15 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Fructele uitate ale toamnei. Ce beneficii au: coarnele, porumbele si dracila

Atat coarnele, cat si porumbele si dracila sunt ultimele fructe oferite de toamna. Aceste fructe uitate de oameni reprezinta un adevarat depozit cu vitamine si minerale, necesare pentru anotimpul friguros ce urmeaza.

Iata ce beneficii au cele trei fructe uitate ale toamnei:

Coarnele – Fructele uitate ale toamnei

Coarnele se aseamana foarte mult cu macesele. Acestea au un gust dulce-acrisor si au efecte antidiarice, cicatrizante, dezinfectante si astringente.
Coarnele se pot consuma si in stare proaspata, avand un efect tonic si energizant, insa din cauza gustului astringent, acestea se prepara sub forma dulceata, sirop, suc, compot, lichior sau pasta, fiind recomandate in diferite afectiuni. Iata ce efecte terapeutice au coarnele:

-Coarnele sunt eficiente in caz de diaree, enterite, enterocolite. Pentru a scapa de aceste afectiuni, se prepara urmatorul remediu: peste doua linguri de coarne uscate se toarna o cana de apa clo­cotita. Se pun la fiert, la foc po­trivit, timp de 30 de minute, apoi se stre­coara. Se beau cate 100 de mililitri, de trei ori pe zi, pe sto­macul gol, timp de 3 zile. Un preparat foarte eficient este si cel preparat in felul urmator: se ia o mana de fructe, se zdro­besc bine, se adauga un galbenua de ou crud si o lingura de miere. Se mixeaza totul si se ad­minis­treaza cate o lingurita, dimi­neata, pe stomacul gol, timp de 3 zile.

-Coarnele ajuta la cresterea imunitatii. Peste doua linguri de coarne proas­pete sau uscate se toarna o cana cu apa. Se fierbe timp de 5 minute si apoi se lasa la infuzat pt o perioada de 8 ore. La final, se scot fructele, se inlatura samburii si se zdro­besc bine, adaugand pulpa inapoi, in apa in care au stat. Se administreaza de doua ori pe zi, cate 50 de ml, in care se dizolva cate o lingu­rita de miere. Tra­tamentul dureaza 2 sap­tamani, cu pauza de 10 zile, dupa care se reia.

-Coarnele sunt recomandate in colecistita (inflamatia vezicii biliare). Intr-un vas emailat se adauga 400 ml apa si 50 g coarne. Reci­pientul se pune pe foc mic si se fierbe timp de 15-20 de minute. Dupa racire, se strecoara lichidul si se beau cate 100 ml, de 4 ori pe zi, inainte de mesele principale, timp de 1 luna.

-Coarnele ajuta la tratarea hemoroizilor. In acest caz, se recomanda consumarea fructelor proaspete. Se scot samburii si fruc­tele se maruntesc. Se administreaza dimineata, cate o lingura, cu o jumatate de ora inainte de masa; la pranz se iau 2 linguri, iar seara, 1 lingura, tot pe stomacul gol.

-Coarnele sunt recomandate in diabet, deoarece ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Fructele se spala si se scot samburii, apoi se dau prin storcatorul de fructe. Se consuma di­mineata, cu o jumatate de ora inainte de a manca, incepand cu 50 ml si crescand doza, treptat, pana se ajunge la un pahar. Tratamentul dureaza 2 luni.

Porumbele – Fructele uitate ale toamnei

Porumbarul este un arbust salbatic, cu ramuri spinoase, o ruda salbatica a prunului, cu flori albe si fructe mici sferice, numite porumbe. Fructele sunt adesea folosite in scopuri medicinale, datorita proprietatilor astringente, antioxidante, diaforetice (induce transpiratia), depurative (eliminarea impuritatilor), febrifuge (reduc febra), laxative, stomahice si diuretice.

Porumbele proaspete sunt neplacute la gust, ele fiind foarte astringente. De aceea, sunt folosite mai mult sub forma fructe uscate, de gem, dulceata, si­ro­p sau decoct.

Iata ce beneficii au porumbele:

Preparatele din porumbe sunt recomandate in: coli­te, a dizenterie, in­to­xicatii alimentare si vier­mi intesti­nali. Totodata, porumbele se intrebuinteaza in tusea convulsiva si stimu­lea­za sistemul imu­nitar si aju­ta organismul sa se re­cupereze mai repede dupa o inter­ventie chirurgicala. Se recomanda consumul a 2-3 ceaiuri (decoct) de porumbe, preparate dintr-o lingurita de fructe la 250 ml apa. Foarte bune in aceste afectiuni sunt si frunzele de porumbar. Totodata, si siropul de porumbe este foarte eficient. Acesta se prepara dintr-un litru de apa in care se pun 10 linguri de fructe si se fierbe 15 minute. Apoi, se strecoara, iar in lichidul ramas se adauga 1 kg de zahar si se lasa sa fiarba pana capata consistenta smantanii. Cat este cald, siropul astfel preparat se pune in sticle mici, inchise la culoare, se astupa bine si se pastreaza la rece. Siropul de porumbe se recomanda in afectiuni pulmonare, cate 3 linguri pe zi in cure de 1 luna, dar si in diaree, colita, intoxicatii alimentare si alergii (1 lingura de sirop se dilueaza in 50 ml apa si se bea de 3 ori pe zi, pe stomacul gol).

Cercetarile de laborator au aratat ca porumbele combat obezitatea, fiind printre cele mai eficiente remedii in lupta cu kilogramele. Totodata, aceste fructe sunt indicate si in: uremie, nevroze, dureri de stomac, enterite, dischinezii biliare, dureri de inima si cistite.

Dracila – Fructele uitate ale toamnei

Dracila este un arbust spinos, cu fructe rosii comestibile, cu gust acrisor, astringent. Fructele de dracile se gasesc, de regula, ;a marginea padurilor, in zone insorite, dar se regasesc si cultivate in gradini, pentru aspectul lor decorativ.
Fructele de dracila se culeg incepand cu luna octombrie si pana in ianuarie si au proprietati medicale remarcabile.

-Specialistii in medicina recunosc valoarea terapeutica a fructelor de dracila, recomandand folosirea lor pentru a preveni si combate bolile de ficat, infectiile urinare, hemoroizii si reumatismul. Se recomanda tinctura din fructe de dracila. Aceasta se prepara astfel: fructele proaspete se maruntesc, se pun intr-un borcan cu alcool 30% , se lasa 3 saptamani la macerat. Se administreaza cate 15-20 de picaturi, de 3 ori pe zi.

-Fructele de dracila au efect: antibacterial, expectorant, transpirant, tonic, intaresc imunitatea, stimuleaza respiratia, intaritor dupa boli infectioase, ajuta la gingivita, sunt utilizate la probleme la nivelul rinichilor si ale tractului urinar, precum si al tractului gastro-intestinal, afectiunilor bronsice si splinei, ale bolilor hepatice, ale convulsiilor si ale stimularii circulatiei.

-Datorita continutului bogat de vitamina C, fructele de dracila ajuta la deficitul de vitamine, astenia de primavara, gingii sangerande si raceli. Se face o cura de 3 luni, timp in care se administreaza cate o lingurita cu varf (cu o ora inainte de mese) de 2-3 ori pe zi. Se recomanda sa beti 2 pahare cu apa. Totodata, se poate consuma si sucul proaspat din fructe de dracila. Iata cum se prepara: fructele de dracila bine coapte se spala, se scurg si apoi se trec prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se toarna intr-un vas emailat si se incalzeste la foc mediu, pana ce atinge temperatura de 80 de grade. Imediat se toarna in borcane, se acopera cu capacul, fara a le sigila, si se fierb in baie de abur pentru 20 de minute. Se scot din vas si apoi se inchid ermetic, pastrandu-se in locuri intunecoase si racoroase, timp de 3-4 luni.
Se administreaza cate o lingura de suc amestecat cu o lingura de miere, de trei ori pe zi, inaintea meselor princi­pale ca antiinflamator, coleretic, diuretic. Impotriva febrei, tusei, durerilor de cap, provocate de gripe si raceli, se administreaza cate doua linguri de suc, diluate intr-o cana cu ceai de tei caldut, de doua ori pe zi, pana simp­to­mele dispar.

-Fructele de dracila sunt eficiente in caz de artrita. Se recomanda infuzia – peste 20 g fructe se toana 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa la infuzat 24 de ore. La final, se bea intreaga cana, pe parcursul unei zile, cu inghitituri mici. O cura dureaza 10 zile, cu o pauza de 2 saptamani si apoi se poate relua.

-In caz de raceli si gripe, se recomanda urmatorul preparat: 10 g fructe uscate de dracila si 50 g macese se pun la fiert intr-un litru de apa, timp de 2 ore, la foc mic. Se bea cate o ceasca de lichid pe zi, cal­dut, indulcit cu o lin­gurita de miere, timp de 7 zile.

-Fructele de dracila ajuta la cresterea imunitatii. Se recomanda vinul de dracila. Intr-un borcan, pes­te 150 g fructe zdrobite de dra­cila se toarna 1 litru de vin rosu. Se acope­ra si se lasa la macerat 1 luna de zile, intr-un loc intunecos, agitand periodic. La final, se strecoara si se amesteca cu 200 g zahar. Se administreaza cate 2 linguri de preparat, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani.

Atentie! Fructele de dracila pot fi consumate doar cand sunt complet coapte. Necoapte, fructele de dracila contin alcaloizi si, in doze mari, pot fi otravitoare.

Atentie! Se recomanda doar fructele de dracila foarte bine coapte. Fructele necoapte contin alcaloizi si consumate in doze mari, pot fi otravitoare! De asemenea, aceste fructe sunt con­tra­indicate copiilor sub 12 ani, femeilor insarcinate si ce­lor care alapteaza!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole