Amarantul (Amaranthus hypochondriacus) este originar din America de Nord, posibil un hibrid intre salbaticul nord-american Amaranthus powellii S.Wats. si cultivatul Amaranthus cruentus L. Amaranthus hypochondriacus este acum cultivat pe scara larga la nivel mondial, in clima tropicala, subtropicala si temperata, dar in principal ca cultura de cereale si ornamentale. Se gaseste si in Africa tropicala (de exemplu, Kenya), dar distributia exacta a acesteia nu este cunoscuta din cauza confuziei cu speciile inrudite.
Este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. Numele „Amarant” vine de la amàranthos grecesc si inseamna nemuritor. Denumirea indica puterea inerenta a acestei plante care este raspandita in intreaga lume.
Exista aproximativ 70 de specii si apartin grupului asa-numitelor pseudo-cereale. Semintele unor specii sunt de inalta calitate, nu contin gluten si au un continut ridicat de proteine.
O planta cu multe vitamine si minerale
Amarantul furnizeaza magneziu, calciu si fier. Amarantul lasa toate cerealele sa paleasca in raport cu continutul sau vital de substante. Deosebit de remarcabile in acest context sunt continutul sau de magneziu extrem de ridicat de aproximativ 330 mg si continutul ridicat de calciu de 215 mg.
Continutul sau ridicat de fier este deosebit in timpul sarcinii si alaptarii si la deficit de fier. Deficitul de fier poate duce la caderea parului.
In tarile occidentale, semintele de amarant sunt recomandate ca aliment sanatos. Proteina este caracterizata prin continutul ridicat de lizina (3,2-18%). Uleiul are proprietati antioxidante. Amarantul este format in principal din amilopectina; granulele foarte mici ale plantei fac din amarantul din cereale o materie prima atractiva pentru uz industrial.
Amarantul a fost folosit de mii de ani in America, ca o planta medicinala si ca cereala. In Europa, utilizarea se intoarce pana in in epoca de piatra, unde a fost folosit in nutritie de peste 3 000 de ani. Semintele si frunzele plantei au fost numarate printre alimentele de baza ale incasilor si aztecilor si astfel nu este surprinzator faptul ca aceste popoare erau cunoscute pentru sanatatea lor indestructibila.
Utilizarea sa ca cultura de cereale este cea mai importanta in America Centrala si de Sud si in Asia. Semintele sunt folosite ca porumb: prajit sau macinat. In Mexic, produsul este cunoscut sub numele de pasta „zoale” si prajitura si dulciuri „alegría”. Vezi si: Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten)
Incasii si aztecii se hraneau in mare parte cu seminte de amarant, care pot inlocui aproape complet carnea. Cuceritorii spanioli au interzis consumul amarantului, pentru ca era planta sacra a populatiei iar rezultatul a fost o foamete majora, cu peste 10 milioane de morti.
Painea cu amarant castiga popularitate in intreaga lume
In Himalaya painea facuta din seminte este foarte populara si popularitatea Amaranthus hypochondriacus ca cultura de cereale in India este in crestere. In Africa se incearca experimental ca leguma cu frunze. Amaranthus hypochondriacus este, de asemenea, cultivat ca ornament.
Amarantul poate inlocui o parte din faina in coacerea painii (1 parte amarant la 2 parti faina). Este, de asemenea ideal pentru prepararea clatitelor delicioase, este folosit si la salate de fructe si in deserturi. Din amarant puteti face si pops, similar cu boabele de graunte. Atentie ca boabele ard repede, nu lasati mult la foc.
Actiuni si utilizari medicale. Unele specii au proprietati usor astringente, altele sunt diaforetice si diuretice, iar cateva sunt tonice si stimulente.
In Grecia antica, Amarant era sacru Artemisului efesian: trebuia sa aiba proprietati speciale de vindecare si ca simbol al nemuririi era folosit pentru a decora imagini ale zeilor si mormintelor. Numele grecesc a fost aplicat anumitor plante care, de la durabilitatea lor, au caracterizat nemurirea.
Penele Printului de Wales, cum a mai fost denumit amarantul, este considerat astringent si s-a administrat o decoctare a florilor in scuiparea sangelui si a diverselor hemoragii si s-a spus ca este atat de energica incat poate fi folosita in cazuri de menoragie. Alaturi de alte cateva specii, nativii din India, l-au folosit si ca antihelmintic.
Semintele mici de amarant au o abundenta incredibila de nutrienti usor digerabili si substante vitale. Semintele sunt rotunde si au o marime mai mica de 1 mm.
O dieta cu frunze si seminte de amarant pastreaza tineretea fizica si mentala. Funzele sunt in forma de ou, de culoare verde inchis pana la rosu verde, tulpina este puternica.
Uleiul din semintele de amarant scad colesterolul
O cana de seminte de amarant are 28,1 grame de proteine in comparatie cu ovazul care are 26,1. Semintele si uleiul de Amarant (care se gasesc in samanta) au fibre care contribuie la scaderea colesterolului si la riscul de constipatie. Este bogat si in fitosteroli, cunoscut si pentru scaderea colesterolului.
Este singura samanta care are vitamina C, dar este bogata si in vitamina E, fier, magneziu, fosfor si potasiu, necesare pentru sanatatea generala. Frunzele de amarant sunt bogate in vitamina C, vitamina A si folat.
Proteinele reduc nivelul de insulina in fluxul de sange si elibereaza un hormon care va face sa nu va mai simtiti infometati. Deoarece amarantul are aproximativ 15% proteine, faptul ca ajuta la pierderea in greutate sau la mentinerea in greutate este unul dintre beneficiile pentru sanatate.
Contine mai putini carbohidrati decat cerealele, acesta fiind de aproximativ 56 de grame, semnificativ mai mic decat cel din cereale. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care tin o dieta cu continut redus de carbohidrati. Carbohidratii continuti ofera organismului energie de lunga durata, in plus, cantitatea de fibre din amarant este uimitor de mare, ceea ce are un efect pozitiv asupra sentimentului de saturatie si asupra sanatatii intestinale.
Amarantul este dat in mod traditional pacientilor care se recupereaza dupa boli sau persoanelor care ies din post. Este amestecul de aminoacizi care permite o digestie foarte usoara.
Planta a fost utilizata si pentru vopsirea parului. In ultimii 30 de ani, amarantul a fost redescoperit ca o planta sanatoasa si o hrana valoroasa iar astazi este disponibil in multe magazine.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica […]
[…] Vezi si: Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica […]
[…] Vezi si: Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica […]