9.8 C
București
luni, martie 25, 2024

Macul californian. Proprietati si beneficii mai putin stiute

Macul californian  (Eschscholzia californica) este o planta ornamentala perena, originar din sudul Californiei si in prezent este ocrotita prin lege. Acesta prefera locurile stancoase, nisipoase si uscate. Se prezinta ca o tufa cu inaltimea de 25-60 cm. Florile sunt viu colorate, asemanatoare cu ale macului de camp si, formate din 4 petale colorate in galben, galben-auriu, si apar intre iunie si octombrie. Cu toate acestea, macul californian nu este doar o planta ornamentala foarte frumoasa, este si o planta medicinala folosita de mii de ani la dureri si insomnie.

Atat medicina populara, cat si lumea stiintifica a continentului american a apreciat macul californian ca planta amara sedativa si, de asemenea, pentru efectul sau diuretic, analgezic, de relaxare a spasmelor si de stimulare a transpiratiei.

Pe vremuri, indienii americani foloseau macul californian pe post de hrana, dar si in scopuri medicinale, datorita efectelor sale de analgezic si sedativ fara a avea efectele secundare caracteristice opiatelor.

Macul californian – Proprietati

Macul californian contine: alcaloizi aporfinici, aldryptopina, substante amare, californidina, esholzina, flavonoide, glicozide, izochinolone, protopina, rutina, xantofiluri.

 Extractul alcoolic utilizat la sfarsitul secolului XIX era apreciat pentru actiunea sa de a linisti durerea si de a produce un somn calm, fara efecte secundare.

In scopuri fitoterapeutice se recolteaza planta intreaga in floare si se utilizeaza sub forma de infuzie sau tinctura. Intern este recomandata in tratamentul starilor tensionale nervoase, anxietatii, insomniei si a durerilor de dinti. S-a raportat faptul ca efectul sau asupra sistemului nervos central nu este unul narcotic, ci unul care tinde sa normalizeze functiile psihologice. Efectele sale usor antispasmodic, sedativ si analgezic il fac util in tratamentul problemelor fizice si psihologice la copii.

Studiile stiintifice au incercat sa aduca lumina in ceea ce priveste mecanismele de actiune ale macului californian, si avand in vedere rezultatele acestora s-a emis ipoteza ca efectele sale biologice (sedativ, anxiolitic si analgezic) se datoreaza actiunii alcaloizilor din compozitia sa asupra receptorilor GABA care sunt prezenti la nivelul creierului in special in neuronii intermediari inhibitori.

Macul californian – Beneficii si efecte terapeutice

Planta se cultiva sau se recolteaza atunci cand infloreste pentru a se obtine partile aeriene pentru uz medical. Preparatele din mac californian se obtin prin pisarea partilor aeriene uscate ale plantei pana la transformarea in pulbere.

Concluziile stiintifice ale Comitetului pentru medicamente din plante (HMPC) au aratat ca, pe baza utilizarii indelungate a acestuia, macul californian poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor usoare de stres mental si pentru favorizarea somnului.

Preparatele din mac californian trebuie utilizate doar de adulti, iar daca simptomele dureaza mai mult de 2 saptamani in timpul tratamentului, trebuie consultat medicul.

Concluziile HMPC referitoare la utilizarea medicamentelor din mac californian pentru ameliorarea simptomelor usoare de stres mental si pentru favorizarea somnului se bazeaza pe „utilizarea traditionala” a acestora. Aceasta inseamna ca, desi nu sunt suficiente dovezi din studiile clinice, eficacitatea acestor medicamente din plante este plauzibila si exista dovezi ca acestea au fost utilizate in siguranta in acest mod timp de cel putin 30 de ani. In plus, utilizarea prevazuta nu necesita supraveghere medicala.

Efecte terapeutice: analgezic, anxiolitic, antidepresiv, de echilibrare, linistitor, de amortire, diuretic, antispastic, stimuleaza somnul, analgezic, transpirant, sedativ, antispastic.

Aplicatii: tulburari de somn, anxietate, enurezis, stari depresive, insomnii, tulburari hepatobiliare, incontinenta, paduchi, boli de ficat, anxietate supra-nervoasa, neuropatii, tulburari de somn, durere.

Metode de preparare a macului californian

Ceai din mac californian: se prepara din 2 lingurite planta uscata la 250 ml apa fiarta, se lasa 10 minunte la infuzat. Acesta ajuta impotriva durerii, a insomniei si a excitabilitatii nervoase.

-La tulburari de somn, se bea cate o ceasca cu 1-2 ore inainte de somnlcare.

Decoct din mac californian: -se prepara ceai din 5 lingurite planta uscata la 500 ml apa rece, se fierbe putin, dupa care se lasa 15 minute la infuzat. Acest decoct caldut ajuta in cazul excitabilitatii nervoase, iar extern,  impotriva paduchilor.

Sucul proaspat din mac californian

-Acesta ajuta impotriva durerii de dinti.

Doze recomandate: stabilirea dozei de mac californian, optima pentru fiecare persoana depinde de anumiti factori precum varsta, stare generala de sanatate si existenta unor conditii medicale.

Precautii ale macului californian

Administrat in doze corespunzatoare, pe cale orala, timp de pana la 3 luni macul californian nu prezinta riscuri asupra organismului uman. Studiile de specialitate nu au relevat pana la momentul actual daca aceasta planta poate fi administrata si pe termen lung. Totusi, este de preferat ca femeile insarcinate, cele care alapteaza, dar si cei care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirugicala, sa evite macul californian. In combinatie cu medicamentele administrate in timpul si dupa interventia chirugicala, macul californian poate cauza o stare excesiva de sedare.

Ce efecte terapeutice are macul islandez

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole