5.1 C
București
duminică, octombrie 27, 2024

Luminita Noptii, o planta considerata „leacul bun la toate”

Luminita Noptii (Oenothera biennis) este o planta cu flori galbene, roz sau albe, care infloresc din iunie pana in octombrie, dar numai noaptea. In prezent, aceasta floare se cultiva pentru semintele ei din care, prin presare la rece, se obtine un ulei cu multiple calitati terapeutice.

In scop terapeutic, se poate folosi intreaga planta. Radacinile tinere pot fi consumate ca leguma, iar lastarii pot fi folositi la salata. Intreaga planta poate fi folosita la prepararea unei infuzii cu proprietati astringente si sedative, cu efecte pozitive in astm, afectiuni gastro-intestinale si calmant in tuse convulsiva.

Pe vremuri, Luminita Noptii era cunoscuta la „leacul bun la toate”. Semintele acestei plante contin 7-10% acid gamma-linolenic, un rar acid gras esential folosit in industria farmaceutica, care ajuta in combaterea sindromului pre-menstrual si este benefic pentru ten, avand rolul de a reconstrui membrana celulara.

Luminita Noptii – Efecte terapeutice

-Radacinile de Luminita Noptii intaresc organismul si ajuta in convalescenta.

-Frunzele de Luminita Noptii pot fi folosite ca ceai atat intern, cat si extern, sub forma de comprese. Ceaiul este utilizat in tulburarile gastro-intestinale, tuse si hipertensiune. Se prepara dintr-o lingura frunze la 500 ml apa fiarta. Se lasa 10 minute la infuzat si apoi se consuma zilnic cate 3 cesti. Acest ceai are efect relaxant si calmant.

-Semintele de Luminita Noptii un efect antiinflamator si purificator de sange, sustine sistemul nervos si ajuta la arteroscleroza si problemele cutanate.

Dupa cum spuneam si mai sus, din semintele acestei plante se prepara un ulei cu multiple calitati terapeutice. Iata care sunt:

Ulei de Luminita Noptii – Utilizari externe

Uleiul de luminita noptii are efect  regenerant, restructurant, sus­­tine elasticitatea pielii si este printre cele mai eficiente produse pentru pre­venirea si ameliorarea ridurilor, a pielii uscate si imbatranite. Este, de aseme­nea, foarte bun pentru a pastra pielea intinsa in jurul ochilor si a calma irita­tiile, trateaza eczemele, inflamatiile epidermei. Se ung cu ulei zonele afectate si se maseaza usor pana intra in piele.

Piele uscata, ridata, aspra, flasca si lipsita de tonus si elasticitate –   Favorizeaza regenerarea cutanata si mentine elasticitatea si fermitatea pielii redand tineretea epidermei. Uleiul se poate folosi singur sau in combinatie cu ulei de cocos si unt de cacao sau alte uleiuri ce se potrivesc cu pielea dvs.

Antirid si antioxidant – Impiedica imbatranirea precoce a tenului , restructureaza fibrele de colagen. Aplicarea regulata a uleiului de luminita de seara incetineste semnificativ procesul de imbatranire a tesutului cutanat, pielea fiind mai supla, tonifiata si hidratata.

Ulei de Luminita Noptii – Utilizari interne

Acest ulei ajuta la buna functionare a glandei tiroide, intretine procesele fiziologice normale ale ficatului si vezicii biliare, este util bolnavilor de diabet pentru ca previne si trateaza complicatiile acestei boli, previne si regleaza dezechilibrele hormonale la barbati si femei, amelioreaza durerile reumatismale, combate bronsita, ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Totodata, uleiul de Luminita Noptii este eficient in: sindrom premenstrual, dismenoree, cicluri menstruale dureroase, endometrioza, mastoza fibrochistica, disfunctia organelor sexuale, frigiditate, impotenta, sterilitate, incetinirea dezvoltarii sexuale. In menopauza calmeaza bufeurile, iritabilitatea, asigura femeilor un confort sporit.

Ulei de Luminita Noptii – Reteta pentru uz intern

Ai nevoie de o mana cu flori proaspete de Luminita Noptii si 500 ml ulei de masline. Se pun ingredientele intr-un borcan steril, se amesteca si se lasa la macerat pentru 2 saptamani, la loc intunecat.  La final, se strecoara si se pot consuma cateva picaturi de ulei pe putin zahar de 3 ori pe zi. Acest ulei ajuta la eliminarea de mucus si inhiba inflamatia bronhiilor

Ulei de Luminita Noptii – Reteta pentru uz extern

Ai nevoie de seminte de Luminita Noptii si ulei de masline, trifoi rosu, samburi de struguri, in susan sau migdale dulci.

Semintele se culeg inainte ca floarea sa se desfaca, se usuca la caldura, pana ajung la culoarea maro. Apoi, se scot semintele din capsule, se pun intr-un  mojar si se piseaza pana devin pulbere (ex: de la 3-4 capsule de seminte va ajunge cantitatea de ulei pentru o saptamana). Peste pulbere, se adauga 20 ml ulei si se freaca mai departe in mojar  pana devine o consistenta cremoasa.  

Testeaza-l pe piele, iar cand rezultatul este satisfacator, strecoara uleiul si pune-l in sticluta, la rece.

Uleiul nu are o valabilitatea foarte mare, de aceea este recomandat sa se prepare in cantitati mici.

Doua picaturi din acest ulei este suficient pt ingrijirea pielii din zona ochilor. Se poate aplica uleiul direct pe zonele inflamate, înroșite ale pielii masand delicat. Rezultatul este, o piele senzațional catifelată.

Luminita Noptii – Contraindicatii

Intern, planta nu este recomandata gravidelor sau celor care alapteaza, deoarece pot aparea greata, indigestie, cefalee si modificarea consistentei scaunelor. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole