunt cultivate pe scara larga in climatul tropical si subtropical. Fructele derivate din portocale sunt consumate proaspete si, de asemenea, procesate sub forma de suc, gemuri si marmelade. Fructele sunt o sursa excelenta de fibre, tiamina, vitamina C, antioxidanti si folat. Compusii antiinflamatori si antioxidanti precum fenolici si flavonoizi (nobiletin, tangeretin, hesperetin si diosmin) ar putea fi gasiti in acest fruct. Coaja are compusi fenolici si flavonoizi care poseda activitati antibacteriene, antiinflamatorii, coleretice si antifungice.

Aproximativ 21,3 milioane de tone metrice de mandarine sunt produse comercial. Brazilia si Turcia sunt producatori de frunte. In China, mandarinele si clementinele simbolizeaza norocul si abundenta. In alte tari precum Canada, Japonia, Rusia si Statele Unite, mandarinele sunt folosite ca daruri in traditia de Craciun. In zilele noastre, au fost dezvoltate diverse soiuri de portocale, care includ portocale cu piele stransa, cu piele in vrac, dulci si acre.

Portocalele sunt o sursa excelenta de fibre, inclusiv fibre solubile si fibre insolubile, care ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si trateaza constipatia. Face sistemul digestiv mai puternic si faciliteaza digestia corecta. Ajuta sanatatea digestiva si sporeste cresterea bacteriilor sanatoase din intestine. Acest lucru ajuta la tratarea constipatiei si la prevenirea unor afectiuni precum sindromul intestinului iritabil. Vezi si: Mandarinele previn infectiile si curata sangele

Ulcerele de stomac sunt rani intense care se formeaza in interiorul stomacului si obstructioneaza procesul digestiv. Studiile arata ca aportul de portocale pe zi ajuta la prevenirea sanselor de ulcer. Continutul ridicat de vitamina C din sange are sanse cu 25% mai mici de infectie cauzata de Helicobacter pylori care provoaca ulcere peptice si promoveaza sansele de cancer de stomac. Un pahar de suc de portocale pe zi este de asemenea util pentru a preveni ulcerul gastric. Persoanele care au o dieta bogata in vitamina C au sanse reduse de a suferi de ulcere fata de persoanele care iau cantitati insuficiente de vitamina C. Portocala ofera 89% din doza zilnica vitamina C.

Fiind o sursa excelenta de vitamina C, o portocala de dimensiuni medii indeplineste 72% din necesarul de vitamina C. Vitamina C are un rol vital, deoarece actioneaza ca un antioxidant si ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi care afecteaza corpul. Scade inflamatia in afectiunile imune, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida. Cercetatorii concluzioneaza ca vitamina C are un rol vital in intarirea sistemului imunitar si previne sansele de tuse, raceala si alte infectii.

Portocalele sunt utilizate pe scara larga in scopuri de frumusete. Produsele de infrumusetare precum mastile, pachetele pentru fata si cremele contin extract de portocale ca ingredient vital, deoarece prezenta vitaminei C previne deteriorarea pielii prin eliminarea radicalilor liberi. Vitamina C este vitala pentru formarea colagenului, care este o componenta vitala pentru mentinerea sanatatii generale a texturii pielii si a aspectului acesteia. De asemenea, previne ridurile de pe piele si imbatranirea prematura. Pe langa continutul sau de vitamina C, este incarcat si cu vitamina A, care mentine sanatatea membranelor pielii.

Se sugereaza ca ar trebui sa consumati o portocala pe zi pentru a arata mai tineri. Antioxidantii gasiti in portocale ajuta la detoxifierea organismului si la prevenirea sanselor de imbatranire. Are beta-caroten care protejeaza pielea de razele solare daunatoare si, de asemenea, promoveaza sanatatea vederii. Coaja de portocale imbunatateste textura pielii. Pudra de portocala este folosita ca scrub care elimina ridurile, petele, acneea si cosurile.

Utilizari mai putin stiute ale portocalei

  • Coaja este utilizata pentru tratarea disconfortului gastro-intestinal, dispepsiei, sughitului si varsaturilor.
  • Este, de asemenea, utilizata ca tonic revitalizant, lipsa poftei de mancare, mastita acuta, otravirea pestilor si a crabilor.
  • Mandarina este utila pentru retentia urinara, debilitate generala, anorexie, indigestie, slabiciune sexuala si hepatita.
  • Cojile uscate sunt folosite pentru a promova digestia si pentru a diminua flegma.
  • Ajuta la boli de piele, acnee si dureri de stomac.
  • Sucul preparat din frunze de portocala este util pentru rani si ulcere.
  • Utilizati intern ceaiul din coji de portocale pentru a vindeca crampele stomacale si a stimula pofta de mancare.
  • Ca antiinflamator si antiseptic, este utilizat pentru tratarea unor afectiuni precum gastrita, constipatie, crampe, boala de miscare, retentie de lichide, ulcere bucale, bronsita, depresie si stres.
  • Uleiul sau esential este util pentru intarirea sistemului imunitar si previne gripa si racelile.
  • Uleiul ajuta la inhibarea cresterii atat a ciupercilor, cat si a bacteriilor.
  • Uleiul sau favorizeaza circulatia limfatica si a sangelui care ajuta la vindecarea celulitei si edemului.
  • Masati scalpul cu ulei care ofera relaxare si racorire.

Precautii

  • Spalati portocalele corect inainte de consum, deoarece unele insecticide au fost folosite pentru a preveni insectele daunatoare.
  • Nu trebuie sa beti lapte cu o ora inainte si la o ora dupa consumul de portocale, deoarece proteina din lapte reactioneaza cu vitamina C si acidul tartric care ar putea provoca diaree, dureri abdominale si distensie abdominala.
  • Portocalele nu trebuie consumate cu ridiche deoarece ridichea produce acid tiocyanis care promoveaza gusa cu interactiunea flavonoidelor care se gasesc in portocala.
  • Consumati-o in cantitati moderate, deoarece continutul ridicat de vitamina C promoveaza metabolismul acidului oxalic, care duce la formarea de pietre in rinichi si tractul urinar.
  • Portocalele nu trebuie consumate pe stomacul gol, deoarece acizii organici care se gasesc in fruct promoveaza membranele mucoase ale peretelui stomacului care ar putea cauza problema.
  • A se evita consumul lor de catre pacientii cu boli pulmonare, gastrointestinale si renale, deoarece ar putea duce la dureri de spate, dureri de stomac si disconfort la nivelul stomacului.
  • Datorita prezentei ridicate a zaharului, provoaca cariile dentare si un continut ridicat de acid distruge smaltul dintelui.

Utilizari culinare

  • Portocalele sunt consumate proaspete si adaugate in budinci, salate, gelatine, prajituri si cofetarie.
  • Tipurile mici sunt conservate sub forma de sirop.
  • De asemenea, sunt folosite pentru a face bauturi si sucuri.
  • Sunt uscate sau conservate in sare.
  • Uleiul esential extras din coaja este folosit pentru a adauga aroma inghetatei, gelatinelor, bomboanelor tari, produselor de panificatie si gumei de mestecat.
  • Cojile de portocala sunt folosite pentru a adauga aroma in gatit si, de asemenea, folosite ca ceai.
  • Nu este folosit in gatitul sarat, ci este folosit ca ingredient aromatizant la puii de portocale si rata a l’orange, care este un fel de mancare franceza.
  • Apa de floare de portocala este folosita ca alternativa pentru apa de trandafiri in bucataria din Orientul Mijlociu, gemuri si produse de patiserie dulci.
  • Mierea de flori de portocal este apreciata pentru aroma sa portocalie.

Vezi si: Citricele si beneficiile lor mai putin cunoscute. Cum sa alegi cele mai bune fructe

Clementinele, fructe perfecte pentru un ten frumos si pentru mentinerea siluetei iarna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole