1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ce beneficii are macul, cea mai fragila floare de pe camp

Din luna mai si pana la sfarsitul lunii iulie, macul rosu poate fi admirat pretutindeni, insa putini stiu ca aceste flori de camp nu ne incanta doar privirea, ci sunt benefice si sanatatii noastre. Astfel, in acest articol iti vom arata ce beneficii are macul, cea mai fragila floare de pe camp.

O minunata legenda greaca spunea ca macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Demeter, zeita roadelor pamantului. Se spune ca aceasta era epuizata dupa ce isi cautase fiica rapita de un alt zeu si  de aceea nu mai avea putere sa dea rod recoltelor de grau. Macii au ajutat-o sa doarma si dupa ce si-a revenit, graul a inceput sa rodeasca din nou. De aici credinta ca prezenta macilor in lanul de grau este esentiala pentru o recolta bogata.

Proprietatile macului de camp:

Macii contin o sursa importanta de minerale (iod, magneziu, mangan, zinc si cupru), acid linoleic care protejeaza organismul uman de atacuri de cord si alte afectiuni cardiace si acid oleic care previne aparitia cancerului de san.

Ce beneficii are macul:

Trebuie stiut ca in scop medicinal sunt folosite doar petalele macului. Ceaiul din petale de mac ofera cele mai bune rezultate in cadrul tratamentelor impotriva afectiunilor aparatului respirator (bronsite, astm bronsic, laringite, tuse, raguseala, raceala, stari gripale) si a insomniei.

In industria farmaceutica, petalele de mac ajuta la prepararea ceaiurilor, tincturilor si siropurilor si sta deseori la baza obtinerii morfinei, una dintre substantele utilizate pentru calmarea durerilor. Nu se recomanda administrarea in cantitati mari si fara acordul medicului deoarece consumate necorespunzatoar pot avea efecte halucinogene.

Cu preparat de mac se trateaza si inflamatiile pleoapelor, in timp ce infuzia de mac este revigoranta si actioneaza eficient impotriva contractiilor si a spasmelor.

Infuzia din petale de mac este eficienta in afectiunile pectorale, in tratamentul insomniilor moderate, in gargarisme (pentru faringite si angine pectorale), spalaturi in blefarite oculare si cataplasme calde cu petale oparite in abcese dentare.

Infuzia din petale este eficienta si in combaterea ridurilor – tot ce trebuie facut este sa va curatati tenul dimineata si seara cu infuzie de mac.

  • Iata cum se prepara infuzia cu petale de maci: infuzia se obtine din 1-2 lingurite petale uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se infuzeaza 10 minute in vas acoperit si se indulceste dupa gust. Se beau 1-2 cani cu ceai cald pe parcursul zilei.

Macul ajuta in caz de osteoporoza

Recent s-a descoperit faptul ca macii ajuta si in combaterea osteoporozei. O poveste veche din Slovacia spuna ca o comunitate locala a hotarat sa mute un cimitir vechi din secolul al XIX – lea, atunci cand s-a constatat ca oasele celor decedati nu erau atinse de osteoporoza. Locuitorii acestui sat erau mari cultivatori de maci si crescatori de albine si consumau din abundenta mac si miere.

Cercetatorii slovaci au facut un studiu pe doua grupuri de femei suferinde de osteoporoza, unui grup i s-au administrat medicamente impotriva osteoporozei , iar celuilalt grup i s-a administrat ulei de mac, cate o lingurita timp de un an de zile.

Rezultatele au fost uimitoare, fiindca femeile care au consumat uleiul de mac au scapat de osteoporoza, iar celelate mai aveau osteoporoza desi au urmat tratamentul alopat tot un an de zile, iar calciul era sub limitele normale.  Fenomenul se explica datorita continutului ridicat de fosfor care ajuta la absorbtia mai buna a calciului in organism. Vezi si: Ce efecte terapeutice are macul islandez

  • Iata cum se prepara reteta de miere cu mac:

se macina 250 de grame de mac, se adauga o jumatate de cana de apa si cateva lingurite de miere. Amestecul nu trebuie sa fie excesiv de dulce. Se pune amestecul obtinut intr-un vas si se incalzeste pe aragaz pana da in clocot. Dupa ce amestecul se raceste, se pune intr-un borcan, la frigider. Se consuma minimum o lingura pe zi si se bea un pahar cu apa in care s-a stors un sfert de lamaie. Cei care sufera cu fierea pot adauga mere rase.

Vezi si:

Macul californian. Proprietati si beneficii mai putin stiute

Siropul de maci este un bun remediu pentru a scapa de nervi, insomnii, pentru ameliorarea bolilo pulmonare, calmarea iritatiilor gatului, afectiunilor sistemului respirator, favorizează expectoratia, calmeaza spasmele si durerile de burta la copii.

  • Iata cum se prepara reteta cu sirop de maci:

ai nevoie de: 400 g petale de maci, 1 litru de apa si zahar. Se pune la fiert 1 litru de apa. Cand apa atinge punctul de fierbere se inchide focul si se adauga petalele de maci. Se acopera oala si se lasa petalele la infuzat timp de 10 minute. Se filtreaza sucul, iar petalele se preseaza pentru ca si acestea vor lasa o cantitate mare de suc. Se cantareste apoi tot sucul obtinut.

Aceasta etapa nu trebuie omisa deoarece cantitatea de zahar pe care o vei adauga in suc va trebui sa fie egala cu cantitatea de suc. Se adauga, asadar, zaharul si se pune sucul la fiert. Cand acesta da in clocot, da focul mic si lasa-l sa fiarba timp de 2-3 minute. Dupa scurgerea timpului, stinge focul si toarna-l in sticle. Pune dopurile si nu consuma acest sirop pana ce nu se raceste complet.

sirop-de-maci

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole