Aluna (Corylus avellana) reprezinta una dintre cele mai sanatoase si cele mai gingase lacomii. In Antichitate, aceste alune de padure erau folosite ca medicament, fiind mentionate in manuscrise chineze care dateaza din anul 2838 i.Hr.
Alunele de padure sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre, mangan, cupru, vitamina E, B6, C, K, E, B, tiamina, magneziu, folat, fosfor, fier, potasiu, niacina, calciu si zinc. Acestea sunt recomandate ca energizante in starile post-stres, in cele de astenie nervoasa, sindroamele anemice ca si in toate starile de convalescenta a diferitelor boli mai grave.
Alune de padure – Beneficii pentru sanatate
1.Alunele de padure sunt indicate celor cu intoleranta la gluten
Ca si in cazul migdalelor, aceste alune nu contin gluten, fiind esentiale pentru cei cu boala celiaca.
2.Ajuta la o buna dezvoltare a fatului
Datorita continutului de folat, alunele de padure sunt absolut necesare pentru o dezvoltare normala a fatului. Astfel, cele care doresc sa ramana insarcinate, dar si cele care se afla in primele saptamani de sarcina, trebuie sa consume alune de padure. De asemenea, folatul este important si pentru barbati, contribuind la marirea fertilitatii.
3.Alunele de padure previn formarea pietrelor la rinichi
Includerea lor in dieta celor care sufera de litiaza renala are rezultate pozitive. De exemplu, o mana cu alune de padure in fiecare dimineata are rezultate bune, relateaza dr. Jean Valnet, un renumit fitoterapeut francez.
4.Protejeaza inima
Datorita continutului bogat in vitamine si minerale, alunele au grija de sanatatea inimii. De asemenea, alunele contin si o cantitate mare de acizi grasi mononesaturati, care ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) si la cresterea colesterolului bun (HDL).
5.Au proprietari anti-canceroase
Se pare ca si alunele se afla printre fructele cu cea mai mare concentrație dintr-o categorie de antioxidanți cunoscuți drept proantocianidine. Unele studii au aratat ca proantocianidinele pot ajuta la prevenirea si tratarea unor tipuri de cancer. Totodata, datorita vitaminei E, consumul de alune lupta impotriva deteriorarii celulelor care ar putea provoca cancerul.
Pentru ca majoritatea studiilor care se ocupa de beneficiile alunelor impotriva dezvoltarii cancerului au fost efectuate in tuburi de testare si animale, sunt necesare mai multe studii la om.
6.Alunele de padure pot ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange
In urma unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, s-a constatat ca cei care au introdus alune de padure in dieta lor au inregistrat scaderi ale nivelului de colesterol. Variabila surprinzatoare a fost aceea ca alunele de padure au un efect mai puternic asupra diabeticilor, decat pentru cei fara diabet. În plus, sa demonstrat că acidul oleic, principalul acid gras din alune, are efecte benefice asupra sensibilității la insulină.
7.Stimuleaza creierul
Datorita nivelurilor ridicate de vitamina E, mangan, tiammina, acid folic si acizi grasi, o dieta cu alune poate contribui la mentinerea sanatatii creierului. Atunci cand s-au administrat ca supliment alimentar, s-a constatat ca alunele au reusit sa imbunatateasca memoria si sa impiedice anxietatea.
8.Ajuta la sanatatea pielii si a parului
Capacitatile antioxidante ale vitaminei E ajuta la mentinerea sanatatii pielii si parului. De asemenea, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, reduce inflamatia, ajuta la tratarea cicatricilor, a acneei si a ridurilor, datorita capacitatii de a regenera celulele pielii.
9.Protejeaza musculatura
Datorita continutului de magneziu care ajuta la reglarea cantitatii de calciu, consumul de alune ajuta contractiile musculare si permite muschilor sa se relaxeze, evitand astfel tensiunea, spasmele, crampele musculare si oboseala.
10.Te scapa de stresul oxidativ
Dupa cum am spus si mai sus, alunele de padure ofera cantitati mari de antioxidanti care au rolul de a proteja organismul de stresul oxidativ, care poate deteriora structura celulara si poate promova imbatranirea, cancerul si bolile cardiace.
Atentie! Continutul de antioxidant scade dupa ce sunt prajite. De aceea, se recomanda sa se consume alune crude.
Mod de folosire:
-Uz intern:
- Fructul in starea lui naturala
- Ulei de alune
Remedii cu ulei de alune de padure
-Uleiul de alune este considerat cel mai eficient remediu contra teniei. Se administreaza cate o lingura dimineata, timp de 15 zile.
-Administrat cu regularitate, uleiul de alune are efecte tamaduitoare pentru infectiile respiratorii, dar si in tratarea hipertensiunii arteriale.
-Uleiul de alune ajuta la diminuarea vergeturilor si ofera elasticitate pielii.
-Pentru a intarzia semnele imbatranirii, uleiul poate fi utilizat pentru toate tipurile de ten, seara, inainte de culcare. Sunt suficiente 3-5 picaturi, aplicate zilnic pe tenul curat.
Atentie! Daca sunteti alergic la alune, acestea pot provoca reactii grave, uneori putand sa va puna viata in pericol!
Arahidele. Ce beneficii au alunele de pamant pentru
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de alune de padure. Am vorbit si AICI depre ce beneficii au alunele de padure, insa putini sunt cei care stiu ca pana si lichiorul de […]
[…] – alunele de padure sau alunele […]