Ghimbirul este un ingredient folosit mai ales in bucataria asiatica si indiana, dar a fost folosit de secole pentru proprietatile sale vindecatoare. Cea mai utilizata parte a plantei in scopuri medicinale este radacina. Asadar, in acest articol iti vom explica pentru ce e bun ghimbirul.
Ghimbirul are o istorie lunga de beneficii pentru sanatate, inclusiv ameliorarea greturilor, probleme digestive si dureri. Acesta poate fi consumat in stare proaspata, pudra, uscat sau folosit sub forma de ulei sau sub forma de suc.
Pentru ce e bun ghimbirul – Ajuta in probleme digestive si impotriva greturilor
Ghimbirul amelioreaza problemele digestive. S-a demonstrat ca compusii fenolici din ghimbir ajuta la ameliorarea iritatiei in tractul gastrointestinal. Acestea ajuta la stimularea productiei de saliva si a bilei, permitand in acelasi timp alimentelor si lichidelor sa se deplaseze mai usor prin tractul gastrointestinal.
Intr-un studiu realizat pe 24 de persoane sanatoase, care au luat 1,2 grame de praf de ghimbir inainte de masa, acesta a accelerat golirea stomacului, reducand indigestia cu 50%.
Ghimbirul usureaza greata. Consumul de ceai de ghimbir sau chiar consumul de ghimbir crud este un remediu obisnuit si sigur la domiciliu pentru greata. Este bun in special in timpul tratamentului cancerului sau pe perioada sarcinii, in greturile de dimineata. O revizuire a 12 studii care au inclus un total de 1.278 de femei insarcinate a constatat ca 1,1 – 1,5 grame de ghimbir a redus semnificativ greata.
Pentru ce e bun ghimbirul – Amelioreaza durerile si reduce inflamatiile
Ghimbirul poate ameliora durerea. Un studiu realizat la Universitatea din Georgia a constatat ca suplimentarea zilnica cu ghimbir a redus durerile musculare cu 25%. S-a descoperit ca ghimbirul reduce si durerile menstruale. Cercetatorii considera, de asemenea, ca ghimbirul este eficient in reducerea progresiei zilnice a durerii musculare.
Ghimbirul reduce inflamatia. Osteoartrita este o problema comuna de sanatate care implica degenerarea articulatiilor organismului, provocand dureri articulare si rigiditate. Intr-un studiu efectuat pe 247 de persoane cu artroza a genunchiului, cei care au luat extract de ghimbir au avut mai putina durere si au avut nevoie de mai putine medicamente pentru durere.
Pentru ce e bun ghimbirul – Reduce riscul bolilor de inima si scade nivelul colesterolului
Ghimbirul poate reduce riscul bolilor de inima. Intr-un studiu recent care a implicat participantii cu diabet zaharat de tip 2, cercetatorii au descoperit ca 2 grame de praf de ghimbir in fiecare zi au scazut glicemia si au dus la o reducere totala de 10% pe o perioada de 12 saptamani. Glicemia mare este un factor de risc major pentru bolile de inima. Datorita efectelor ghimbirului asupra glicemiei, riscul de boli cardiace poate fi redus cu cel putin 10%.
Ghimbirul poate scadea nivelul colesterolului. Un studiu de 45 de zile care a implicat 85 de persoane cu colesterol ridicat a concluzionat ca 3 grame de praf de ghimbir in fiecare zi a redus semnificativ nivelul colesterolului. Cercetatorii considera ca ghimbirul poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli de inima.
Cercetatorii studiaza proprietatile anti-cancer ale ghimbirului
Ghimbirul poate avea proprietati anti-cancer. O substanta din ghimbir cunoscuta sub numele de 6-gingerol a fost studiata ca tratament alternativ pentru mai multe tipuri de cancer. Cercetarile asupra acestei teorii sunt inca efectuate, dar un studiu a descoperit ca 2 grame de extract de ghimbir in fiecare zi au redus semnificativ molecule de semnalizare pro-inflamatorii in colon.
Ghimbirul poate imbunatati functia creierului. Stresul oxidativ si inflamatia cronica sunt doi factori care pot accelera procesul de imbatranire. Acestia pot duce mai usor la dezvoltarea bolii Alzheimer si a altor tulburari cognitive legate de varsta inaintata.
Unele studii sugereaza ca antioxidantii si compusii bioactivi din ghimbir pot inhiba raspunsurile inflamatorii care apar in creier. Intr-un studiu efectuat pe 60 de femei de varsta mijlocie, extractul de ghimbir s-a dovedit a imbunatati timpul de reactie si memoria de lucru, ceea ce sugereaza ca ghimbirul sustine sanatatea creierului in mai multe moduri.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Ce se intampla cu corpul tau daca mananci timp de 1 luna ghimbir? […]
[…] Vezi si: Ce se intampla cu corpul tau daca mananci timp de 1 luna ghimbir? […]