14.7 C
București
marți, octombrie 29, 2024

Zaharul poate fi la fel de daunator pentru creier ca experientele traumatizante

Expunerea la stress si consumul de zahar sunt doua dintre principalele motive ale incetinirii dezvoltarii creierului, ne avertizeaza specialistii. Copiii expusi la perioade lungi de stress, ca si copiii care consuma excesiv zaharul (bauturi racoritoare, dulciuri, alimente care contin zahar) au mai putine sanse de a se dezvolta armonios si complet.

Asadar, studii recente sugereaza ca efectele pe termen lung ale consumului de zahar, mai ales daca se consuma de la o varsta foarte frageda, sunt unele dezastruoase pentru dezvoltarea creierului, dar afecteaza si comportamentul.

Cu totii stim ce efecte groaznice au bauturile racoritoare, gen cola, limonada sau ceaiurile, pentru greutate sau pentru sanatatea dintilor. Dar putini stim ca noile studii efectuate pe soareci arata ca aceste bauturi pot distruge in mod semnificativ creierul.

Schimbarile observate la nivelul creierului, in special legate de comportamentul emotional si functia cognitiva, sunt mult mai mari decat schimbarile cauzate de stressul timpuriu. Este cunoscut faptul ca experiente timpurii nu tocmai adecvate, precum situatii traumatizante sau abuz, cresc sansele unei dezvoltari sarace la nivelul creierului si cresc riscul dezvoltarii tulburarilor psihice mai tarziu in viata.

Dar cum afecteaza consumul de zahar si grasimi creierul?

Numarul mare de evenimente traumatice (accidente, a suporta jigniri, dezastre naturale, abuz fizic, psihic sau emotional, pierderea unei persoane dragi) la care este expus un copil este asociat cu concentratii mari ale hormonului de stress, cortizonul. Exista dovezi, de asemenea, ca maltratarea in copilarie este asociata cu reducerea volumului creierului, care este legata de anxietatea de mai tarziu.

Zaharul – Ce arata studiile?

Studiile facute pe soareci au examinat daca impactul asupra creierului este mai mare la expunerea la stress sau la consumul exagerat de bauturi care contin zahar, dupa intarcare. Studiile au fost facute pe femele, deoarece ele sunt mai expuse la evenimentele neplacute din copilarie.

Asadar, dupa nastere, jumatate dintre pui au fost expusi la o forma de trauma, li s-a limitat confortul din cuib, din ziua a doua pana in ziua a noua. Apoi, s-au intors intr-un cuib normal pana cand au fost intarcati. Faptul ca au fost expusi la o astfel de trauma, au schimbat comportamentul puilor si au crescut anxietatea mai tarziu in viata.

Dupa ce au fost intarcati, jumatate din pui au fost hraniti cu alimente cu continut scazut de grasimi ai apa, iar alta jumatate au primit mancare, apa si o solutie cu 25% zahar, pe care o puteau alege sa bea. Animalele expuse la traumele de la inceputul vietii erau mai mici la momentul intarcarii, dar diferenta nu s-a mai observat in timp. Soarecii care au consumat zahar (din ambele grupuri) au mancat mai multe calorii de-a lungul experimentului.

Soarecii au fost urmariti pana la varsta de 15 saptamani, apoi creierele lor au fost examinate. Dupa cum bine stim traumele din viata timpurie au un impact mare asupra sanatatii si functiei creierului, iar ce a fost examinat la soareci a fost o parte din creier care se numeste hipocampus, foarte importanta pentru memorie si stress. 4 grupuri de cobai au fost studiate, grupul de control (fara stres), grupul de control care a consumat zahar, cobaii expusi la stress si cobaii care au consumat zahar si au fost expusi la stress.

Ce se intampla cu creierele animalelor dupa ce consumi de zaharul?

Zaharul produce modificari la nivelul hipocampusului
Zaharul produce modificari la nivelul hipocampusului

Ceea ce s-a aratat in urma examinarii: consumul cronic de zahar la cobaii care nu au fost expusi la stress a produs aceleasi modificari in hipocampus cum s-a vazut la cobaii care au fost expusi la stress, dar nu au baut zahar. Asadar, consumul de zahar sau expunerea la o experienta traumatizanta la inceputul vietii au cam aceleasi efecte pe termen lung, si anume imposibilitatea de a-si reveni la normal.

Alta gena importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos, Neurod 1, a fost redusa atat de consumul de zahar, cat si de experienta traumatizanta. Alte gene importante pentru dezvoltarea nervilor au fost investigate, si doar faptul ca s-a baut zahar de foarte timpuriu le-a redus numarul.

Cobaii au fost expusi la un consum mare de zahar pe perioada experimentului, iar impactul pe care il are zaharul asupra dezvoltarii creierului este foarte ingrijorator, dupa cum s-a aratat mai sus.

Schimbarile care au loc in creier atunci cand se consuma zahar sunt demne de luat in seama, tinandu-se cont de faptul ca o mare cantitate de zahar este consumata in special de copiii cu varste intre 9 si 16 ani. Asadar, daca ceea ce se intampla in creierele animalelor, se intampla si in creierele copiilor nostri atunci cand consuma zahar, atunci reducerea zaharului din alimentatia copiilor este foarte importanta.

Totusi, faptul ca expunerea la stress sau consumul de zahar reduc semnificativ genele importante pentru dezvoltarea creierului la animale, ar trebui sa ne preocupe mai mult problema consumului de zahar in exces la copiii nostri.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Vezi si:

5 semne care te anunta ca esti dependent de zahar

Beneficiile renuntarii la zahar dupa 10 zile de abstinenta

Sursa: theconversation.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. Zaharul hraneste din totdeauna celulele canceroase cu care ne nastem si care sunt tot albe la culoare ca si zaharul. Este indicat sa combatem multiplicarea lor prin sucuri naturale facute acasa din lamaie cu miere si putin bicarbonat de sodiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole