5 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Coarne, un fruct elixir uitat. Iata reteta de cornata si gem de coarne

Cornus mas a fost folosit inca din secolul al VII-lea i.Hr. Lemnul a fost asociat cu manufacturarea armamentului. Coaja de corn a fost folosita pentru a face un colorant rosu, care este folosit pentru vopsirea tesaturilor. In timpul rodului complet, 20-80 kg de fructe pot fi culese dintr-un copac. Trunchiurile subtiri ale cornului fac bastoane excelente si rezistente. Coarnele sunt fructe foarte sanatoase din care se prepara atat suc, cat si bautura alcoolica, dar se poate face si un gem dulce-acrisor minunat. Va prezentam retete inedite cu coarne.

Cornata, o bautura alcoolica aromata

Ingrediente:

  • 3,5 kg coarne spalate, curatate de codite si uscate bine la soare
  • 1 kg de zahar
  • 1 bidou de 5 litri gol, curat
  • alcool de 96 de grade

Mod de preparare: Se toarna fructele in recipientul curat, iar daca aveti damigeana este mult mai sigura. Peste coarne se adauga zaharul, se agita bine recipientul si se lasa timp de o saptamana, timp in care se agita zilnic. Cand fructele incep sa se separe de sirop se adauga si alcoolul. Nu se sigileaza prea bine recipientul ca sa nu bubuie. Dupa circa o saptamana bautura este gata.

Gem de coarne, o delicatesa rara

Ingrediente:

  • coarne
  • apa
  • zahar

Mod de preparare: Coarnele se culeg la inceput sau mijloc de septembrie cand sunt coapte. Se selecteaza bine si se pastreaza doar coarnele coapte bine, sanatoase. Dupa ce se spala bine fructele, se toarna apa peste ele cat sa le acopere. Se pun la foc foarte mic, se lasa la oparit, nu ar trebui sa fiarba. In 10 minute sunt gata.

Dupa ce au fost oparite, coarnele se trec prin sita pentru a obtine pasta din fructe. Pentru fiecare kilogram de pasta se adauga 500 de grame de zahar sau mai mult sau mai putin, in functie de gusturi si de cat de copt este fructul.

Pasta se pune la fiert impreuna cu zaharul, iar apa in care au fost oparite fructele se pastreaza. In cazul in care pasta e prea groasa, se mai subtiaza, adaugandu-se apa cate putin. Se fierbe la foc mic, nu mai mult de jumatate de ora, deoarece i se poate pierde aroma acrisoara si culoarea rosu.

Se toarna compozitia imediat in borcanele sterilizate, care dupa ce sunt etansate se tin 5-15 minute cu capul in jos.

Tinctura de corn, reteta si utilizari

Coarnele sunt fructe ce contin o multitudine de vitamine si minerale. Tocmai de aceea, coarnele au fost folosite de secole la vindecarea dizinteriei, diareei si problemelor gastro-intestinale. In plus, fructele au fost folosite si pentru scaderea febrei, tratarea holerei, infectii si intarirea sistemului imunitar. Semintele de coarne se prajesc, se rajnesc si se folosesc ca subtitut al cafelei.

Ingrediente:

  • 20 de grame de coarne
  • 20 de grame de frunze de corn
  • 20 grame de scoarta de corn
  • 200 ml de alcool de 60 grade

Mod de preparare: Frunzele si fructele trebuie puse la uscat dupa ce sunt culese. Scoarta trebuie culeasa dupa ce frunzele din copac s-au scuturat. Cand toate aceste ingrediente sunt uscate, se toaca bine si se pun intr-un borcan. Peste ele se toarna alcoolul si se lasa la macerat aproximativ 10 zile. Se strecoara si se pune in recipiente de culoare inchisa.

Tratamentul cu tinctura de corn se tine o saptamana. Zilnic se consuma 30 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi. Se pun in 100 ml de apa si se ia inainte de mesele principale. Dupa 3 luni de pauza se poate relua tratamentul cu tinctura de coarne.

Fructele uitate ale toamnei. Ce beneficii au: coarnele, porumbele si dracila

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole