Sunt multe persoane care se confrunta cu excesul de sebum, cu un ten gras si inestetic, dar trebuie sa stii ca sebumul nu este o substanta daunatoare atata timp cat este produsa in cantitati optime, deoarece are rolul de a proteja si de a hidrata pielea noastra. Totusi, o cantitatea mare de sebum poate duce la un aspect gras al pielii, la infundarea porilor si la aparitia cosurilor si a punctelor negre.
Sfaturi utile pentru ingrijirea tenului gras
1.Curatarea/demachierea tenului gras
E bine de stiut ca nu doar un ten machiat trebuie demachiat. Defapt, demachierea reprezinta pasul esential in rutina de ingrijire a pielii.
Specialistii recomanda curatarea tenului seara pentru a elimina murdaria, celulele moarte, excesul de sebum si dimineata pentru a elibera tenul de sebum si toxinele secretate.
Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:
- pentru inceput, se indeparteaza machiajul cu un demachiant uleios, bifazic sau chiar cu ulei vegetal, mai ales daca machiajul contine elementa rezistente la apa. Dupa demachiere, pentru indepartarea urmelor se poate folosi apa micelara;
- se efectueaza o curatare cu un gel de curatare, special pentru tenul gras, care contine substante tensioactive (tenside) si apoi pielea se va clati cu apa curata.
- urmeaza aplicarea unei lotiuni tonice cu adaos de ingrediente seboregulatoare si/sau astringente.
2.Ingrijirea zilnica
Ziua- se recomanda aplicarea unei creme cu textura usoara, non-grasa si cu ingrediente care echilibreaza secretia de sebum. Totodata, poti inlocui crema de zi si cu lotiunea tonica in cazul in care contine ingrediente hidratante si antioxidanti.
Noaptea- se poate aplica o crema, zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, cu 15 minute dupa aplicarea unei creme de noapte pe tenul gras, stratul neabsorbit trebuie indepartat cu un servetel usor umed.
Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:
- pentru hidratare se vor folosi creme lejere cu urmatoarele ingrediente: apa de hamamelis, de rozmarin sau menta, gel de aloe vera, vitamine (in special niacinamida), extract de castravete, pudra de orez, alaun.
- cele mai bune uleiuri vegetale pentru tenul gras sunt: uleiul de jojoba, kukui, pepene, yangu, macadamia si luminita serii.
- cele mai bune uleiuri esentiale pentru tenul gras sunt: rozmarin, bergamota, dafin, tea tree, lamaie verde, chiparos, mirt verde, petitgrain, lavanda.
3.Exfolierea (saptamanal sau zilnic)
Exfolierea, adica curatarea in profunzime, are rolul de a elimina celulele moarte, rafineaza textura pielii, curata pielea de impuritati si netezeste suprafata pielii.
Iata cum se procedeaza si ce preduse sa folosesti:
- exfolierea mecanica se face cu ajutorul unei compozitii neuleioase de tip crema sau gel, care contine fibre vegetale, granule sau diverse seminte alese in functie de toleranta pielii: samburi macinate, seminte de capsuni, exfoliant flori de hibiscus, perle de jojoba
- exfolierea chimica se face cu ajutorul acizilor BHA care se aplica sub forma unui gel, lotiune sau solutie apoasa
4.Mastile – saptamanal sau zilnic
In cazul tenului gras, specialistii recomanda aplicarea mastilor purificatoare, absorbante, calmante, nutritive, vitaminizante samd. Masca se aplica pe pielea bine curatata si uscata si se lasă 10 minute sa actioneze, dupa care se indeparteaza cu apa calduta iar fata se sterge usor, prin tamponare.
Se pot folosi, din cand in cand, mastile de caolin, namol, gelatina sau mastile de alaun incorporat in albus de ou. De asemenea, pudrele sunt foarte bune pentru ca absorb grasimea si duc la disparitia luciului pielii.
a) Masti cosmetice pentru ten gras
– Albus de ou batut spuma, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau de alte citrice.
– Albus de ou batut spuma cu o lingura de suc de capsuni, o lingura de lapte proaspat si un varf de cutit de bicarbonat de
sodiu.
– Caolin amestecat cu suc de fructe sau infuzie de plante, pana la obtinerea unei paste moi care sa nu curga de pe fata.
– Drojdie de bere proaspata (25-30 g) se freaca cu putina apa calduta sau infuzie de flori de musetel. Se poate adauga si o lingurita de miere.
-Masca absorbanta: 1 g guma traganta, apa, 80 g caolin, 15 g carbonat de magneziu si 5 g amidon. Se amesteca guma cu apa pana se obtine un mucilagiu. Se adauga caolinul, carbonatul si amidonul si se amesteca bine.
-Masca astringenta: 1 g pulbere de alaun, apa de hamamelis, 2 g acid citric, 5 g clorura de magneziu si 100 g caolin. Se dizolva la cald alaunul in circa 40 ml apa de hamamelis. Se adauga acidul citric si clorura de magneziu. Separat, se freaca in mojar caolinul si se adauga incet solutia preparata.
-Masti emoliente: 20 g cazeina, 0,5 g borax, 5 g glicerina, 100 ml apa. Cazeina se inmoaie cu glicerina si se dizolva la cald in solutia apoasa de borax. Vezi si: Tonic facial pentru tenul gras. Care este rolul acestuia si cum poti prepara chiar tu unul acasa
b) Crema pentru ten gras
Pentru pielea grasa se recomanda cremele pe baza de stearati.
-100 ml apa, 1 g borax, , 2,5 g carbonat de potasiu, 40 g glicerina, 20 g stearina. Se fierbe intr-un vas emailat amestecul de apa, borax, carbonat si glicerina. Separat, se topeste stearina si se toarna incet, foarte incet peste solutia de mai sus in stare de fierbere. Trebuie evitata degajarea puternica a bioxidului de carbon care provoaca spuma, ducand la revarsarea lichidului. Fierberea e terminata cand degajarea de bioxid de carbon a incetat. Proba racita trebuie sa se intareasca. Se adauga parfum cand incepe racirea si se amesteca pana la racirea completa.
Vezi si: Cum prepari cea mai eficienta lotiune pentru tenul gras sau mixt
c) Lotiuni pentru ten gras
-35 ml suc de lamaie, 1 g alaun, 14 ml alcool si 50 ml apa.
-20 ml suc de lamaie, 8 ml apa de roze, 0, 25 g camfor, 0,05 g mentol, 2 g acid boric, 1 g alaun, 1 g acid lactic, 30 ml alcool si 70 ml apa. Camforul, acidul lactic si mentolul se dizolva in alcool, acidul boric si alaunul se dizolva in apa calda care, apoi, se raceste. Se amesteca totul.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] stiut ca tratamentul pentru tenul gras depinde foarte mult de factorul care a determinat modificarea aspectului pielii. De asemenea, […]