Vitaminele sunt compusi organici de care organismul nostru are nevoie, dar pe care nu le poate produce singur. In principal, vitaminele
servesc drept catalizatori pentru anumite reactii din corpul nostru. De exemplu, daca ai observat ca pielea ta se invineteste prea usor, ca iti sangereaza gingiile, iar vasele capilare se sparg tot mai des trebuie sa stii ca toate acestea sunt semne ale carentei de vitamina P.
Vitamina P mai este numita si vitamina C2, deoarece actioneaza concomitent si strans legat de vitamina C, asigurandu-i acesteia o perfecta absorbtie si utilizare si impiedicandu-i distrugerea prin oxidare.
Aceasta este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa), care nu rezistaprea mult timp in organism. Organismul nu le poate stoca iar excesul este eliminat prin urina. Acest fapt duce la necesitatea de a le ingera intr-o cantitate mai mare si cu o frecventa mai ridicata.
Ce spun studiile:
Scrobutul, pe care unii il atribuiau carentei de vitamina C este, in realitate, consecinta unei duble avitaminoze: C si P, ultima fiind un factor de rezistenta capilara si de scadere a permeabilitatii vaselor. Carenta lui conditioneaza hemoragiile scrobutului. Vitamina C sintetica nu este in stare, ea singura, sa vindece scrobutul insotit de hemoragii, dar lamaia si diverse legume pot sa-l vindece, gratie vitaminei P pe care o contin.
Vitamina P, sinergica a vitaminei C, este in prezent considerata ca un factor de economie al acestei vitamine. Iata de ce a fost botezata Vitamina C2.
Vitamina C2 inglobeaza substante foarte diverse si numeroase (rutina, citrina, catechina etc.) continute in anumite vegetale: ardeiul iute, paprika, hrisca, afine si mai ales citrice (lamai, portocale, grepfruit).
Beneficiile vitaminei P:
- Aceasta vitamina este implicata in fenomenele hemoragice si in sindroame diverse de permeabilitate capilara: hemoragii ale scrobutului, hemoragii capliare (infectioase, reumatismale, toxice, medicamentoase), hemoragii viscerale, edeme si scurgeri seroase, hemoragii iretiniene, afectiuni venoase, arterite ale membrelor inferioare.
- Vitamina P ajuta la mentinerea rezistentei si a permeabilitatii vaselor de sange. Ea limiteaza sangerarile in cazul vanatailor, lupta impotriva tumorilor, inflamatiilor, hipertensiunii arteriale si a sclerozei.
- Ajuta la crearea de rezerve de vitamina C.
- Ajuta la cresterea nivelului de calciu din organism si protejeaza impotriva efectelor razelor X.
De regula, se prescrie asociata cu alte medicamente, in functie de natura afectiunii. Din pacate, nu s-a putut depista doza zilnica de vitamina C2 indispensabila, dar unii specialistii recomanda o cantitate aproximativa de 10-20 mg/zi. Practic, pentru o cantitate de 500 mg vitamina C ar fi nevoie de un minimum de 100 mg bioflavonoide (categorie din care face parte si vitamina P).
Administrarea suplimentelor de vitamina P mai este indicata si in caz de: spasme, pelagra, migrene, arterite, degeraturi, raceli, artrita, hipertensiune arteriala, varice, arsuri.
Vezi si: Vitamina C. Cele 22 de functii importante ale acesteia pentru organism
Vezi si: Antibioticul natural care trateaza problemele respiratorii si nu numai
Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Vitamina P si rolul ei pentru organism […]